У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК [025

УДК [025.178:004.65] :027.54(477) Ірина Бобришева,

мол. наук, співробітник НБУВ

ФОРМУВАННЯ В НБУВ БАЗИ ДАНИХ УКРАЇНСЬКИХ НОТНИХ ВИДАНЬ ВОКАЛЬНИХ ТВОРІВ 1924-1930 pp.

У статті подається загальна характеристика створеної бази даних, її пошукові можливості та введені новації. Проведено кліометричний аналіз масиву українських нотних видань вокальної музики періоду 1924-1930 pp., що зберігається у фондах НБУВ, виявлено провідні видавництва (за обсягом виданої продукції), а також пріоритетний напрям роботи видавництв у досліджуваний період - публікація творів українських композиторів; спростовано деякі усталені думки стосовно переваги тих чи інших вокальних жанрів у зазначений період. Доведено, що єдиний в Україні ретроспективний бібліографічний довідник «Музична література УРСР (1917-1965)» потребує доповнень і корегувань з позицій сучасного стану розвитку бібліографічної науки.

Ключові слова: база даних, покажчики, видавництво, нотні видання, вокальні твори, музична бібліографія.

На сучасному етапі пріоритетним напрямом в галузі національної бібліографії є практична робота з формування баз даних українського музичного бібліографічного репертуару. Створення національного репертуару українських нотних видань вокальної музики 1924-1930 pp. є основним практичним завданням формування зазначеної бази даних, що здійснюється за допомогою програмного пакету САБ (Система Автоматизації Бібліотек) «IRBIS». Робота здійснюється згідно з планом науково-дослідної роботи відділу формування музичного фонду Інституту української книги НБУВ.

Найновіші дослідженняукраїнських нотних видань зазначеного періоду а також публікації в цій галузі належать співробітникам відділу формування музичного фонду НБУВ Л Івченю, О. Вакульчук і І. Савченко. Л. Івченко і О. Вакульчук видали науковий ретроспективний каталог українських нотних видань інструментальной музики 1923-1934 pp. [5], а І. Савченко - науковий каталог українських нотних видань 1917-1923 pp. [11]. Тому нашим завданням стало створення наукового каталогу та формування електронної бази даних українських нотних видань саме вокальних творів 1924-1930 pp.

Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського володіє найбільшим у світі зібранням творів українських композиторів і українського фольклору. Нотні видання 1923-1934 років, виявлені у фондах НБУВ та інших бібліотек, свідчать про різножанровість виданих творів, пов'язану з орієнтованістю на різні суспільні потреби: ідеологічні, естетичні, виконавчі - професійні та аматорські, виховні. Друковані ноти відбивають особливості та запити епохи, тому їх поява і побутування тісно пов'язані з конкретними історичними умовами. 1923-1934 роки фактично збігаються з періодом політики українізації, що мала безпосередній та опосередкований вплив на всі сфери культурного життя України, включаючи музичну творчість і видавничу діяльність, - це відображено у масиві нотних видань зазначеного періоду.

База даних містить інформацію про всі нотні видання, які зберігаються у фондах НБУВ, що вийшли друком у 1924-1930 pp.: на території сучасної України; українською мовою незалежно від території; українських авторів за походженням, незалежно від місця публікації їх творів;

українського музичного фольклору незалежно від мови і місця

видання.

На цьому етапі роботи редагується база даних згідно з новими вимогами бібліографічного опису документів 1.

База складається з повних бібліографічних описів нотних видань, що включають всі обов'язкові та можливі факультативні елементи, отримані з видання та інших джерел. Весь поданий матеріал описано «de visu».

Можливості застосування комп'ютерних технологій надали нам змогу запровадити таку новацію, як сканування обкладинки або титульного арку ша кожного примірника для надання додаткової візуальної інформації. Виняток становлять тільки ті видання, що входять до однакових серій. Незначна кількість видань, що описувалися тільки за бібліографічними джерелами, зокрема за бібліографічним довідником «Музична література УРСР. 1917-1965» (далі - МЛУ), додатково позначена у примітках.

У роботі над базою даних ми також керувалися документами: Российские правила каталогизации: [в 2 ч. / авт. коллектив: Н. Н. Каспарова

1 Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання [Текст] : (ГОСТ 7.1-2003, ШТ ) : ДСТУ ГОСТ 7.1:2006. - Чинний з 2007-07-01. - К. : Держспоживстандарт України, 2007. - Ш, Ш, 47 с. ; 29 см. - (Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи) (Національний стандарт України).

(рук.) и др.] ; Рос. библ. ассоц., Межрегион, ком. по каталогизации. - Москва, 2005. Ч. 2 : Специальные правила каталогизации отдельных видов документов. - 2005 [Електрон, ресурс] / Способ доступа : URL : http:// www.nilc.ru. - Загл. с экрана; Правила составления библиографического описания. Ч. 2. Нотные издания / Межвед. каталогизац. комис. при Гос. б-ке СССР им. В. И. Ленина. - М. : Книжная палата, 1987. - 256 с.

Кожне видання було описано окремо. Основним джерелом опису нотних видань для каталогу є титульний аркуш та відомості перед нотним текстом. Часто використовуються відомості, подані на звороті видання (рік видання, типографія, тираж).

За відсутності у виданнях деяких обов'язкових елементів (призвігц та ініціалів авторів, назв циклів, номерів описів, серій, засобів виконання тощо) у разі можливості їх виявлення за додатковими джерелами (довідниками, енциклопедіями, відомостями з інтернету) ці дані вказують в основному описі у квадратних дужках.

Описи видань здійснюються мовою оригіналу. В них збережено орфографію, пунктуацію та скорочення слів, що застосовані у виданнях. Так само і відомості про засоби виконання, що є важливим ідентифікаційним елементом, подаються в каталозі у тому вигляді, як зазначено у виданні. Однак у виданнях цього періоду відомості про засоби виконання часто є неповними (наприклад, не зазначено ані факту акомпанементу, ані інструменту, що акомпанує). Цей елемент опису обов'язково перевіряється за змістом нотного


Сторінки: 1 2 3 4





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Особливості редагування аналітичних матеріалів в умовах діяльності Служби інформаційно- аналітичного забезпечення органів державної влади (СІАЗ) НБУВ - Стаття - 8 Стр.
Інформаційно-аналітичний супровід управлінських рішень з реалізації державної етнонаціональної політики - Стаття - 16 Стр.
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НОВИЗНИ НАУКОВИХ КОМУНІКАЦІЙ ЗАСОБАМИ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ - Стаття - 10 Стр.
Удосконалення експертно-правового супроводу демократичних трансформацій в умовах розвитку електронних технологій - Стаття - 8 Стр.
РОЗКРИТТЯ ЗМІСТУ ІНФОРМАЦІЙНОГО РЕСУРСУ ДЕРЖАВНОЇ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОЇ БІБЛІОТЕКИ УКРАЇНИ імені В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО ЧЕРЕЗ ПАСПОРТИЗАЦІЮ ЕЛЕКТРОННОГО КАТАЛОГУ - Стаття - 11 Стр.
ВИДИ УПРАВЛІНСЬКИХ ДОКУМЕНТІВ КАНЦЕЛЯРІЇ ЧЕРНІГІВСЬКОГО ЦИВІЛЬНОГО ГУБЕРНАТОРА ТА ЧЕРНІГІВСЬКОГО ГУБЕРНСЬКОГО ПРАВЛІННЯ ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ XIX сг. (на основі документів фондів Державного архіву Чернігівської області) - Стаття - 11 Стр.
РІЗНОВИДИ ЕЛЕКТРОННИХ ДЖЕРЕЛ БІБЛІОГРАФІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ В КОНТЕКСТІ ПРАКТИЧНОЇ БІБЛІОГРАФІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Стаття - 14 Стр.