У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 025

УДК 025.5

Олександр ІСАЄНКО,

мол. наук. співроб.

Завдання, головні напрями та модель корпоративного бібліотечного інформаційного обслуговування

Наведено огляд праць, в яких аргументовано необхідність розвитку, визначено особливості функціонування та наведено приклади з практичної роботи бібліотечних корпоративних об'єднань. В описовій формі подано модель корпоративного інформаційного обслуговування (ІО) в об'єднаному бібліотечно-інформаційному просторі (ОБІП). Відзначено, що бібліотечні об'єднання створюють новий вид ІО - корпоративний сервіс для користувача, головною перевагою якого є дистанційний доступ останнього до об'єднаних бібліотечних інформаційних ресурсів.

Питанням міжбібліотечної взаємодії завжди приділялася значна увага. Постійне збільшення приросту інформаційних ресурсів дедалі частіше спонукує бібліотечно-інформаційні установи шукати нові моделі, форми і засоби співпраці. Світове бібліотечне співтовариство накопичило вже багато різноманітних прикладів такої ефективної взаємодії.

«Досвід бібліотечного обслуговування дистантних користувачів і серед них насамперед управлінських структур, політичних організацій, науки, бізнесу свідчить також про об'єктивну необхідність об'єднання бібліотечних закладів у суспільні інформаційні центри, спеціальні і загального призначення, поєднані засобами сучасного зв'язку і пошуковими системами з потужним інформаційним ресурсом» [4, с. 48], - такий висновок робить В. Горовий, досліджуючи еволюцію бібліотечного інформаційного обслуговування.

Підтвердженням даної позиції є і погляди Є. Корнілової, яка, вивчаючи корпоративні технології в наукових бібліотеках, саме так сприймає сучасний етап розвитку бібліотечної справи: «Окремо взята бібліотека в сучасних умовах та з урахуванням сучасних інформаційних потреб не може повноцінно функціонувати як центр інформації, що дає ряд реальних і обгрунтованих передумов для створення єдиного інформаційного простору в рамках бібліотечного співтовариства» [8, с. 7]. Дослідницею визначено цілі створення єдиного бібліотечного інформаційного простору, охарактеризовано найвідоміші корпоративні бібліотечні мережі та проекти України, Росії та Європи, а також запропоновано деякі принципи започаткування і організації бібліотечних корпоративних проектів в Україні.

Автори аналітичного огляду праць, присвячених становленню і розвитку корпоративних проектів електронної доставки документів (ЕДД), відзначають, що світовий досвід вважає саме інноваційні інформаційні технології основою для модернізації та якісного оновлення ІО користувачів бібліотек. Об'єднання ж бібліотек у консорціуми необхідне для ефективнішого впровадження цих технологій і є логічним доповненням першої тенденції. Головним завданням різноманітних бібліотечних об'єднань є інтеграція електронних науково-інформаційних ресурсів (ЕНІР) і створення єдиного інформаційного простору регіону, країни, а також міжнародні проекти [9].

Американські фахівці з бібліотеки Каліфорнійського університету виокремлюють такі напрями подальшого розвитку корпоративної взаємодії: розширення переліку послуг, що надаються користувачам, які знаходяться в різних бібліотеках, за допомогою Інтернету; кооперування в процесі накопичення (купівля, передплата, створення тощо) ЕНІР; створення якнайкращих умов для спільного використання ЕНІР та широкого доступу до останніх усім зацікавленим користувачам та іншим інституціям [13].

Створення бібліотечних об'єднань передбачає різні рівні і форми співпраці їх учасників. Це може бути простий обмін інформацією про власні фонди та ЕНІР. Проте значно глибшою фор- мою співпраці є робота з формування спільних фондів та ЕНІР, напрацювання зручних і дієвих механізмів доступу та обміну останніми між усіма учасниками кооперативної взаємодії.

В Україні з 1998 р. Національною бібліотекою України імені В. І. Вернадського (НБУВ) та Інститутом проблем реєстрації інформації (ІПРІ) започатковано проект загальнодержавної реферативної бази даних (БД) «Україніка наукова», де інтегруються результати розподіленої аналітико-синтетичної обробки вітчизняної літератури, що здійснюється на засадах кооперативної взаємодії зі створення національних реферативних ресурсів. У 2007 р. учасниками такої співпраці були НБУВ, ІПРІ, Національна наукова медична бібліотека України, Державна науково-педагогічна бібліотека України ім. В. О. Сухомлинського, ряд вітчизняних вищих навчальних закладів (ВНЗ) та редакцій періодичних і продовжуваних видань. Усі матеріали централізовано акумулюються в НБУВ.

У Росії в 1999 р. була започаткована корпорація з дев'яти бібліотек Сибірського регіону, головною метою якої було об'єднання спільних зусиль зі створення БД «Статті». Головні завдання співпраці полягали в такому:

раціонально використовувати наявні кадри і комп'ютерну техніку;

уникнути дублювання в аналітичному розписі журналів різними бібліотеками;

досягнути одноманітності в обробці інформації;

підвищити кваліфікацію співробітників бібліотек-учасниць;

напрацювання навичок колективної роботи, у тому числі спільно ухвалювати рішення і виконувати їх [6, с. 37].

В іншому корпоративному проекті МАРС (міжрегіональний аналітичний розпис статей) з 2001 р. беруть участь 34 бібліотеки Уралу. Оскільки головне завдання даної кооперації полягає у створенні якісного інформаційного продукту, який би задовольняв запити користувачів кожної бібліотеки-учасниці, особлива увага при створенні корпоративних електронних ресурсів приділяється забезпеченню методичної сумісності між учасниками проекту, а також питанню лінгвістичного забезпечення спільно створюваних БД. Автор статті також вважає розмежування праці і усунення дублювання в роботі головними складовими при організації корпоративної діяльності [7].

Таким чином, можемо підсумувати, що створення даних корпоративних проектів зменшує навантаження на кожну бібліотеку- учасницю, що, у свою чергу, стимулює співробітників якісніше і повніше опрацьовувати матеріали. А зменшення витрат на комплектування стимулюватиме бібліотеки до значно ширшого запровадження ЕДД.

Іншим напрямом корпоративної взаємодії є створення спільних інтернет-проектів, формування регіональних електронних ресурсів.

У 2001 р. найбільшими бібліотеками Луганська різних систем і відомств був створений корпоративний ресурс - зведений каталог періодичних видань. Окрім того, ще з 1998 р. одним із пріоритетних напрямів роботи Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки з електронною інформацією стала реалізація проекту «Інформаційний проект регіону», у межах якого всі центральні бібліотечні системи області збирають інформацію на місцях і передають її в бібліотечно-інформаційний центр бібліотеки. Інформація, представлена на веб-сайті, структурована за кожним районом і містом [12].

Окреме місце


Сторінки: 1 2 3 4 5





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ІСТОРИКО-БібЛІОГРАФІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЧАСОПИСІВ ПЕДАГОГІЧНОГО І ПСИХОЛОГІЧНОГО ЗМІСТУ XIX - ПОЧАТКУ XX ст. З ФОНДУ ДЕРЖАВНОЇ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОЇ БІБЛІОТЕКИ УКРАЇНИ імені В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО - Стаття - 13 Стр.
РОДОВЕ ЗІБРАННЯ ХРЕПТОВИЧІВ: ПЕРСПЕКТИВИ ДОСЛІДЖЕННЯ - Стаття - 12 Стр.
КОЛЕКЦІЇ І ЗІБРАННЯ У ФОНДАХ НАУКОВИХ БІБЛІОТЕК ЛЬВОВА (КІНЕЦЬ XVIII-ПОЧАТОК XXст.) - Стаття - 30 Стр.
ІНФОРМАТИЗАЦІЯ СУСПІЛЬСТВА Й НОВІ ЗАВДАННЯ БІБЛІОТЕЧНИХ СТРУКТУР - Стаття - 8 Стр.
ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ «ВІРТУАЛЬНИЙ ДОВІДКОВО- БІБЛІОГРАФІЧНИЙ АПАРАТ» І «ЕЛЕКТРОННИЙ ДОВІДКОВО- БІБЛІОГРАФІЧНИЙ АПАРАТ» БІБЛІОТЕКИ - Стаття - 9 Стр.
ЗАДОВОЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОТРЕБ КОРИСТУВАЧІВ ШЛЯХОМ ЗМІСТОВОГО ОПРАЦЮВАННЯ НАУКОВИХ ЗБІРНИКІВ - Стаття - 12 Стр.
ФОРМУВАННЯ Й ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОННИХ ФОРМ ДИСТАНТНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ СУЧАСНОЇ БІБЛІОТЕКИ - Стаття - 12 Стр.