У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





На сьогоднішній день в Україні існує розвинута нормативно-правова ба за, що регулює діяльність преси

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ІНСТИТУТУ ЖУРНАЛІСТИКИ

УДК 002.07 [438+477]

Цісак Войцех

ТРАНСФОРМАЦІЯ ПРЕСИ В ПОЛЬЩІ І

УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ СУСПІЛЬНИХ ЗМІН

(1989 – 1999 рр.)

10.01.08 - журналістика

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

доктора філологічних наук

КИЇВ – 2001

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі міжнародної журналістики Інститутуту журналістики Київського нацонального університету імені Тараса Шевченка

Науковий консультант: доктор філологічних наук, професор

ШКЛЯР Володимир Іванович, Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, завідувач кафедри міжнародної журналістики.

Офіційні опоненти: доктор політичних наук, кандидат психологічних наук,

професор БЕБИК Валерій Михайлович, Міжрегіональна академія управління персоналом, ректор

доктор філологічних наук, професор

ЗДОРОВЕГА Володимир Йосипович, Львівський національний університет імені Івана Франка, професор кафедри української преси

доктор філологічних наук, професор

ПОЧЕПЦОВ Георгій Георгійович, Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, завідувач кафедри міжнародних комунікацій та зв’язків з громадськістю

Провідна установа: Національний технічний університет “Київський

політехнічний інститут”

Захист дисертації відбудеться 28 лютого 2001 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.001.34 Київського національного університету імені Тараса Шевченка за адресою: 04119, м. Київ, вул. Мельникова, 36/1, Інститут журналістики

З дисертацією можна ознайомитися в науковій бібліотеці Київського національного університету імені Тараса Шевченка за адресою: 01033, м. Київ, вул. Володимирська, 58.

Автореферат розіслано 26 січня 2001 року

Вчений секретар спеціалзованої вченої ради

доктор філологічних наук, професор підпис В.Ф. Іванов

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Формування нової інформаційної моделі суспільства в останнє десятиріччя ХХ століття збіглося з процесом трансформації суспільного ладу в країнах Центральної і Східної Європи. Демократизація фундаментальних структур суспільства і пов’язана з нею інституціалізація механізмів демократії відкрили широке поле для дослідників-суспільствознавців. Зміна політичного устрою Польщі і України в 1989-1991 роках і початок реформ, спрямованих на побудову нового демократичного суспільства на принципах ринкової економіки актуалізували вивчення основних системних інститутів суспільства. Незважаючи на активний процес наукового осмислення актуальних суспільних змін в Польщі і Україні, трансформація преси, як одного з провідних інститутів в становленні нового суспільного порядку, вивчена не повністю. У польському і українському пресознавстві на сьогоднішній день не зареєстровано синтетичних праць з вивчення розвитку друкованих ЗМІ як цілісної системи. Виходячи з цього, існує нагальна необхідність глибокого вивчення трансформації системи преси і її кореляції з іншими інститутами суспільства.

Актуальність теми дослідження зумовлена конструктивними тенденціями сучасної і європейської соціально-політичної практики, а саме – стратегічним партнерством Польщі і України в політичній, економічній, культурній та інформаційній сферах. Актуальним є також обгрунтування феномена інтеграції та кореляції систем преси Польщі і України в процесі трансформації суспільного ладу (1989-1999 рр.). Саме ці часові рамки дозволяють окреслити роль і місце мас-медіа в процесі демократизації обох країн на шляху становлення і розвитку громадянського суспільства, глобалізації соціально-політичних економічних, культурних і інформаційних орієнтирів і цінностей. Актуальною в цьому контексті є і об’єктивна вимога узагальнити досвід, теорію і практику польської і української журналістики.

Зв’язок роботи з науковими програмами. Запропоноване дисертаційне дослідження виконане в рамках розробленої Інститутом журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка наукової програми “Роль журналістики в процесі державотворення” та програми кафедри міжнародної журналістики “Українська журналістика в контексті світової”. Робота пов’язана також з програмою вивчення трансформації систем мас-медіа Центрально-Східної Європи, яка здійснюється в Інституті політичних наук і журналістики університету імені Адама Міцкевича в Познані.

Метою даної праці є визначення факторів взаємозалежності окремих структурних елементів у контексті національної системи друкованих ЗМІ Польщі і України.

Об’єктом дослідження є системи масової комунікації Польщі і України в 1989 – 1999 роках, які перебувають у процесі трансформації суспільної системи.

Предметом дослідження є друковані засоби масової інформації України та Польщі, що розвиваються структурно в контексті трансформаційних процесів. Хронологічні рамки дослідження обмежено десятиліттям 1989-1999 років, але деякі факти, наведені з метою аналізу та ілюстрації довготривалих процесів, виходять за межі зазначеного періоду.

Враховуючи комплексний характер предмету дослідження, при аналізі різних складових елементів системи, що забезпечують функціонування друкованих засобів масової інформації в суспільстві, в дисертаційній роботі застосовано інтердисциплінарний підхід. Були використані такі методи дослідження: герменевтичний (аналіз законодавства про пресу і норм професійної етики журналістів), системно-хронологічний (аналіз і характеристика історичних процесів розвитку суспільних інститутів), порівняльно- типологічний (аналіз складових елементів національних систем преси Польщі і України).

Трансформація польського та українського суспільств характеризується різною динамікою процесів, що безпосередньо відбивається на характері національних медіальних систем. Враховуючи різну генезу деяких елементів системи преси Польщі і України, автор подає результати дослідження систем преси у вигляді компаративного аналізу. Розроблена автором концепція національної системи преси, що полягає в виокремленні структурних елементів в середині системи, уможливила проведення компаративного аналізу.

У ході дослідження були виділені і проаналізовані основні складові системи преси: стан наукових досліджень преси Польщі і України (1989-1999 рр.); розвиток законодавства про пресу і правове поле діяльності друкованих ЗМІ; політичний та економічний клімат і його вплив на функціональність та ефективність преси; основні типологічні сегменти друкованої періодики обох країн (диференціація преси згідно її видів, функцій і ринкових ніш); основні аспекти професійної діяльності журналістів як агентів (центральних діючих суб’єктів) системи преси.

Раніше дослідники польської і української преси аналізували елементи, які відносяться до системи масової комунікації, як окремі явища. Наукова новизна даного дослідження полягає у тому, що вперше національна система преси була розглянута як комплекс взаємопов’язаних елементів, що впливають як на інші елементи, так і на систему суспільних інститутів, безпосередньо не пов’язаних з мас-медіа


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14