У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Одержано 23

Одержано 23.11.09

УДК 331.5.024.5

А.В. Янішевська, асп.

Кіровоградський національний технічний університет

Проблеми і тенденції працевлаштування молоді на регіональному ринку праці

У даній статті здійснено аналіз основних проблем і тенденцій працевлаштування молоді на регіональному ринку праці; розглянуто показники працевлаштування безробітної молоді по районах Кіровоградської області а також визначені ефективні напрями підвищення рівня працевлаштування серед молодого населення.

безробіття, зайнятість, молодь, навантаження на одне вільне робоче місце, освіта, потреба у робочій силі, працевлаштування, ринок праці, робоче місце, соціальне партнерство

Молодь - головна рушійна сила сучасного світу. Вона перебуває в центрі міжнародних, соціальних, економічних і політичних подій. Завдяки високому інтелектуальному потенціалу, мобільності та гнучкості молоді люди мають можливість впливати на суспільний прогрес, визначаючи майбутнє суспільства, держави та світового співтовариства. Одним з перспективних напрямків залучення молоді в суспільні процеси держави є забезпечення молоді робочими місцями.

Дослідженням проблем безробіття та працевлаштування молоді займалися такі вчені як Д.Л.Богиня, О.А.Грішнова, Е.М.Лібанова, М.С. Мутяк, В.В.Онікієнко, В.О. Покрищук, Г.О. Радіонова, Ю.М.Щотова та ін..

Проблема працевлаштування молоді стає все більш гострою, в наші дні вона поглиблюється ще й економічною кризою, яка розпочалася восени 2008р., що супроводжується масовим зростанням, зокрема, і молодіжного безробіття. Внаслідок цього зменшується потреба в працівниках загалом і молоді зокрема.

Посилення вимог до потенційних кандидатів у багато разів збільшило конкуренцію і зробило працевлаштування молоді досить важким. Саме тому, метою даної статті є проаналізувати основні проблеми і тенденції працевлаштування молоді на регіональному ринку праці, а також визначити напрями підвищення рівня працевлаштування серед молодого населення.

Саме про можливості та умови зайнятості молодих спеціалістів, а також про потребу підприємств і галузей у робочій силі молоді свідчать показники вивільнення, попиту на робочу силу молоді та її працевлаштування. Дані таблиці 1 свідчать про те, що в Кіровоградській області чисельність штатних працівників в останні роки зменшується. Зменшується і вивільнення працівників, серед них і молоді. Потреба в працівниках за період 2005-2008рр. коливалася: в 2005-2006рр. зменшилась на 21%, в 2006-2007рр. - навпаки, зросла - на 17,6%, однак період 2007-2008рр. характеризувався значним зменшенням потреби у працівниках майже на 70%. Потреба в робочій силі молоді в 2005 р. становила 51 особу, однак, починаючи з 2006 р. потреби в молодих працівниках взагалі немає [4; С.51].

Аналіз співвідношення потреби підприємств у молодих працівниках віком до 35 років до їх вивільнень свідчить про незадовільні можливості зайнятості молоді в регіоні. Це говорить про те, що підприємства області мало зацікавлені у залученні молоді в сферу зайнятості і така політика ставить в скрутне становище молодь, яка пропонує свою робочу силу на ринку праці.

Низька потреба в робочій силі молоді обумовлює значне безробіття саме цієї категорії населення. Кількість безробітного населення в Кіровоградській області у віці 15-70 років за період 2005-2008 рр. скоротилася на 8,9% (див. табл.2). Однак, таке скорочення відбувалось аж ніяк не за рахунок молоді, оскільки їх кількість за досліджуваний період навпаки збільшувалась: у віці 15-24 років. на 5,1 %, 25-29 років. у 1,3 рази та у віці 30-35 років - на 54,8 % [2; С.45]. Кількість безробітних у цих вікових когортах збільшилась внаслідок впливу нестабільної економічної ситуації як в державі в цілому, так і на регіональному рівні та напруженої ситуації на регіональному ринку праці.

За досліджуваний період майже у 4 рази збільшилась кількість безробітних жінок у віці 25-29 років, це спричинено також тим, що значна частка жінок у цьому віці виходять на ринок праці у пошуку роботи після закінчення відпустки по догляду за дитиною. Також майже у 2 рази збільшилась кількість безробітної молоді у віці 15-24

та 25-29 років в сільській місцевості. Безробіття населення та молодого покоління зокрема у сільській місцевості спричинено відсутністю робочих місць та перспектив для молодих працівників.

Показники працевлаштування безробітних на кінець 2008 р. по Кіровоградській області визначені в таблиці 3.

В окремих місцевостях області проблема працевлаштування молоді значно загострюється, оскільки для неї робочі місця взагалі не виділяються (див. табл. 4). До найбільш напружених відносяться Бобринецький, Вільшанський, Голованівський, Гайворонський, Добровеличківський, Долинський, Маловисківський,

Новомиргородський, Новоукраїнський, Олександрівський, та Ульяновський райони. Про що свідчать і величезні навантаження на одне вільне робоче місце як в містах та районах області. Загалом по області навантаження на одне вільне робоче місце за досліджуваний період з 2005р. по 2008р. збільшилось, відповідно з 17 до 25 осіб.

Із загальної чисельності незайнятої молоді, яка перебувала на обліку в службі зайнятості працевлаштовується лише, в середньому, 45% молоді. Одним із факторів, що впливає на низьку частку працевлаштування молодих осіб є нерівномірність розміщення вищих та професійно-технічних навчальних закладів, а тому й існує нерівномірність виходу молоді на ринку праці регіону.

Найменша частка працевлаштованої молоді має місце в Гайворонському (6,4%), Голованівському (8,4%) та Маловисківському (27,9%) районах у загальній чисельності незайнятих осіб віком 15-35 років.

Аналіз працевлаштування по районах області свідчить, що молодь працевлаштовується дещо краще порівняно з безробітними інших вікових категорій. Отже, серед безробітних інших вікових категорій молодь більш конкурентоспроможна на ринку праці. Цей позитивний факт не слід переоцінювати, адже серед безробітних, як правило, значна частка низькокваліфікованої робочої сили, осіб похилого віку, жінок. У цілому ж проблема зайнятості молоді


Сторінки: 1 2 3