У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК [025

УДК [025.5:004.78]:027.54(477) Наталія Зоріна,

наук, співробітник ДНПБ України імені В. О. Сухомлинського

ЗАДОВОЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОТРЕБ КОРИСТУВАЧІВ ШЛЯХОМ ЗМІСТОВОГО ОПРАЦЮВАННЯ НАУКОВИХ ЗБІРНИКІВ

Статтю присвячено проблемі задоволення інформаційних потреб користувачів шляхом аналітико-синтетичного опрацювання наукових збірників у Державній науково-педагогічній бібліотеці України ім. В. О. Сухомлинського. Розглядаються особливості процесу аналітико-синтетичного опрацювання збірників наукових праць і перспективи розвитку цього напряму діяльності.

Ключові слова: наукові бібліотеки, електронний каталог, інформаційний ресурс, аналітико-синтетичне опрацювання, збірники наукових праць, наукові статті.

У наш час, в умовах постійного зростання обсягу інформаційних потоків, доступність і своєчасне отримання інформації стає все більш важливим чинником у діяльності людини, зокрема в науковій, і саме наукові бібліотеки займають ключову позицію щодо доступності інформаційних ресурсів. Стрімкий розвиток новітніх технологій, інформатизація практично всіх галузей діяльності створюють нові широкі можливості для постійного удосконалення процесу забезпечення інформаційних потреб користувачів у наукових бібліотеках.

Упровадження інформаційних технологій і засобів у процеси оброблення бібліотечних фондів, збереження інформації та надання доступу до інформаційного ресурсу є одними з головних напрямів розвитку сучасної наукової бібліотеки і найважливішою умовою реалізації її головної функції - повноцінного інформаційно-бібліографічного обслуговування користувачів [4; 9; 10].

Якість інформаційного забезпечення в науковій книгозбірні залежить насамперед від якості формування її інформаційного ресурсу і охоплює такі складники, як швидкість і точність пошуку, можливість отримання максимально повної інформації про наявність документів та їх зміст. Формування електронних каталогів, упровадження автоматизованих інформаційно-пошукових систем, використання інтернет-технологій - усе це дозволяє організувати процес інформаційно-бібліографічного забезпечення користувачів на якісно новому рівні: суттєво розширити діапазон пошуку інформації, значно підвищити оперативність знаходження та обміну науковими даними, уможливлює віддалений доступ до бібліотечної інформації. Отже, можна зробити висновок, що інформатизація бібліотечної системи дозволяє, по-перше, значно розширити аудиторію користувачів наукової бібліотеки (переважно за рахунок використання інтернет-ресурсу), а по-друге, значно підвищити якість забезпечення інформаційних потреб користувачів, у тому числі віддалених, в отриманні необхідної наукової інформації.

Важливим чинником забезпечення високого рівня бібліотечно- інформаційного обслуговування є своєчасне відображення в інформаційному ресурсі бібліотеки актуальної наукової інформації, одним з джерел якої є, зокрема, збірники наукових праць і матеріалів наукових конференцій.

Ця стаття присвячена проблемі задоволення інформаційних потреб користувачів через аналітико-синтетичне опрацювання наукових збірників у Державній науково-педагогічній бібліотеці України ім. В. О. Сухомлинського (далі - ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського). Аналітико- синтетичне опрацювання наукових збірників в автоматизованій бібліотечно-інформаційній системі (АБІС) «ІРБІС» є одним із пріоритетних напрямів і важливим складником роботи відділу наукового опрацювання й каталогізації ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського.

Державна науково-педагогічна бібліотека України ім. В. О. Сухомлинського була створена 1999 р. на базі бібліотеки Інституту педагогіки АПН України та Центральної освітянської бібліотеки. Робота ДНПБ спрямована переважно на задоволення інформаційних потреб освітян - науковців, викладачів та студентів педагогічних навчальних закладів, працівників освіти всіх рівнів, починаючи з дошкільного виховання до вищої школи. Головний профіль діяльності Державної науково-педагогічної бібліотеки України ім. В. О. Сухомлинського - педагогіка і психологія, але тематика літературну фондах бібліотеки набагато ширша і не обмететься тільки профільною, а й містить значну кількість літератури з багатьох галузей науки та культури. Станом на 01.01.2009 р. фонди ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського налічували близько 540 000 примірників.

В умовах комп'ютеризації бібліотечної сфери процес інформаційного забезпечення користувачів бібліотеки потребує вдосконалення і в структурі бібліотечних інформаційних ресурсів, і в системі доступу до них. Тому, відповідно до вимог часу, пріоритетним напрямом діяльності Державної науково-педагогічної бібліотеки України ім. В. О. Сухомлинського є створення електронного інформаційного ресурсу, що включає: по-перше, формування власного електронного ресурсу - електронного каталогу в АБІС «ІРБІС»; по-друге, створення веб-порталу бібліотеки.

Формування електронного каталогу в ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського було розпочато у 2003 році в програмі MARC, а з 2007 року електронний каталог формується в АБІС «ІРБІС». Станом на 01.11.2009 р. електронний каталог ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського налічував понад 20 000 найменувань у базі даних «Книга», в тому числі більше 5700 статей із наукових збірників педагогічної та психологічної тематики.

Динамічний розвиток науки, постійне оновлення наукової інформації і збільшення її обсягу вимагають від наукової бібліотеки своєчасного реагування - відображення актуальної наукової інформації в бібліотечному інформаційному ресурсі. За сучасних умов відкритість і доступність наукової інформації, оперативність її поширення - важливі чинники розвину науки, яка не може розвиватися без всебічного вивчення та дослідження наукового потенціалу сьогодення. Будь-яка наукова робота потребує максимально повного вивчення інформації про наявні наукові розробки та попередні дослідження, тому обмін науковою інформацією безпосередньо сприяє розвитку сучасної науки, а можливість оперативного доступу до інформації про останні, найновіші наукові дослідження суттєво впливає на ефективність наукової роботи в цілому.

Як зазначалося вище, одним із джерел наукової інформації є збірники наукових праць та матеріалів наукових конференцій. Збірник наукових праць - це фахове наукове видання з певної галузі знань. Держстандарт України дає таке визначення: «Збірник наукових праць - збірник матеріалів досліджень, виконаних у наукових установах, навчальних закладах чи товариствах» [2]. Як правило, збірники наукових статей видаються на базі наукових установ - галузевих науково-дослідних інститутів, вищих навчальних закладів тощо з різною періодичністю (від одного і більше разів на рік). Статті, що


Сторінки: 1 2 3 4