У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 004

УДК 004.338

Анатолій Стеценко,

мол. наук, співробітник ШРІ НАН України

ТЕНДЕНЦІЇ ТА НАПРЯМИ РОЗВИТКУ СИСТЕМ ДОВГОСТРОКОВОГО ЗБЕРІГАННЯ ІНФОРМАЦІЇ

Розглянуто тенденції та перспективи світового ринку систем довгострокового зберігання даних в електронному вигляді. Запропоновано підходи до створення систем довгострокового зберігання даних, що забезпечують можливості дотримання правових норм архівного зберігання електронних документів.

Ключові слова: довгострокове зберігання даних, електронне сховище, електронний архів, оптичні диски, оптичні технології.

Вступ. Швидкий розвиток та впровадження перспективних технічних рішень архівного зберігання документів, що проводяться в широких масштабах в країні, потребують постійного проведення детального аналізу всіх зовнішніх вимог і наявних на даний час технологій, а також врахування тенденцій та перспектив розвитку світового ринку систем довгострокового зберігання інформації в електронному вигляді.

Дані в електронній формі, зберігаючись відповідно до чинних правил, мають бути завжди доступні, незважаючи на те що їхні обсяги невпинно зростають. Усе більшого значення набуває адаптація опрацювання, зберігання й архівування даних до чинних законів та інших нормативно- правових актів держави. Ще один аспект стосовно до сховищ довгострокового зберігання електронних даних - необхідність враховувати значні витрати часу і ресурсів на процеси відновлення даних після аварії, навіть якщо технології та системи зберігання налагоджені відповідним чином.

На цьому тлі знайти оптимальну стратегію можна лише аналізуючи зовнішні вимоги в країні до зберігання даних, наявні на даний час перспективні інформаційні технології, а також враховуючи тенденції та перспективи розвитку світового ринку систем зберігання.

У роботі розглянуто тенденції та перспективи світового ринку систем довгострокового зберігання даних в електронному вигляді. Запропоновано підходи стосовно функціональності, інформаційної безпеки, створення резервних копій для забезпечення можливості дотримання правових норм архівного зберігання електронних документів.

Зростання ролі відповідності правовим нормам для електронних сховищ даних. У більшості європейських країн і СІЛА необхідність архівного зберігання важливої для бізнесу інформації закріплена на законодавчому рівні. У світі прийнято біля 25 тис. директив з даної проблематики. У США, приміром, на витрати, пов'язані із забезпеченням відповідності законодавству, необхідно виділяти біля однієї тисячної частки щорічного обігу коштів. У фахових колах виходять із того, що щорічне збільшення витрат на перетворення, спрямовані на дотримання правових норм, становитиме від 16 до 18 % [1].

В Україні при використанні електронних сховищ даних керуються законами України «Про захист інформації в інформаційно- телекомунікаційних системах», «Про національну програму інформатизації», «Про концепцію національної програми інформатизації»; указами та розпорядженнями Президента України «Про заходи щодо захисту інформаційних ресурсів держави»; наказами та постановами Кабінету Міністрів України, Державного комітету архівів України; низкою нормативно-правових актів з питань архівної справи та інформатизації, а також Положенням державної установи «Центральний державний електронний архів України» [2].

Розширення функціональності технічних рішень систем довгострокового зберігання інформації. Дедалі більшої актуальності набуває використання архівних рішень у різноманітних системних середовищах. Перспективна система електронного сховища відіграє роль платформи, що об'єднує розрізнені додатки в єдину корпоративну інформаційну систему.

Інтеграція з ERP-системою об'єднує розрізнені додатки і процеси в єдину корпоративну інформаційну систему: документообіг, керування ресурсами підприємства (ERP), опрацювання копій паперових документів, оцифровування, зберігання документів і даних. Таким чином реалізується можливість організувати ефективну взаємодію між структурними підрозділами (відділами і філіями) підприємства.

Дотримання відкритих стандартів забезпечує легкість і надійність безшовної інтеграції системи архівного зберігання з поширеними системами керування підприємством, а також із різнофункціональними додатками і корпоративними системами, як-от: системи керування підприємством (SAPR3, Navision, Axaptai ін.), системи документообігу (Справа, БОСС-Референт, Lotus Notes, StaffWare і ін.), інженерна і конструкторська графіка (AutoCAD, Microstation і ін.), офісні додатки Windows (MS Office і ін.). Завдяки цьому документи можуть бути доступні з будь-якого додатка - користувач працює у рамках звичного інтерфейсу.

Використані в технічних рішеннях сучасного сховища програмно- апаратні засоби забезпечують таку функціональність:

Організація інтелектуального керування сховищем даних та зберігання даних на енергонезалежних носіях. Пряме керування архівними накопичувачами CD / DVD / BD, що безпосередньо задіяні в технологічних процесах зі зберігання й експлуатації інформаційного ресурсу.

Застосування СКБ Д для керування індексною базою (MS SQL 7.0, Oracle 8, Informix, DB2 і т. п.).

Наявність функції автоматичної конвертації різноманітних форматів файлів додатків (pdf, txt, gif, doc, rtf) в універсальний формат, придатний для доступу до доіументів на робочих станціях, укомплектованих типовими засобами перегляду.

Забезпечення архівування і роботи з архівними документами за допомогою мережі Інтернет. Доступ до документів надається через веб- браузер, з різних платформ (МАС, UNIX, MS Windows), через html-клієнт, що реалізує функції пошуку архівування та моделювання доіументообігу.

Створення та зберігання резервних копій документів. Сучасні технічні рішення СДЗІ здатні забезпечувати доступність та надійність зберігання шляхом застосування мереж зберігання даних, яким притаманні такі технологічні характеристики корпоративного рівня, як віртуалізація, реплікація, snapshot, мірорінг, back-up даних.

Подібну типову платформу мережі довгострокового зберігання даних можна представити як трирівневу ІТ-інфраструктуру, що включає рівні комутації, сервісів і сховищ. Рівень комутації включає в себе адаптери шини хосту та SAN- контролери і зв'язує хости і сховища за протоколом FC або iSCSI. Цей рівень забезпечує варіантність шляхів доступу до даних у рамках мережі зберігання, що дає змогу досягнути високої доступності даних незалежно від збою в одному з каналів передачі даних. Крім цього, у разі потреби можливе створення балансу навантаження, тобто одночасне використання двох або більше альтернативних шляхів у мережі


Сторінки: 1 2 3