У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 004

УДК 004.5:025.5

Валентина ЗДАНОВСЬКА,

мол. наук. співроб. НБУВ

ПЕРСОНАЛЬНІ СТОРІНКИ НАУКОВЦІВ ЯК ДЖЕРЕЛО БІОБІБЛІОГРАФІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

У статті представлені результати дослідження персональних сторінок науковців установ Секції суспільних і гуманітарних наук НАН України. Стисло проаналізовано їх типи, структуру, універсальні ознаки, змістовне наповнення, а також можливість використання їх у бібліографічній діяльності.

Ключові слова: персональна сторінка, бібліографічний ресурс, довідково- бібліографічне обслуговування.

В останні роки Інтернет став невід'ємною частиною реального життя. А завдяки своїм інформаційним й комунікативним елементам та різноманітним сервісам він перетворився на засіб доступу до значних обсягів бібліографічних, біобібліографічних, фактографічних та інших даних, надав принципово нові можливості для посилення особистісного компонента мережевих наукових комунікацій та самовираження вчених.

Однією з оперативних і динамічних форм наукових комунікацій уже багато років є персональні сторінки науковців, розміщені в Інтернеті, як самостійно, так і на веб-сайтах наукових організацій та установ. Персональні сторінки - це електронні документи, що складаються з одного або декількох файлів, містять деякі тексти й посилання у форматі ИТМЬ [3]. Персональні сторінки мають певну структуру, ряд типологічних характеристик і універсальних ознак, які будуть розглянуті нижче. З огляду на те, що вони містять біографічну та бібліографічну інформацію про вчених, сьогодні можна розглядати персональні сторінки як важливу складову довідково - бібліографічного обслуговування читачів у науковій бібліотеці.

На сучасному етапі проведена значна кількість досліджень, присвячених персональним сторінкам учених. Зокрема, питанням визначення змістовних і типологічних ознак персональних сторінок, формування критеріїв їх оцінки та перспектив використання присвячена робота О. М. Єжова [4]. Аналіз жанроутворюючих комунікативно-лінгвістичних (композиційних, семантико-стилістичних, паралінгвістичних) характеристик персональних сайтів представлено в роботі С. А. Матвєєвої [7]. Інтернет-сайти, у т. ч. персональні сторінки, як засіб наукових комунікацій розглянуто в дослідженнях С. С. Данилюка [2], Є. В. Булдакової [1],

Н. А. Хміль [8]. Не менш цікавою є робота Н. Курчакової, присвячена інтернет-блогам, як персональним сторінкам, що через об'єктивні причини еволюціонували і нині надають більш широкі можливості для їх авторів [6].

Метою даної публікації є висвітлення результатів дослідження персональних веб-сторінок науковців установ НАН України, яке проводилося в межах моніторингу інформаційно-бібліотечної складової сайтів цих установ [5].

На першому етапі дослідження були проаналізовані персональні сторінки науковців, представлені на веб-сайтах установ Секції суспільних і гуманітарних наук НАН України. Сьогодні секція об'єднує 47 наукових установ, у т. ч. Національну бібліотеку України імені В. І. Вернад- ського (НБУВ) і Львівську національну наукову бібліотеку імені В. Сте- фаника (ЛННБ), однак власні веб-сайти у всесвітній мережі мають лише 22 установи . Аналіз веб-сайтів наукових установ секції показав, що на кожному з них є інформація про своїх науковців, розміщена переважно в рубриках «Персональні сторінки», «Особові сторінки» або «Наші науковці». Водночас слід зауважити, що на сайтах більшості установ секції представлені персональні сторінки менше ніж третини працюючих науковців, а в ряді інститутів лише сторінки директорів, їхніх заступників і заввідділів. Найбільш повно представлені науковці на сайтах Інституту політичних і етнонаціональних досліджень, Інституту соціології, Інституту літератури, НБУВ.

Під час зазначеного дослідження персональні сторінки науковців були проаналізовані з точки зору наявності універсальних ознак і типологічних особливостей, а також на предмет можливості використання цих сторінок як сучасного джерела біобіліографічної та фактографічної інформації.

Дослідження показало, що на даному етапі в більшості наукових установ секції, незважаючи на незначну поки що кількість персональних сторінок, уже досить виразно сформовані вимоги щодо їх структури й змістовного наповнення. Як правило, персональні сторінки містять інформацію, яка базується на сукупності певних характеристик, що розкривають особистість і досягнення науковця. До таких належать: соціальні характеристики (ім'я, наукова біографія, суспільна діяльність, членство в організаціях та ін.), креативні характеристики (освіта, науковий статус, галузь діяльності, у т. ч. викладацька, наукові інтереси, публікації, міжнародні зв'язки тощо), захоплення (хобі, інтереси поза роботою та ін.), комунікативні характеристики (адреса, телефон, факс, електронна пошта, ISQ та ін.).

Детальний аналіз персональних сторінок науковців за вищевказаними характеристиками дав змогу визначити ряд їхніх типологічних особливостей і, відповідно, розподілити їх за такими типами: сторінки- візитівки, іміджеві, представницькі, змістові та меморіальні персональні сторінки. Слід зауважити, що на сайтах більшості наукових установ одночасно представлені всі типи персональних сторінок.

Сторінки-візитівки надають дуже обмежену інформацію про їхніх власників (прізвище, ім'я, по батькові, фото і контактна інформація). Серед проаналізованих персональних сторінок науковців секції сторінки-візитівки були представлені лише на сайті Інституту економіко-правових досліджень.

Іміджеві сторінки побудовані за схемою звичайного резюме, містять більш розгорнуту інформацію про їхніх власників (освіта, наукова біографія, наукові інтереси, внесок у розвиток науки, викладацька діяльність, нагороди, кількість публікацій тощо). Такий тип сторінок використовують, наприклад, провідні фахівці Інституту регіональних досліджень, Інституту демографії та соціальних досліджень, Інституту літератури. Утім, інформації, розміщеної на таких персональних сторінках, достатньо тільки для пошуку провідних спеціалістів у певній галузі знання.

Найчастіше для презентації у всесвітній мережі власних наукових досягнень, ідей, опублікованих і неопублікованих матеріалів тощо науковці використовують представницькі персональні сторінки. Цей тип сторінок зазвичай містить фото, контактну інформацію, більш докладний опис сфери наукової та громадської діяльності, досягнень науковця, відображає його участь у роботі вітчизняних і міжнародних наукових товариств, організацій, комісій, конференцій. Крім того, власники таких сторінок подають бібліографічні переліки публікацій. Однак, слід зауважити, що переважна більшість цих


Сторінки: 1 2