У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ІНСТИТУТ ПЕДАГОГІКИ АПН УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ПЕДАГОГІКИ АПН УКРАЇНИ

ГРИНЕВИЧ Володимир Йосипович

УДК 372.808.4

ФОРМУВАННЯ В МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ-СЛОВЕСНИКІВ

УМІНЬ АНАЛІЗУВАТИ ОБРАЗИ-ПЕРСОНАЖІ ЛІТЕРАТУРНИХ

ТВОРІВ ІСТОРИЧНОЇ ТЕМАТИКИ

13.00.02 – теорія і методика навчання

(українська література)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Київ - 2001

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Інституті педагогіки АПН України

Науковий керівник: доктор педагогічних наук, професор,

член-кореспондент АПН України

Волошина Ніла Йосипівна, Інститут

педагогіки АПН України, завідувач

лабораторії літературної освіти

Офіційні опоненти: доктор філологічних наук, професор

Гуляк Анатолій Борисович, Національний

медичний університет ім. О. О. Богомольця,

завідувач кафедри україністики

кандидат педагогічних наук, доцент

Забарний Олександр Вадимович, Ніжинський

державний педагогічний університет ім. М.Гоголя,

проректор з гуманітарних питань і виховної роботи

Провідна установа: Житомирський державний педагогічний університет

імені Івана Франка, кафедра української літератури,

Міністерство освіти та науки України, м.Житомир.

Захист відбудеться 23.05.2001 р. о 14 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К.26.452.02 в Інституті педагогіки АПН України за адресою: 04053, м.Київ, вул. Артема, 52-Д.

З дисертацією можна ознайомитись у науковій частині Інституту педагогіки АПН України.

Автореферат розіслано 20.04.2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Бондаренко Н.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність дослідження. У системі професійної підготовки вчителів української мови та літератури одне з провідних місць займають курси української літератури та методики її викладання, основне завдання яких полягає в тому, щоб забезпечити фахову підготовку майбутнього вчителя, сучасний рівень його теоретичних знань та грунтовних практичних умінь і навичок, високу професійну майстерність. Особлива роль у цьому процесі відводиться творам історичної тематики. Незаперечним є той факт, що в процесі роботи над такими творами та їх образами-персонажами потрібне керівництво вчителя, а для цього необхідна відповідна підготовка майбутнього педагога-словесника.

Сучасні умови національного відродження вимагають підготовки вчителя нового типу, інноваційних підходів, нових методичних технологій у розкритті самого змісту художніх творів взагалі і особливо історичної тематики. Йдеться про опанування майбутніми фахівцями відповідного літературознавчого матеріалу, методичних здобутків сучасної науки, які мають забезпечувати якісне формування їхньої професійної майстерності, зокрема вмінь аналізувати образи-персонажі історичних творів під час роботи з учнями загальноосвітньої школи.

Успішне розв'язання проблеми формування у студентів вищих навчальних закладів (далі ВНЗ) умінь аналізувати образи-персонажі літературних творів на історичну тематику - це не тільки суто методична технологія. Оволодіння цими вміннями - це і процес збагачення студентської молоді різносторонніми знаннями, і формування її наукового світогляду, компетентності, ерудиції, професіоналізму, національної свідомості.

Сказане вище дає підстави стверджувати, що важливим компонентом у структурі літературної освіти вчителя є знання та вміння, пов'язані з аналізом образів-персонажів літературних творів історичної тематики. Як показує огляд наукової та методичної літератури, саме ця проблема недостатньо представлена в сучасному літературознавстві, курсах української літератури та методики її викладання в педагогічному закладі.

Її актуальність пов'язана не тільки з раціоналізацією діяльності вищої школи, а й з інтеграцією, гуманізацією та професіоналізацією навчального процесу. Практика показує, що дипломовані спеціалісти йдуть у школу з грунтовними знаннями, але без достатніх професійних умінь, необхідної літературно-методичної підготовки до аналізу образів-персонажів, зокрема логіки і методики їх характеристик, комплексного застосування методів і прийомів їх аналізу, інтеграції літературних знань з методикою та іншими джерелами інформації про історичний образ-персонаж.

Більшість методичних досліджень з проблеми аналізу образу-персонажа стосуються загальноосвітньої школи, роботи уже працюючого вчителя. Так, Є.А.Пасічник вказує, що вчителі під час аналізу творів різних літературних жанрів часто практикують одноманітні форми та методичні прийоми, одну і ту ж схему аналізу образу-персонажа: змалювання письменником зовнішності персонажа; зображення його вчинків, відтворення його думок і почуттів; показ ставлення його до інших персонажів; розкриття характеру за допомогою різних прийомів (пейзажі, описи речей, мовна характеристика тощо); ставлення автора до свого героя; типовість образу, його пізнавальне і виховне значення. Методист відзначає, що не слід під час вивчення образів-персонажів дотримуватися лише цієї схеми, щоб не перетворювати її у шаблон, який сковує творчі можливості вчителя та учнів.

Розв'язання порушеної проблеми забезпечить не тільки якісне накопичення майбутніми філологами знань про життя і діяльність історичних постатей, через які, власне, письменник розкриває зміст твору, а й сприятиме розумінню ними конкретного художнього образу-персонажа, його національної свідомості та самосвідомості, світоглядних національних позицій, дозволить реалізувати виховні потенції образів-персонажів, а також забезпечить формування професійних навичок вироблення відповідних якостей у школярів загальноосвітньої школи за умови педагогічної та методичної компетентності, ерудиції і професіоналізму, національної визначеності, живого літературного слова педагога.

Невирішеність порушеної проблеми в навчальних програмах вищих педагогічних закладів, методичних посібниках, літературознавчих, психолого-педагогічних та методичних доробках вітчизняних учених, недостатня методична підготовка вчителів до аналізу образів-персонажів літературних творів на історичну тему, про що свідчать результати констатуючого зрізу, зумовлюють актуальність теми.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до тематичного плану наукової роботи лабораторії літературної освіти Інституту педагогіки АПН України: “Зміст і методика вивчення української і зарубіжної літератур за державними стандартами в умовах 12-річної загальноосвітньої школи (реєстр.№ 0100U000046)” та вимог Державної національної Програми “Освіта” (Україна ХХІ століття).

Об'єкт дослідження: навчальний процес з української літератури у вищому педагогічному закладі та формування професійних умінь майбутнього філолога.

Предмет дослідження: методика формування в майбутніх учителів умінь аналізувати художні образи-персонажі літературних творів на історичну тему.

Мета дослідження: розробити, теоретично обгрунтувати та експериментально перевірити методичну систему, спрямовану на формування в майбутніх словесників умінь аналізувати образи-персонажі літературних творів історичної тематики у вищому педагогічному закладі.

Гіпотеза дослідження: рівень формування в майбутніх учителів-словесників умінь аналізувати образи-персонажі літературних творів на історичну тему підвищиться, якщо:

- вони оволодіють знаннями жанрової специфіки та особливостей історичної художньої романістики;

- засвоять сутність поняття "образ", його різновиди та складові


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8