У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 02(55)

УДК 02(55)

Людмила Дем'янюк,

аспірант НБУВ

СУЧАСНИЙ СТАН ТА ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ БІБЛІОТЕЧНОЇ СПРАВИ В ІСЛАМСЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ ІРАН

У статті досліджено стан та перспективи розвитку бібліотечної справи в Ісламській Республіці Іран. Розглянуто національно-культурні особливості функціонування бібліотек. Проаналізовано сучасні проблеми та шляхи оптимізації у розвитку бібліотечної справи Ірану.

Сьогодення в Україні визначається встановленням міжнародних контактів з країнами Сходу. Це передбачає необхідність знайомства зі світовою культурою. Протягом тисячоліть тема Сходу була цікавою та залишається актуальною і сьогодні для багатьох науковців та дослідників, адже саме на Давньому Сході з'явилися перші школи, архіви, бібліотеки. Історія Ірану сягає своїм корінням у далекі тисячоліття. Унікальною є кожна історична епоха з її специфікою, труднощами, досягненнями. Пройшовши шлях від глиняних табличок крізь невеликі книгозбірні при мечетях та медресе до забезпечення підручниками перших шкіл, а від них - до безкоштовної публічної бібліотеки нашого часу, іранська бібліотека зазнала численних перетворень, кожне з яких було зумовлене потребами сучасного їй суспільства.

Нині Україна тісно співпрацює з Ісламською Республікою Іран у культурній сфері, а згідно зі ст. 5 «Програми співробітництва між Кабінетом Міністрів України та Урядом Ісламської Республіки Іран у сфері культури, освіти, науки, спорту, туризму, засобів масової інформації та молодіжного обміну», в галузі бібліотечної справи Сторони заохочуватимуть:

започаткувати співробітництва між бібліотеками України та Ісламської Республіки Іран;

обмін книгами та довідковими матеріалами між бібліотеками 1.

Мета нашого дослідження - визначення основних особливостей, тенденцій та перспектив розвитку бібліотечної справи в Ісламській Республіці Іран; формування уявлення про сучасний предмет бібліотекознавства; відображення основних напрямків діяльності бібліотечної організації.

1 http://uazakon.com.ua

Бібліотекознавство в Ірані активно стало розвиватися у середині XX ст., тоді масово з'являються бібліотечні ніколи, формуються наукові положення про бібліотеку і бібліотечну діяльність, створюються професійні кадри для бібліотек. Поступово у вищих навчальних закладах входять у практику спецкурси бібліотечної професіології, яка на той час вже була визначена як наукова дисципліна у структурі бібліотекознавства. Так, факультет з підготовки бібліотечних працівників було відкрито в 1965 році у Тегеранському університеті, а згодом - в інших вищих навчальних закладах. Більшість інших бібліотечних струкіур з'явиласяу 80-х та 90-х роках XX ст. Випускникам бібліотечних факультетів, які починали працювати в бібліотеках, необхідно було мати глибокі знання у сфері каталогізації та класифікації літератури, адже частина іранських бібліотек не були достатньо організовані та доступні користувачам.

Внаслідок нестачі кваліфікованих бібліотечних фахівців Іран був змушений запрошувати іноземних спеціалістів задля отримання досвіду та підвищення кваліфікації власних кадрів. Провідна роль належала американським спеціалістам, таке становище тривало з 1960 р. до Ісламської революції 1979 р. Насамперед це відбувалося за фінансової та організаційної підтримки Fullbright-проекту, головним завданням якого стало налагодження та розвиток бібліотечної справи в країні. Однією із таких спеціалістів була Маргарет Хопкінс, яка внесла зміни в структуру та роботу бібліотеки Тегеранського університету, запровадивши централізовану бібліотечну систему. Запровадження цієї системи у 1966 р. дало додатковий поштовх для подальшого розвитку університетських бібліотек в Ірані. Інша американка, професор бібліотечної науки Еліс Jloxpep започаткувала аспірантський курс, розрахований на підготовку професійних бібліотекарів в Ірані.

Але найвагомішим кроком стало заснування у вересні 1968 р. таких організацій як Центр національної документації, відомий як IRANDOC та Тегеранський центр з обробки книг, відомий як TEBROC. Обидві організації підпорядковувались Міністерству науки та вищої освіти, сприяли розвитку іранських дослідницьких інституцій та активно розвивали міжнародні бібліотечні зв'язки з FID та UNESCO 3. Упродовж 15 років TEBROC координував діяльність інших бібліотек, публікуючи технічні посібники з організації бібліотечної справи. Деякі фахівці у цій сфері вважають, що TEBROC, з огляду на його діяльність, виконував обов'язки, характерні для національної бібліотеки.

Як і TEBROC, Іранський документаційний центр (IRANDOC) було засновано в 1968 році задля покращення реферативного та індексаційного обслуговування в Ірані шляхом впровадження служби аналізування літератури та видання бібліографічних та довідкових матеріалів для використання науковцями. Одним з головних завдань IRANDOC була регулярна публікація рефератів та індексів наукової літератури (IRANDOC Science and Social Science Abstract Bulletin).

Іншою важливою подією на шляху розвитку іранського бібліотекознавства стало й те, що в 1967 році за ініціативи групи бібліотекарів було створено Спілку бібліотекарів Ірану. Поряд з новоствореною спілкою розгорнули свою діяльність чотири комітети: Комітет видавництва, Комітет фінансів, Комітет освіти та Комітет суспільних відносин. На кожен з них покладались певні обов'язки. Так, Комітет освіти займався організацією та проведенням короткострокових курсів з бібліотекознавчих дисциплін. Комітет видавництва публікував фахові видання, які ознайомлювали громадськість з досягненнями в бібліотечній справі зарубіжних країн, таким чином підвищуючи рівень інформаційної обізнаності іранських бібліотекарів. Комітет фінансів мав вирішувати питання про забезпечення бібліотекарів фінансовою підтримкою з боку уряду. Комітет суспільних відносин проводив різноманітні наукові конференції, бібліотекознавчі семінари, що підняло статус професії бібліотекаря та значною мірою посприяло розвитку бібліотекознавчої дисципліни на теренах Ірану.

Також у 1966 році Меджлісом Ірану був прийнятий закон «Про заснування міських публічних бібліотек». На підставі цього закону міські державні адміністрації зобов'язані щорічно виділяти 1,5 % із міського прибутку на заснування та функціонування публічних бібліотек та придбання книг. Із прийняттям цього закону в кожному місті були засновані спілки публічних бібліотек.

Каталогізація та класифікація

В Ірані була відсутня єдина стандартна система каталогізації та


Сторінки: 1 2 3 4 5





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Роль виставкової роботи у виконанні Національною бібліотекою України імені В. І. Вернадського інформаційно-культурологічної функції в 1918-1964 рр. - Стаття - 22 Стр.
СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК СИСТЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОРИСТУВАЧІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ УКРАЇНИ ІМЕНІ В. І. ВЕРНАДСЬКОГО - Стаття - 36 Стр.
Інформаційно-аналітична діяльність бібліотек як форма творення наукового знання - Стаття - 4 Стр.
Технологія створення і специфіка використання інформаційно-аналітичного продукту в контексті запитів сучасних замовників - Стаття - 12 Стр.
Організація баз даних для комплексної автоматизованої обробки інформації в інформаційно-аналітичних підрозділах бібліотек - Стаття - 8 Стр.
Вивчення проблематики довідково-бібліографічного апарату бібліотеки у ХХ ст. - Стаття - 15 Стр.
Інформаційні продукти та послуги як результат виробничої діяльності бібліотек - Стаття - 10 Стр.