У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Страшна реальність братовбивства

Страшна реальність братовбивства

(за повістю Ольги Кобилянської «Земля»)

За Біблійною легендою перше вбивство на землі вчинив Каїн. Він убив свого рідного брата Авеля. За це Бог поклав на чоло вбивці тавро злочину — «каїнову печать» і навіки позбавив його спокою. Але цим, на жаль, випадки братовбивства на землі не вичерпуються. Рідна кров не могла стримати вбивць, вони проливали її, щоб мати владу, гроші, майно, або ж позбавляли життя рідних людей через політичні погляди. У повісті Ольги Кобилянської «Земля» брат убиває брата через землю.

Письменниця не вигадала цю історію. В основу твору було покладено дійсний факт — убивство в селі Димка Савою Жижіяном свого брата Михая, що сталося у 1894 році. Цей злочин сколихнув усе село. Люди не розуміли, чому Сава пішов на це, бо його батько був найзаможнішим селянином, його господарство було дуже великим. Родина жила в мирі та злагоді, і землі могло вистачити всім. Кобилянська особисто знала цю сім'ю і спілкувалася з прототипами повісті і після трагедії. На жаль, убивства, пов'язані з землею, не були рідкістю в той час. Про це свідчать і акти тодішніх судових процесів, і статті в пресі. Іноді земля для селянина важила більше, ніж життя рідної людини.

Як же сталося, що Сава вбив свого брата?

Сава був зовсім не схожий на старшого брата. Він був змалечку лі-нивий та упертий, запальний і дуже злопам'ятний. Його завжди дуже вабило полювання, він міг цілий день блукати полями й лісами з руш-ницею в руках. Хизувався, коли міг застрелити на льоту пташку. Сава не любив працю на землі, одноманітність цієї роботи його дратувала. Але він добре розумів, що без землі жити не зможе. Трагедії, може, ніколи б не сталося, якби обставини кожного дня не підштовхували до неї. «Рахіра — або земля!..» — сказав Саві батько. А Сава любив свою двоюрідну сестру Рахіру, любив якоюсь дикою, хворобливою любов'ю, і йому навіть на думку не приходило покинути ЇЇ. Вона ж кожного разу казала Саві: «Як не будеш мати землі, то не зможемо побратися! З чого нам жити?» Сава довго мучився перед вибором, поки щось йому не під-казало: «І одно, й друге!» Це було його рішення, він хотів мати і землю, і Рахіру. «Він лише сього хотів. Се був початок і кінець його мрій і бажань... І сього хотів він усіми нервами свойого єства, хотів до кінця свого життя. Бажав сього свідомо й несвідомо, лише жив і дихав тим...» Поступово Сава розпалює в собі вогонь ненависті до старшого брата, бо той був єдиною перепоною до землі. Сава хоче бути спадкоємцем, щоб отримати все. І час здійснення його планів настає — він підступно вбиває Михайла. Але цим він також убиває всі надії, сподівання та мрії своїх батьків. За словами Дмитра Павличка, Сава «розколов набоєм з рушниці не тільки братові плечі, але і душі батьків своїх».

Сава, як і Каїн, не знав спокою після вбивства Михайла. Його не мучила совість, він зовсім не згадував брата і навіть одружився з Рахірою, але щось велике і страшне випалювало його душу зсередини, і ніщо не могло вже його задовольнити і заспокоїти.