У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 044

УДК 044.738.51026(1-4) Людмила ГАЛАГАН,

в. о. заввідділу пошуку та обліку документів Фонду Президентів України НБУВ ОНЛАЙНОВІ РЕСУРСИ ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ БІБЛІОТЕК СВІТУ

У статті розглянуто особливості представлення онлайнових ресурсів президентських бібліотек світу, розміщених на офіційних веб-сайтах даних установ, що надають інформацію про їх організацію та функціонування. Проаналізовано специфіку використання електронного ресурсу в процесі систематизації та використання документальних фондів президентських бібліотек світу.

Ключові слова: президентська бібліотека, веб-портал, Президент, онлайно- вий бібліотечний ресурс.

На сьогодні бібліотека вже не обмежується тільки функцією надання читачам одиниць зберігання зі своїх фондів; її цінність полягає не в тому, скільки тисяч одиниць зберігання міститься в ній, а в тому наскільки фонд відповідає інформаційним запитам користувачів, наскільки спрощеним є доступ до цих одиниць зберігання. Саме тому в наш час електронні ресурси бібліотек є невід'ємною складовою бібліотечної справи, що зумовлено насамперед збільшенням у світі виробництва інформації в електронному вигляді та поширенням онлайнових інформаційних матеріалів у системі документальних комунікацій суспільства. Такі процеси як самоархівування, створення електронних репозиторіїв в організаціях, розвиток глобальних відкритих архівів наукових статей призводить до зміни ролі бібліотечної справи в процесі поширення наукової інформації.

Значна роль у створенні та розвитку онлайнових ресурсів бібліотечних мереж належить президентським бібліотекам та фондам, в яких створюються електронні документально-інформаційні ресурси різного типу й призначення, а також вивчаються та запроваджуються нові форми обслуговування ними. У зв'язку з цим актуальності набувають питання специфіки формування, складу та представлення онлайнових ресурсів президентських бібліотек світу.

Загальновідомо, що різного роду документальні свідчення та матеріали, що стосуються життя та діяльності екс-президентів, а також діючого глави держави й президентських структур можна віднайти на безлічі президентських веб-порталів, які зазвичай надають інформацію про: діючого Президента країни (біографія, фотогалерея, перелік/ тексти промов, звернень Президента до нації та до парламенту, виступів, інтерв'ю, інформація про закордонні візити, подарунки Президентові, бібліографія видань Президента, конституційні підстави функціонування інституту президентства); попередніх президентів країни (біографії, фотопортрети); діючу першу леді країни (біографія, фотогалерея, інформація про поточну діяльність); офіс Президента або Адміністрації Президента; президентські резиденції, а також загальну інформацію про країну (у тому числі інформацію про форму правління, парламент, уряд, національні символи, відзнаки, свята) [3]. Наприклад, корисну інформацію про інститут президентства у США можна отримати на сайті «Запрошуємо на сайт "Інститут президентства у США" (Welcom to The American Presidency (www.ap.grolier.com)), на якому подано матеріали п'яти інтернет-енциклопедій видавництва Grolier, що стосуються походження й історії інституту президентства в США [6], а також пропонуються деякі тематичні блоки: профілі (президентів, віце-президентів, перших леді, кандидатів у Президенти); інститут президентства й виборча політика (Конституція й демократія, Конгрес, політика, вибори, інститут президентства, президентські програми, скандали, пам'ятники Президентам); факти; ЗМІ; веб-сайти з історії інституту президентства; тести для перевірки знань з історії інституту президентства в США [11].

Сайт російського президента (http://www.kremlin.ru) виокремлюється з-поміж інших великою насиченістю різноманітною інформацією, логічною її структурованістю. Крім типової інформації, значна увага приділена виступам президента (зокрема, подано стенографічні звіти, ау- діо- і відеозаписи) та офіційним державним документам (Конституція, федеральні конституційні закони, кодекси, накази та розпорядження президента, міжнародні угоди). Наприклад, на сайті президента Індійської Республіки (http://presidentofindia.nic.in), крім звичної інформації, можна ознайомитися з текстами пісень, написаних президентом, текстами його застільних промов і промов-лекцій, з цитатами з його виступів, а також з розгорнутою інформацією про президентський палац Раштра- паті Бхаван (історія, панорами, церемоніальні функції, сади, охорона президента) [3].

Веб-портали президентів інших країн мають схожу структуру та наповнення, при цьому в деяких, крім зазначеного, надається також інформація про співробітників і функції президентських служб (Франція); реєстр усіх важливих посадовців (губернаторів, міністрів, президентів та ін.) за всі роки існування республіки, у тому числі сучасних посадовців (Бразилія); висвітлюється роль президента - конституційні підстави, роль на міжнародній арені, завдання президента, взаємодія між конституційними органами (Федеративна Республіка Німеччина) тощо.

Такі онлайнові ресурси, безумовно, мають свою інформаційну цінність, адже дають змогу досліднику отримати загальне уявлення про стиль правління в тій чи іншій країні, специфіку функціонування президентської влади, склад і діяльність її дорадчих структур тощо. До того ж у вирішенні певного кола наукових та суспільно значущих проблем більш детальне висвітлення питання інституту президентства можна віднайти в сукупності документальних зібрань різних періодів правління того чи іншого президента. Найбільшими репрезентантами подібного роду інформаційних ресурсів у наш час є президентські бібліотеки, кількість яких на сьогодні продовжує зростати в різних країнах світу.

Президентські бібліотеки виступають як спеціалізовані центри, які не лише акумулюють величезні обсяги інформаційних ресурсів, що відображають специфіку розвитку та функціонування президентської влади в державі, а й сприяють популяризації різного роду матеріалів та документальних зібрань про президента, його життя та творчість серед широкого кола користувачів [5]. Вони функціонують як сховища документів, записів, колекцій та інших історичних матеріалів, що належать президентам у тій чи іншій країні. Ураховуючи беззаперечну значущість документальних фондів цих структур, особливої популярності на сьогодні набувають саме їх онлайнові ресурси, адже відображення фондів президентських бібліотек в електронному вигляді дає змогу не лише підвищити ефективність їх зберігання, а й дати змогу більшій кількості користувачів ознайомитися з документальною історичною спадщиною країни.

Метою цієї статті є висвітлення характеру


Сторінки: 1 2 3 4