У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 027

УДК 027.081 + 02 (476) Вікторія БОНДАРЕНКО,

провід. бібліограф НБУВ

Технологія створення і специфіка використання інформаційно-аналітичного продукту в контексті запитів сучасних замовників

У статті розглядаються основні напрями і тенденції удосконалення діяльності інформаційно-аналітичних структур бібліотеки в контексті запитів сучасних замовників. Оцінюються особливості, технологія створення та специфіка інформаційно-аналітичного продукту.

Аналізуються особливості розвитку створення сучасного інформаційно-аналітичного продукту.

У процесі глобальної інформатизації та розвитку інформаційно-комунікаційних систем великі масиви інформації потребують якісної обробки. Аналіз інформації, зіставлення різних точок зору інформаційно-аналітичними структурами дає можливість споживачам інформації оволодіти нею в значно коротші терміни. Зацікавленість користувачів у отриманні повної, якісно обробленої інформацї спонукає бібліотеки створювати інформаційно-аналітичні структури, які покликані, враховуючи потреби користувача, виробляти якісний синтезований інформаційний продукт.

Питанню технології створення і специфіки інформаційно-аналітичного продукту сьогодні приділяється дедалі більше уваги вітчизняними та зарубіжними науковцями. Зокрема, активно досліджується інформаційно-аналітична діяльність, аналізуються особливості роботи з різними за формою та змістом джерелами інформації, забезпечення процесу підготовки інформаційно-аналітичного продукту. Детально розкриває основні поняття, вибір методів дослідження, структуру та зміст етапів інформаційної та аналітичної діяльності, послідовність пошуку, оцінки, аналізу джерел інформації та забезпечення захисту інформації білоруський доцент кафедри дипломатичної та консульської служби факультету міжнародних відносин Білоруського державного університету І. Кузнєцов.

Ретельний розгорнутий аналіз обробки матеріалів ЗМІ та методологію роботи з відкритими джерелами інформацї представив російський експерт у сфері технологій прийняття оптимальних управлінских рішень в умовах системної невизначеності А. Доронін у своїй праці «Бизнес-разведка».

Значну увагу проблемі інформаційно-аналітичного забезпечення різних сфер суспільного життя приділяють вітчизняні дослідники. Так, питання інформаційно-аналітичного забезпечення прийняття управлінських рішень розглядаються в працях Ш. Акаєва, А. Дєгтяра. А. Морозов, В. Косолапов досліджують інформаційно-аналітичні технології підтримки прийняття рішень на основі регіонального соціально-економічного моніторингу. Різні аспекти проблеми організації інформаційно-аналітичної діяльності, підвищення її ефективності активно розробляє НБУ імені В. І. Вернадсь- кого. Зокрема, питання місця і ролі бібліотеки в суспільстві знань, проблеми вдосконалення бібліотечного обслуговування користувачів у контексті впровадження електронних технологій, ефективності використання інформації в інформаційно-аналітичній діяльності, введення в суспільний обіг наукових знань інформаційно-аналітичними структурами бібліотек висвітлюються в працях В. Горового, Л. Костенко, Т. Гранчак, Л. Чуприни, І. Вишневської та ін.

Питання визначення напрямів розвитку бібліотечно-інформаційного комплексу XXI ст., збагачення його завдань і функцій у контексті переходу до суспільства знань, зокрема формування та використання бібліотечно-інформаційних ресурсів, національної електронної бібліотеки, інтернет-технологій та керування знаннями в бібліотечних комплексах і мережах, інформаційно-аналітичних структур бібліотек систематично розглядаються й обговорюються під час міжнародних наукових конференцій, що проводяться НБУВ спільно з іншими бібліотечними й науковими інституціями. Зокрема, 6-7 жовтня 2009 р. Національною бібліотекою України імені В. І. Вернадського спільно з Асоціацією бібліотек України і Радою директорів наукових бібліотек та інформаційних центрів академій наук - членів Міжнародної асоціації академій наук було проведено Міжнародну наукову конференцію «Бібліотечно-інформаційний комплекс у контексті розвитку суспільства знань».

Роль бібліотек і їх вклад у розвиток інформаційного суспільства уже давно позитивно оцінили в усіх розвинутих країнах. Так, Міжнародна бібліотечна організація (ІФЛА) розглядає сучасну бібліотеку як «серце інформаційного суспільства». К. Дешан, екс-президент ІФЛА, висловлюючи думку щодо позиції організації, вважає, що основу інформаційного суспільства становить існуюча бібліотечна мережа, яка потребує першочергового розвитку, і «відносно скромні інвестиції в техніку та навчання співробітників створять дива в наданні інформації та знань» [1].

Саме ролі бібліотек як комунікаторів, як центрів знань, зберігання інформаційних ресурсів ув процесі розвитку інформатизації в Україні приділяється сьогодні зростаюча суспільна увага. Так, наприклад, у НБУ імені В. І. Вернадського відділ політологічного аналізу є аналітичним підрозділом Служби інформаційно-аналітичного забезпечення органів державної влади (СІАЗ) НБУВ, що виготовляє інформаційно- аналітичну та аналітично-прогнозну продукцію, орієнтовану на задоволення запитів усіх категорій замовників: владних структур усіх рівнів, економічних структур, політичних та громадських організацій в Україні тощо.

Розвиток відділу тісно пов'язаний із необхідністю вирішення завдань, зумовлених загальним розвитком інформаційної функції бібліотек у процесі переходу до інформаційного суспільства, їх зростаючим значенням у формуванні інформаційного простору.

Одним з напрямів діяльності відділу є вивчення й узагальнення досвіду роботи аналогічних структур у системі інформаційних служб бібліотек з ефективного використання фондів, активного введення в обіг наукової та іншої інформації.

Особливої уваги потребує здійснення відділом наукової роботи, в якій можна виокремити теоретичний та прикладний аспекти, а саме:

а) дослідження процесу формування і розвитку інформаційного простору, ролі і місця в цьому процесі бібліотечних структур та їх інформаційно-аналітичних підрозділів;

б) вивчення проявів і впливу інформаційної сфери на суспільно-політичні, економічні, культурно-освітні процеси;

в) інформаційно-науковий супровід суспільних перетворень;

г) дослідження питання організації інформаційно-аналітичної діяльності бібліотечних структур з метою якомога повнішого задоволення інформаційних запитів замовників;

д) визначення специфіки інформаційних продуктів, шляхів підвищення їх ефективності, впливу на прийняття оптимальних рішень.

Метою діяльності відділу є якомога повніше задоволення інформаційних запитів замовників, сприяння підвищенню ефективності органів державної влади, гармонізації відносин численних державних і недержавних структур, економічному зростанню, розв'язанню актуальних питань розвитку гуманітарної сфери, становленню громадянського суспільства, прискоренню наукового розвитку, а також - запобіганню політичним, соціальним, національним, релігійним та іншим конфліктам.

Для виконання покладених на відділ завдань використовуються електронні потоки інформації, вітчизняної та зарубіжної періодики, фондів НБУВ, інших джерел інформації. Пріоритетним і перспективним напрямом роботи відділу є підготовка інформаційно-аналітичних продуктів «на випередження». Ідеться про підготовку експертних


Сторінки: 1 2 3 4