У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 027

УДК 027.54(477):021.1 Олег ВОРОШИЛОВ,

старш. наук. співроб. СІАЗ НБУВ, канд. іст. наук

УДОСКОНАЛЕННЯ НАУКОВОГО СУПРОВОДУ СУСПІЛЬНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ В УКРАЇНІ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИМИ ПІДРОЗДІЛАМИ БІБЛІОТЕК (З ДОСВІДУ СІАЗ НБУВ)

У статті, на прикладі СІАЗ НБУВ, висвітлюється роль інформаційно- аналітичних підрозділів бібліотек у науковому супроводі суспільних перетворень в Україні. Особлива увага приділяється комплексу проблем, пов'язаних з удосконаленням практики аналізу матеріалів ЗМІ, а також тематики видань СІАЗ НБУВ.

Ключові слова: інформаційні ресурси, бібліотечні фонди, інформаційно- аналітичні центри, наукова бібліотека.

У сучасних умовах зростання затребуваності в суспільно значущих інформаційних ресурсах обумовлюється прискоренням процесів суспільного розвитку, ускладненням соціальної структури суспільства, розвитком системи громадських організацій, підвищенням політичної активності значної частини громадян тощо. В Україні ця проблема вирішується шляхом розвитку інформатизації, створення умов для доступу до потрібних і нформаційних ресурсів усім категоріям громадян. Для вирішення цієї проблеми в державі здійснюється система правових, організаційно-економічних заходів, розробляються відповідні наукові дослідження. Однак у цьому процесі досить тривалий час була слабко задіяна бібліотечна сфера. Це обумовлювалося цілим рядом об'єктивних - фінансових, організаційних, а також суб'єктивних проблем. У це гальмувало включення бібліотечних установ в активний інформаційний процес, пов'язаний з кардинальними перетвореннями в українському суспільстві.

Лише певні позитивні зміни в матеріально-технічному забезпеченні, впровадженні електронних інформаційних технологій у бібліотечній діяльності розкрило нові функціональні можливості цих установ , сприяло інтенсифікації інформаційних обмінів у структурі соціальних комунікацій, дало можливість введення в активний суспільний обіг інформаційних ресурсів бібліотечних фондів, що є національним надбанням багатьох поколінь українського народу. Останнє має особливе значення з урахуванням активізації глобальних процесів, що сприяють культурній уніфікації, можливості втрати національної самобутності.

Активізація бібліотечних установу сфері інформаційної діяльності, особливо з використанням дистантних форм обслуговування різних категорій корпоративних користувачів, широкого громадського активу набуває зростаючого значення в розвитку демократичних процесів у суспільстві. Вона не лише сприяє розширенню можливостей доступу громадян до суспільно значущої інформації, а й створює умови для її ефективного використання в процесі суспільного самовдосконалення. Вона також сприяє підвищенню ефективності управлінської діяльності через налагодження зворотного суспільного зв'язку з демократичними інститутами, створює умови для зростання впливу громадян на події суспільного життя.

Необхідно також зазначити, що в Україні, починаючи з моменту здобуття незалежності, спостерігається прискорення процесу її «підключення» до загальноцивілізаційного процесу. З огляду на це актуалізується питання дослідження перспектив розвитку української демократії та її окремих складових, зокрема забезпечення інформаційного плюралізму і доступу населення до різноманітної інформації.

З іншого боку, тенденція до зростання кількості інформації, навіть за умови її об'єктивності та незаангажованості, знижує здатність громадян розібратися в ній. При цьому виникає загроза втрати справді значущої інформації, оскільки для осмислення одержаних повідомлень потрібен певний мінімальний час.

Таким чином у сучасних умовах актуалізується проблема ефективного інформаційного супроводу і забезпечення процесів, що відбуваються в суспільстві, з метою сприяння формуванню належної політичної культури як політичних еліт, так і громадян, створенню ними економічного і культурно-освітнього підґрунтя для самовираження в різних сферах суспільного буття.

Підвищення ефективності керування інформацією значною мірою залежить від прискорення, удосконалення механізмів пошуку, відбору і первинної обробки потрібної інформації, підвищення рівня оперативності та якості підготовки синтезованого інформаційного продукту і створення, таким чином, умов для прийняття оптимальних рішень з наступним досягненням необхідних практичних результатів.

В Україні необхідним потенціалом для здійснення цієї функції володіють інформаційно-аналітичні центри наукових бібліотек, одним з яких є СІАЗ НБУВ. При цьому підключеність до всесвітньої мережі Інтернет надало змогу отримувати нову інформацію фактично в режимі онлайн.

Використання ж фондів НБУВ дає змогу визначати місце нової інформації в загальному інформаційному полі, класифікувати її та ефективно використовувати для створення синтезованого науково обґрунтованого інформаційного продукту, який би максимально задовольняв інформаційні потреби користувачів.

Також шляхом аналізу і відбору потрібної інформації в межах НБУВ стало можливим заповнювати певні прогалини вітчизняної інформаційної бази, у тому числі й наукової, тими зарубіжними інформаційними продуктами, в яких відчувається потреба і на які в суспільстві є попит.

Тобто інформаційні підрозділи НБУВ стають активними складовими процесу інформаційного виробництва, яке працює на потреби таких явищ, як «наука без кордонів» та «освіта без кордонів», що забезпечують прискорення суспільного прогресу.

Крім того, поєднання наукової та прикладної складових у діяльності СІАЗ сприяє оперативному впровадженню в практичну діяльність результатів останніх наукових досліджень, що в результаті підвищує ефективність створюваного інформаційного продукту. Зокрема, дослідження тих можливостей , які надає електронна інформація, більш інтенсивне задіяння її потенціалу сприяло визначенню й успішному використанню інформаційно-аналітичними підрозділами НБУВ найоп- тимальніших форм подачі інформації та її структури, орієнтованих на якомога більш швидке сприйняття й осмислення користувачами .

Слід наголосити на тому, що інформаційний глобалізм, стрімке збільшення кількості інформації і розширення її тематики актуалізувало питання її структуризації та систематизації, тобто організації її у зручному для роботи та збереження вигляді. У цьому напрямі співробітники СІАЗ також постійно працюють.

Таким чином, в умовах НБУВ стало можливим ефективне вирішення проблеми структуризації інформації з метою забезпечення дії принципу «кожному користувачу - потрібну йому інформацію».

Слід зазначити, що на сучасному етапі в діяльності НБУВ дедалі більшої ваги набуває інформаційна функція, яка полягає не лише в інформуванні користувача, а й у виробленні нової синтезованої інформації. Розвиток інформаційних продуктів і послуг відбувався в СІАЗ


Сторінки: 1 2 3