У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 070(477):331+654

УДК 070(477):331+654.1(477):331 Ірина БЕЗЗУБ,

в. о. мол. наук. співроб., керівник проблемної групи укладачів бюлетеня «Зайнятість населення в Україні» СІАЗ НБУВ

РОЛЬ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ У ВИСВІТЛЕННІ ПРОБЛЕМ РИНКУ ПРАЦІ В УКРАЇНІ

У статті аналізується роль вітчизняних ЗМІ у висвітленні ситуації на ринку праці в Україні, розглядається діяльність Служби інформаційно-аналітичного забезпечення органів державної влади НБУВ з моніторингу інформації ЗМІ щодо ситуації на ринку праці.

Ключові слова: засоби масової інформації, масова комунікація, соціальна інформація, ринок праці, зайнятість населення, соціальний захист, безробіття, служба зайнятості, трудова міграція, моніторинг, інформаційно-аналітичні служби.

У суспільній свідомості нині міцно утвердився погляд на сучасний світ як світ комунікацій, адже 70 % свого часу людство витрачає саме на них.

На думку дослідника комунікаційних процесів проф. Г. Почепцова, Україна стає динамічним суспільством, в якому комунікація посідає якісно нове місце, перетворюючись на важливий чинник як суспільного, так і бізнесового життя. Одним з її видів є масова комунікація. Дослідженню цієї проблеми присвячена низка праць українських та зарубіжних авторів. Зокрема, С. Квіт, А. Москаленко, Л. Губерський, В. Іванов, В. Горовий, В. Різун, Дж. Лалл, Л. 3емлянова, Р. Бєляков, Г. Почепцов та інші зосереджуються на дослідженнях теорії масової комунікації, системно викладаючи теоретичні засади розуміння масового спілкування, технології масового впливу та основні наукові течії, принципи й підходи до вивчення масової комунікації.

За визначенням проф. В. Різуна, під нею слід розуміти організоване спілкування, що є видом суспільно-культурної діяльності, яка відбувається у вигляді взаємопов'язаних інтелектуальних та емоційно-вольових дій, спрямованих на духовне, професійне чи інше єднання маси людей (мас). Масова комунікація, як суспільно-культурна діяльність, включає дії мовців (комунікантів), а також дії мас (комунікатів). Тобто, коли ми говоримо про масову комунікацію, маємо на увазі зв'язки між великими масами людей, які здійснюються за допомогою мас-медій або засобів масової інформації (комунікації) - друкованих періодичних видань, книжок, радіо, мобільного зв'язку, кіно, телебачення, аудіо- та відеозаписів та ін.

З огляду на соціальну значущість масової інформації іноді вживають визначення «соціальна інформація», адже суспільний зміст преси, телебачення, радіомовлення й інших ЗМІ не тільки формує громадську думку, а й справляє великий вплив на соціальну дійсність.

Соціальна інформація має складну структуру, яка містить науково- технічну, економічну, соціально-політичну, ідеологічну та інші види інформації. Її можна визначити як повідомлення, передані будь-яким зрозумілим людині кодом, що містять у собі відомості про процес функціонування суспільства, а також усе те, що стосується й може вплинути на ці процеси.

Особливо важливе місце масова комунікація посідає в процесах державотворення, формуванні соціально-економічної політики, зокрема такого її напряму як формування ринку праці в Україні. У сучасних економічних реаліях особливої актуальності набувають проблеми ефективної зайнятості населення України, створення ринку робочої сили, запобігання масовому безробіттю, тому ринку праці належить центральне місце серед інших «ринків».

Українські вчені, відводячи ринку праці одне з визначальних місць у формуванні дієздатної вітчизняної економіки, зазначають, що проблеми зайнятості є стрижневим напрямом державної політики на ринку праці, яка охоплює широкий спектр соціальних аспектів. Недооцінювання впливу сфери зайнятості протягом останніх років на розвиток економіки, рівень та якість життя населення призвела до того, що механізм зайнятості був не стільки каталізатором, скільки гальмом економічних реформ. В Україні сформувався ринок праці з обмеженим попитом. То - му формування єдиного інформаційного простору у сфері сприяння зайнятості населення має важливе значення.

Перехідний стан економіки України докорінно змінив умови створення робочих місць. Це питання актуалізувалося через уповільнення процесів створення нових, модернізації та реконструкції діючих виробництв, різке сповільнення інвестиційної діяльності. У цих умовах катастрофічно знизилося створення нових робочих місць, мають місце численні факти випереджального скорочення робочих місць порівняно зі створенням нових, спостерігається посилення тенденції ліквідації існуючих робочих місць, констатується вичерпання потенціалу їх створення. Отже, соціальна захищеність населення є дуже болючою темою, яка турбує всі без винятку прошарки суспільства.

Безперечно, одним з основних джерел висвітлення соціальної політики держави, роботи органів державної влади та подій на ринку праці в Україні й світі залишаються друковані ЗМІ - періодичні друковані видання (газети, журнали, бюлетені тощо і разові видання з визначеним тиражем). За оперативністю подачі матеріалів та масштабністю впливу на населення газетним виданням немає рівних серед документальних засобів масової комунікації. Основна цінність інформації друкованих ЗМІ полягає в її новизні, оперативності, своєчасності. Досвід показує, що застаріле повідомлення не приносить практичної користі. Тому видання, які порушують соціальні проблеми, при написанні своїх статей намагаються добирати якомога «свіжішу» інформацію, використовуючи яскраві стилістичні засоби. Зокрема, у таких виданнях, як «Урядовий кур'єр», «Голос України», «День», «Демократична Україна», «Комсомольская правда в Украине», «Праця і зарплата», публікації соціальної тематики об'єднані в тематичні рубрики, щоб читачеві легше було знаходити потрібну інформацію. Часто на сторінках цих газет фахівці служб зайнятості коментують законодавчі акти, що регулюють ринок праці, дають відповіді на актуальні питання читачів.

Чимало статей, присвячених проблемам ринку праці та зайнятості населення, розміщують на своїх шпальтах «Газета по-киевски», «Бизнес», «Вечірній Київ», «Україна молода», «Сегодня», «Сільські Вісті», «Рабочая газета» та ін. Кореспонденти цих видань не пропускають важливих подій, активно реагують на проблеми ринку праці, матеріали інформаційно насичені.

Розглянувши матеріали, присвячені темі соціального захисту населення, на сторінках українських


Сторінки: 1 2 3 4





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПАРТІЙНІ ЗМІ ЯК КАНАЛ СОЦІАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ - Стаття - 17 Стр.
Аналіз реалізації гендерної політики на базі матеріалів вітчизняних ЗМІ - Стаття - 14 Стр.
Специфіка використання матеріалів економічної преси в контексті вивчення механізмів забезпечення стабільного економічного розвитку - Стаття - 7 Стр.
Проблема отримання об'єктивних знань про економічні процеси в Україні з джерел ділової періодики - Стаття - 16 Стр.
КІНОПЛАКАТ У ТВОРЧОСТІ УКРАЇНСЬКОГО ХУДОЖНИКА Т. А. ЛЯЩУКА (за матеріалами зібрання НБУВ) - Стаття - 18 Стр.
Удосконалення методів обробки інформації та використання ЗМІ з метою більш ефективного задоволення інформаційних потреб дистантних користувачів. - Стаття - 9 Стр.
Проблема інформаційних шумів при використанні оперативної інтернет-інформації для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів - Стаття - 10 Стр.