У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 027

УДК 027.54 (477) : 027. 081 : 004 Ірина СОКОЛОВА,

мол. наук. співроб. НБУВ

Електронні ресурси в інформаційному супроводі наукової діяльності

У статті дається характеристика електронного ресурсу наукових бібліотек, роль бібліотечних закладів у вирішенні проблеми введення національного інформаційного ресурсу у світовий і нформаційний простір. Аналізуються особливості розвитку наукового електронного середовища в Україні і світі.

Нова електронна форма збереження інформації та міжнародна мережа Інтернет відкрили нові можливості для передачі інформації, що відобразилось на роботі бібліотечних установ. При цьому використання найновіших комп'ютерних технологій і засобів телекомунікаційного зв'язку стає найважливішим стратегічним ресурсом для більш ефективного залучення бібліотечно-інформаційного потенціалу до наукового, суспільного і культурного обігу. В нових умовах бібліотеки зберегли свої традиційні форми роботи з читачами з використанням паперових карткових каталогів і картотек, з ви-дачею літератури в друкованому вигляді. Але разом з картковими з'явились електронні каталоги і картотеки, а разом з книгосховищами друкованої продукції в бібліотеках активно створюються електронні бази даних, які містять статті, дисертації, книги, тематичні колекції. Використання електронних носіїв інформації відбивається на всіх процесах бібліотечної роботи, змінилися процеси введення інформації для її збереження, зчитування та здійснення по-шуку в інформаційних масивах, упорядкування, сортування і каталогізації.

Сучасні інформаційні технології відкривають більше можливо - стей для інформаційної підтримки наукових досліджень. В якісному інформаційному обслуговуванні зацікавлені всі, хто займається науковою і освітньою діяльністю: науковці, педагогічні працівники, дослідники, студентська молодь. Процес використання електронних носіїв бібліотеками розвивається та поглиблюється. В епоху Інтернету процеси наукової комунікації зазнали радикальних змін, з'явилась можливість отримувати інформацію в режимі онлайн.

Електронний ресурс, який використовується науковцями, дуже неоднорідний, частково він збирається та впорядковується бібліотеками, частково формується в мережі Інтернет. Електронний ресурс, який упорядковують бібліотеки, можна умовно розділити на кілька блоків: електронні каталоги; літературу в електронному вигляді, яка, власне, є частиною бібліотечного фонду (оцифровані книги, статті, рукописи); підписний електронний ресурс міжнародних джерел, доступ до якого забезпечує бібліотека; вітчизняна наукова періодика тощо. Науковий електронний ресурс в інтернет-середовищі, що формується поза бібліотечною мережею, передусім поданий на сайтах наукових установ та організацій, загальних та вузькоспеціалізованих сайтах наукового спрямування, представлений електронними бібліотеками таких великих інтернет-компаній як Google, Yahoo, Microsoft тощо.

Більше ніж півтора десятиріччя формує свій електронний ресурс Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського. Одним з ключових завдань НБУВ є формування національної електронної бібліотеки, державного депозитарію електронних видань та електронних версій друкованих видань, координація робіт з переведення бібліотечних фондів на паперових носіях в електронну форму. На сьогодні бібліотекою здійснено надзвичайно велику роботу зі створення електронного пошукового апарату. Так, електронні каталоги та картотеки містять 3,5 млн бібліографічних записів, зокрема, функціонує електронний каталог бібліотеки; дев'ять спеціалізованих каталогів і картотек, розпочато сканування алфавітного генерального каталогу. Створено загальнодержавну реферативну базу даних «Україніка наукова» (301 тис. записів).

Література в електронному вигляді згрупована в електронний фонд (64 тис. документів) та в 16 тематичних та видових зібрань публікацій. Це статті з журналів і збірників, монографії, автореферати дисертацій. Важливо й те, що доступ до цього електронного масиву інформації читачі можуть здійснювати як через комп'ютери в залах бібліотеки, так і через мережу Інтернет, зайшовши на сайт НБУВ.

Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського активно реалізує проекти доступу до світової і вітчизняної наукової інформації в електронному вигляді. Бібліотека є активним учасником різних міжнародних проектів щодо доступу до онлайнових науково-інформаційних ресурсів, здійснюючи організацію підписки на деякі світові електронні ресурси для мережі академічних бібліотек. Підвищення цін на зарубіжну періодику значно ускладнило поповнення цими виданнями фондів НБУВ і бібліотек наукових установ протягом кількох десятиріч. У зв'язку з цим НБУВ разом з Інформаційно-бібліотечною радою НАНУ ініціювали проект постанови президії НАНУ «Про організацію мережевого інформаційного забезпечення наукових досліджень» (№ 96 від 5.04.2007 р.), згідно з яким НБУВ як головний заклад зі створення академічних онлайнових науково-інформаційних ресурсів, має надавати послуги мережевого доступу до ресурсів провідних світових постачальників наукової інформації установам НАНУ Так, у 2009 р. НБУВ надавала можливість читачам працювати з науковою електронною бібліотекою на платформі Science- Direct (24 тематичні колекції, що містять понад 2 тис. журналів видавництва Elsevier); журналами американських наукових товариств; пов- нотекстовою базою даних компанії EastView «Центральная пресса России», ресурсами EBSCOhost. Статистика використання підписних інформаційних ресурсів за 2008 р. свідчить про те, що 75 % установ НАН України активно працювали з ресурсом, а 44 % істотно покращили показники їх використання порівняно з попереднім роком [1].

На увагу заслуговує проект «Наукова періодика України», розміщений на сайті НБУВ, який гарантує відкритий доступ до результатів наукових досліджень, проведених за рахунок держбюджету. Реалізація проекту сприяє зміцненню інформаційної бази для підтримки інноваційної діяльності, включенню національних ресурсів до міжнародної системи наукових електронних комунікацій, формуванню позитивного іміджу української науки. Створення архіву визначено наказом Вищої атеста- ційної комісії і НАН України «Про затвердження Порядку передавання електронних копій періодичних друкованих наукових видань на зберігання до Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського». У 2009 р. науково-видавничою радою НАНУ разом зі співробітниками НБУВ розроблений договір про передавання електронних копій наукового періодичного видання, в якому зазначається, що установа-видавець наукового періодичного видання сама визначає


Сторінки: 1 2 3 4