У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 027

УДК 027.54(477):025.171:004

Наталія Порохницька,

мол. наук, співробітник, аспірант НБУВ

ФОРМУВАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ РЕСУРСІВ НА ДОКУМЕНТИ АРХІВНОГО ФОНДУ АКАДЕМІКА М. В. ПТУХИ

У статті розглядається процес формування електронних ресурсів на документи архівного фонду академіка НАН України Михайла Васильовича Птухи і пов'язані з цим проблеми. Подана інформація про створення електронної бази даних Інституту архівознавства НБУВ на документи особових фондів видатних вчених України.

В епоху розвинутого інформаційного суспільства, інформаційних технологій, комунікаційних мереж, засобів зв'язку постає питання розширеного доступу до різноманітної наукової інформації. Сучасні новітні технології все більше відіграють важливу роль у науково-пошуковій роботі. За їх допомогою є можливість віднайти, швидко переглянути та опрацювати величезні обсяги інформації.

З появою новітніх інформаційних технологій та розвитком сучасного інформаційного суспільства виникла необхідність організації та розробки ефективної політики щодо створення та формування електронних ресурсів на документи архівних фондів для зручності у користуванні, швидкості обробки, компактності та обліку даних.

У процесі інтеграції інформаційних ресурсів країни в єдине загальнодоступне інформаційне поле формування проблемно- орієнтованих інформаційних просторів та комплексного вирішення питань забезпечення якісно нового рівня інформаційного обслуговування дослідників, питання формування електронних ресурсів набуває великого значення. Саме вони можуть забезпечити технічну та ресурсну базу для вдосконалення архівно-інформаційних ресурсів та інтеграції України в світову інформаційну інфраструктуру. Необхідно зауважити, що в нових умовах економічного розвитку країни електронні ресурси виконують роль повноцінних учасників інформаційного ринку в новому технологічному й інформаційному середовищі.

На сучасному етапі розвитку архівної справи питання використання інформаційних ресурсів Національного архівного фонду України (далі -

НАФ) набуло надзвичайної актуальності. Вимогою сьогодення є аналіз та узагальнення міжнародного й українського досвіду в застосуванні сучасних форм використання документальної інформації в архівах, музеях, бібліотеках, у виробленні спільних проектів відомчого, регіонального, державного та міжнародного рівнів з використання інформаційних ресурсів НАФ.

Формування електронних ресурсів на документи архівного фонду зумовлене інтенсивним упровадженням інноваційних технологій та поширенням телекомунікаційних засобів передачі інформації в Україні, які сприяють ознайомленню українського суспільства зі змістом глобального інформаційного середовища. Сучасні умови для створення електронних ресурсів в архівній справі призвели до постійного збільшення кількості архівних веб-сайгів різних країн в Інтернеті, однак користування ними, як свідчить практика, не завжди є раціональним та ефективним.

Формування електронних ресурсів на документи архівних фондів особового походження дозволить покращити зберігання та використання документів, здійснювати накопичення електронних документів, їх впорядкування, через Інтранет-середовище забезпечити зручне та оперативне надання інформації щодо змісту та наявності документів та матеріалів архівних фондів особового походження.

Серед основних технологічних напрямів формування електронних ресурсів на документи архівних фондів особового походження та тенденцій інформаційних технологій, що сприятимуть розвитку, можна виділити: створення електронних документів у спосіб переведення в електронний формат уже існуючих інформаційних джерел (переведення в електронну форму архівних документів, тематичних колекцій, створення електронних копій документів); застосування та багатоаспектне використання інформації.

Як один із напрямів формування інформаційно-ресурсних складових електронних ресурсів на архівні фонди особового походження, що є актуальним на сьогоднішній день, слід розглядати розробку технологій використання інтернет-ресурсів. Це пов'язано з необхідністю інтегрування в електронні архіви тих електронних ресурсів, які розташовані на багатьох серверах та сторінках національної складової глобальної мережі. Концентрація електронних ресурсів у фондах електронних архівів забезпечить користувачам ефективний пошук та оперативне отримання найповнішої інформації за потрібною тематикою з усіх архівних фондів і дозволить значною мірою уникнути проблем складного пошуку, які виникають у зв'язку з інформаційним завантаженням Інтернету.

До основних пріоритетів формування електронних ресурсів належать: створення, збір, обробка та використання електронної інформації, що нині набуває особливої актуальності та стратегічного значення у процесі вироблення електронних інформаційних продуктів та формування електронних ресурсів.

Об' єктивне дослідження історії розвитку демографії, історії діяльності певних установ неможливе без вивчення життя та діяльності видатних представників вітчизняної культури і науки. Актуальність цих досліджень полягає у збагаченні української історіографії, введенні у науковий та соціокультурний обіг їх документальної спадщини, з'ясуванні їх ролі у вітчизняній історії. Постать видатного економіста, статистика, демографа, академіка НАН України та Російської академії наук, члена Міжнародного статистичного інституту Михайла Васильовича Птухи (1884-1961) вирізняється своєю значимістю та внеском у розвиток таких галузей науки як статистика, історія статистики та демографія.

Спадок академіка М. В. Птухи досить вагомий для вивчення історії вітчизняної демографії та статистики. В Інституті архівознавства Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського є особовий архівний фонд(Ф. 22) «ПтухаМ. В. (1884-1961) - економік-статистик, академік АН УРСР», що налічує 748 справ. У фонді зберігаються різні цікаві матеріали про вченого, зокрема документи біографічного характеру; документи про діяльність вченого в АН УРСР у Міжнародному статистичному інституті, у Центральному статистичному комітеті; документи про педагогічну діяльність у різних установах; матеріали про участь М. В. Птухи в конференціях і нарадах. У фонді також наявні листи 1930-1940-х pp. Серед кореспондентів - відомі радянські вчені-демографи, економісти, статистики - І. М. Богданов А. М. Вострікова 2, І. Ф. Макаров 3, академік В. С. Немчіков 4, академік К. В. Островитянов 5, І. Ю. Писарєв 6, М. Н. Тихомиров - академік АН СРСР 7, В. Н. Старовський - член- кореспондент АН СРСР 8; іноземні вчені - Луненберг 9, Гіні Коррадо 10,

НБУВ ІА, Ф-22, оп. З, спр. 3.

НБУВ ІА, Ф-22, оп. З, спр. 6.

НБУВ


Сторінки: 1 2 3





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ШЛЯХИ ВВЕДЕНИЯ У НАУКОВИЙ ОБІГ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ ВІДДІЛУ БІБЛІОТЕЧНИХ ЗІБРАНЬ ТА ІСТОРИЧНИХ КОЛЕКЦІЙ НАЦІОНАЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ УКРАЇНИ ІМЕНІ В. І. ВЕРНАДСЬКОГО - Стаття - 13 Стр.
СТВОРЕННЯ ЕЛЕКТРОННИХ КОЛЕКЦІЙ КНИЖКОВИХ ПАМ'ЯТОК У НАЦІОНАЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ УКРАЇНИ ІМЕНІ В. І. ВЕРНАДСЬКОГО (НА ПРИКЛАДІ ПОЧАЇВСЬКИХ СТАРОДРУКІВ) - Стаття - 11 Стр.
ВИКОРИСТАННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ ДОКУМЕНТНО-ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ В ІНСТИТУТІ АРХІВОЗНАВСТВА НБУВ (ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ) - Стаття - 7 Стр.
ДОКУМЕНТНІ РЕСУРСИ АРХІВНОГО ФОНДУ НАН УКРАЇНИ В ІНТЕРНЕТ-СЕРЕДОВИЩІ: МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ТА ТРАНСФОРМАЦІЇ - Стаття - 17 Стр.
СУЧАСНИЙ СТАН ТА ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ БІБЛІОТЕЧНОЇ СПРАВИ В ІСЛАМСЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ ІРАН - Стаття - 15 Стр.
Роль виставкової роботи у виконанні Національною бібліотекою України імені В. І. Вернадського інформаційно-культурологічної функції в 1918-1964 рр. - Стаття - 22 Стр.
СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК СИСТЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОРИСТУВАЧІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ УКРАЇНИ ІМЕНІ В. І. ВЕРНАДСЬКОГО - Стаття - 36 Стр.