У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 01 : 004

УДК 01 : 004.087 [34+32+94 (477)] Надія МОІСЕЄНКО,

наук. співроб. НБУВ

Електронні бібліографічні ресурси з питань державотворення та правознавства

Аналізуються електронні бібліографічні ресурси державних установ, національних та обласних наукових бібліотек з питань державотворення та правознавства. Стверджується, що бібліотеки та їх місце в системі наукових комунікацій видозмінилися від замкненої автономної системи до комплексних інформаційних центрів знань, навігаторів у глобальному інформаційному світі. Пропонується бібліотечним працівникам постійно вдосконалювати власні навички пошуку інформації в електронному середовищі та орієнтувати в ньому користувача.

У наш час найбільш ефективно інформаційно-бібліографічне обслуговування здійснюється шляхом створення комплексних бібліотек, які поєднують колекції традиційних та електронних документів. На базі ресурсів групи бібліотек та завдяки новим технологіям впроваджуються та активно створюються корпоративні бібліотечні системи. Ресурси складають електронні каталоги, колекції електронних публікацій, а також інші інформаційні електронні джерела, які містять інформацію, необхідну для користувача.

Сучасні інформаційні технології, включаючи Інтернет, представляють принципово нові можливості з організації процесу корпоративного створення електронних ресурсів. Бібліотечні консорціуми колективного створення та використання інформації у поєднанні з можливостями сучасних телекомунікаційних та інформаційних технологій створюють середовище, у якому активно розвивається професійне спілкування інформаційно-бібліотечних спеціалістів. Це поліпшує якість обслуговування в бібліотеках і водночас підвищує освітній та професійний рівень спеціалістів бібліотек та користувачів.

У рамках наукової теми відділу довідково-бібліографічного обслуговування «Розвиток інформаційно-аналітичної діяльності бібліотек у процесі демократичних перетворень українського суспільства» з метою розширення та підвищення якості надання інформаційних послуг користувачам, а також для формування власного електронного фонду бібліографічних покажчиків у відділі довідково-бібліографічного обслуговування Національної бібліотеки України імені В. І. Вер- надського (НБУВ) проводилися дослідження та здійснювався аналіз бібліографічної інформації з найактуальнішої тематики правознавства, правових та державотворчих процесів, які відбуваються в сучасному суспільстві, поданої на веб-сайтах наукових бібліотек, інститутів Національної академії наук України, вищих навчальних закладів, інформаційних центрів та інших установ України.

Найоперативніше бібліографічну інформацію користувач може знайти в електронних каталогах великих бібліотек України.

Так, інформація про публікації у періодичних та продовжуваних виданнях найповніше представлена в загальнодержавній реферативній БД «Україніка наукова» (1998 р.); реферативно-бібліографічній БД Книжкової палати України «Політика. Політичні науки» (2002-2006) та бібліографічних БД Національної парламентської бібліотеки України (НПБУ) «Політика і політики у дзеркалі періодичних видань» і «Політематична БД статей з періодичних видань», «Статті з наукових збірників».

Портал НБУВ надає доступ до науково-інформаційних ресурсів Інтернет органів державної та виконавчої влади (Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств (інформація розташована за назвами міністерств), Державних комітетів України, центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом, органів судової влади, Ради національної безпеки і оборони України, Генеральної прокуратури України, Центральної виборчої комісії України), а також матеріали міжнародних організацій.

Правову інформацію зосереджено також на сторінці:

Електронні бібліотеки. Бібліотеки нормативних актів України за рубриками:

Законодавство України (Сайт Верховної Ради України)

Законопроекти (Сайт Верховної Ради України)

Нормативні акти України (Сайт ЗАТ «Інформтехнологія»)

Нормативні акти України в бібліотечній і суміжних галузях (Тематична добірка)

Реальною є доступність інформації для громадськості щодо діяльності офіційних державних органів, використання сайтів Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, інших урядових структур. Головною метою побудови й функціонування веб- порталів Верховної Ради України, КМУ та веб-сайтів органів виконавчої влади є концентрація й систематизація необхідної інформації і системи знань в управлінських питаннях; своєчасне забезпечення громадян, державних органів та інших організацій і закладів повною й достовірною інформацією стосовно виконання функцій, а також коментарями й правовими аналітичними матеріалами.

На сайтіВерховноїРади України представлено ряд бібліографічних покажчиків з актуальних проблем законотворчості (199 7-20 09 рр.), підготовлених відділом інформаційно-бібліотечного забезпечення Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України разом із НПБУ. Інформація подана за тематичними розділами:

Бібліографічні покажчики виступів Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України.

Бібліографічні покажчики до законопроектів, підготовлених до розгляду на пленарних засіданнях сесій Верховної Ради України (у т. ч. з питань державного будівництва: Громадські об'єднання: бібліогр. покажч. - К., 2009; Внесення змін до Конституції України: бібліогр. покажч. - К., 20 09; Конфлікт інтересів у діяльності публічних службовців: бібліогр. покажч. - К., 2009; Виборчий кодекс України: бібліогр. покажч. - К., 2009; Проголошення Україною постійно нейтрального, позаблокового статусу: бібліогр. покажч. - К., 2009) тощо.

Бібліографічні покажчики до актуальних проблем законотворчості (Політичні партії в Україні: бібліогр. покажч. - К., 2009; Статус народного депутата України: бібліогр. покажч. - К., 2009; Комітети і комісії Верховної Ради України: бібліогр. покажч. - К., 2009; Центральні органи виконавчої влади: бібліогр. покажч. - К., 2009) тощо.

Бібліографічні покажчики до парламентських слухань (Насильство проти жінок: бібліогр. покажч. до парламент. слухань з нагоди Міжнар. дня проти насильства щодо жінок. - К., 2006).

Бібліографічні покажчики до книжкових виставок (IV Універсал Української Центральної Ради (до 90-річчя проголошення незалежності УНР): бібліогр. покажч. (за фондами бібліотеки Верховної Ради України та Національної парламентської бібліотеки України). - К., 2007 ). - Режим доступу: http://www.lib.rada.gov.ua/BiblioMonitoring.

Згідно з нашим аналізом інформаційні регіональні портали обласних універсальних та міських бібліотек вміщують бібліографічні покажчики та рекомендаційні списки з правової та державотворчої тематики та списки нових надходжень з даної тематики, а саме:

1. Бібліографічний список нової літератури з питань місцевого самоврядування, що надійшла до Вінницької універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва протягом 2007 р. /


Сторінки: 1 2 3 4 5





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Роль бібліотечних закладів у реалізації програми інформатизації українського суспільства - Стаття - 8 Стр.
ПРОЕКТИ Д ОВГОСТРОКОВОГО АРХІВУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ І НАУКОВОЇ СПАДЩИНИ ТА НАДАННЯ ДОСТУПУ ДО ЕЛЕКТРОННИХ РЕСУРСІВ У НІМЕЦЬКІЙ НАЦІОНАЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ - Стаття - 17 Стр.
СПЕЦИФІКА МОЛОДІЖНОЇ ЧИТАЦЬКОЇ АУДИТОРІЇ СУЧАСНОЇ БІБЛІОТЕКИ - Стаття - 13 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЯ ІНФОРМАЦІЇ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ЗНАНЬ У СИСТЕМІ БІБЛІОТЕЧНОЇ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ НАУКИ (ЕВОЛЮЦІЯ ПОНЯТЬ В АМЕРИКАНСЬКОМУ БІБЛІОТЕКОЗНАВСТВІ) - Стаття - 14 Стр.
Удосконалення інформаційно-аналітичного супроводу діяльності органів місцевої влади як засіб сприяння ефективності регіональних перетворень - Стаття - 6 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ АРХІВІВ ЕЛЕКТРОННИХ ДОКУМЕНТІВ ДЕРЖАВНИХ ПІДПРИЄМСТВ ТА УСТАНОВ - Стаття - 16 Стр.
ПРЕЗИДЕНТСЬКІ БІБЛІОТЕКИ У СВІТОВОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ ПРОСТОРІ (НА ПРИКЛАДІ США) - Стаття - 15 Стр.