У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 338

УДК 338.1:338.12 Д.О. Шапран, ас.

ДВНЗ "Придніпровська державна академія будівництва та архітектури "

Вплив складності робіт з реконструкції на ефективність виробничо-господарської діяльності будівельних організацій

В статті описуються особливості урахування факторів складності виконання робіт в процесі реконструкції житлової забудови. Також в роботі описано недоліки існуючих основ обліку ускладнюючих умов у вартості робіт на різних стадіях реконструкції. На основі визначених недоліків урахування умов складності ремонту і реконструкції, розглянуто їх влив на ефективність виробничо- господарської діяльності ремонтно-будівельних організацій. ремонт, реконструкція, вартість, кошторисний прибуток, трудомісткість

Однією з найважливіших проблем в житловому секторі України є комплексна реконструкція та капітальний ремонт масивів житлової забудови 60-70 і подальших років минулого століття. Реконструкція і капітальний ремонт житлової забудови представляє собою процес, метою якого є додання морально і фізично деградованому житловому фонду сучасних споживчих якостей, формування та забезпеченість населення комфортним середовищем для проживання.

Актуальність дослідження цієї проблеми обумовлюється ще й тим, що виконання реконструкції житлових забудов значною мірою супроводжується не достатньо врахованими факторами, що ускладнюють виробництво робіт. Раціональний облік таких чинників у проектних рішеннях і вартості реконструкції є ключовим напрямом в підвищенні ефективності виробничо-господарської діяльності будівельних організацій та зацікавленості їх у вирішенні житлової проблеми країни.

Дослідженням впливу обліку складності робіт в проектних рішеннях і вартості реконструкції житла займались: Д.А. Хохрякова, Н.Н. Шевцова, С.В. Кожем'яка, В.Ф. Залунін, Є.Г. Галич, Т.В. Данілова.

Разом з тим, облік складності будівельних робіт потребує більш поглибленого вивчення з урахуванням специфіки всього процесу реконструкції, від розробки проектно-кошторисної документації до взаєморозрахунків за виконані роботи. Облік ускладнюючих факторів знаходить відображення у величині витрат і кошторисного прибутку, а в результаті впливає на ефективність виробничо-господарської діяльності будівельних організацій.

Метою дослідження є вплив ускладнюючих факторів виконання робіт з реконструкції житлової забудови на ефективність виробничо-господарської діяльності будівельних організації, а саме, на показники собівартості робіт і прибутку.

На думку автора, результат виробничо-господарської діяльності будівельної організації, при виконанні реконструкції житлової забудови, багато в чому залежатиме від ефективності її роботи з обліку ускладнюючих умов виробництва робіт на стадіях:

- підготовки проектно-кошторисній документація;

- тендеру (визначення договірної ціни);

- виробництво і виконання робіт;

- взаєморозрахунки замовника і виконавця (будівельної організації).

Виявлення і облік можливих втрат, пов'язаних з умовами складності процесу реконструкції, на стадії проектування, дозволяє планувати можливі шляхи подолання несприятливих ситуацій при визначенні договірної ціни і взаєморозрахунків за виконані роботи. Західні фірми, вивчаючи можливості вдосконалення контрактно- договірної системи в області будівництва і реконструкції житла, вбачають в цих напрямах шлях до підвищення ефективності виробничо-господарської діяльності будівельних підприємств.

В процесі реконструкції, показники витрат і кошторисного прибутку, отримані на всіх етапах, від підготовки проектно-кошторисної документації до взаєморозрахунків замовника робіт і виконавця, визначатимуть ефективність роботи будівельної організації. На перших трьох етапах допускається можливість доопрацювання і перегляду складу і умов, які ускладнюють виконання робіт. Остання ж стадія взаєморозрахунків, виступає як сукупний результат роботи на попередніх трьох етапах участі будівельної організації у виконанні капітального ремонту і реконструкції житлової забудови. На рисунку 1 відображені показники витрат і кошторисного прибутку будівельної організації в процесі реконструкції і капітального ремонту житлових будівель.

У будівельній галузі, витрати пов'язані з підготовкою проектно-кошторисної документації, складають приблизно 7-10% від всієї вартості виконуваних робіт при реконструкції або в новому будівництві . Важливість проведення ретельного дослідження умов реконструкції обумовлюється необхідністю враховувати реальні умови виконання робіт і передових технологій, сучасну організацію виробництва і праці[5].

Відповідності прийнятих в проекті рішень, щодо сучасного науково- технологічного рівня і ускладнюючих умов реконструкції відображується в проектно- кошторисній документації, яка розглядується при визначенні договірної ціни індивідуально. Індивідуальність кошторисної вартості виконання робіт розглядується як фактор цінової конкурентоспроможності будівельної організації, для участі в процесі реконструкції. На даному етапі організація повинна прагнути отримати можливість участь в реконструкції шляхом мінімальної вартості договору підряду на тендері, але з максимально врахованими умовами складності виконання робіт. Етап визначення договірної ціни є вирішальним у питанні участі в процесі реконструкції організації.

При участі, в реконструкції житлової забудови, ефективність діяльності будівельної організації залежить від вартості робіт, тривалості і умов їх виконання розрахованих залежно від нормативної величини трудовитрат, і договірної ціни визначеної на стадії тендеру [4].

Нормативна тривалість виконання робіт визначена в ресурсних елементних кошторисних нормах (далі РЕКН) і відображує нормативну трудомісткість виробництва робіт з реконструкції і капітального ремонту [1]. При цьому мається на увазі, що величина трудомісткості представлена в нормах без врахування чинників що ускладнюють умови виконання робіт. Облік таких чинників зумовлюється в технічних частинах РЕКН за окремими видами робіт. Відповідно до прийнятої класифікації окремі види робіт з реконструкції і капітального ремонту мають двояке вираження: нормативно-трудомістке (технічне) і вартісне. Процес виконання робіт з реконструкції в технічному змісті характеризується тривалістю, пов'язану з складністю, інтенсивністю і напруженістю робіт. А у вартісному змісті, характеризується витратами на дану тривалість прийнятими відповідно на стадії договірної ціни.

Вартість робіт за договірною ціною і фактичні витрати на їх виконання в складних умовах тісно пов'язані, і представляють дві сторони витрат будівельної організації при реконструкції житлової забудови. Якщо фактичні витрати представляють технічне вираження трудовитрат виробництва і виконання робіт будівельної організації, то вартість реконструкції за договірною ціною відображає «економічні» витрати організації,


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі: