У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Величальна пісня для матері

Величальна пісня для матері

(за поезією Бориса Олійника)

Впадає в око один дещо парадоксальний момент: у поета не так і багато творів, повністю присвячених материнській темі, та все ж, незважаючи на це, образ матері дуже помітний у його поетичному світі. Чим це пояснюється?

Перш за все звернімо увагу на незриму «присутність» образу матері в багатьох поезіях. Звичайно ж, ця «присутність» не віртуальна, вона якось відбита у слові. Найчастіше цей відбиток знаходимо в якомусь одному вагомому штриху, виразності якого достатньо для того, щоб відчувалось звучання материнської теми у всьому цілісно сприйнятому творі. Як типовий приклад можна навести поезію «Ялинка». Складний, навіть у чомусь драматичний розвиток поетичного смислу твору завершується у словах «І ми вертаєм... у вічну казку... до матерів». Повернутись до казки, до матері, — це повернутись у світ дитинства — повернутись до духовної чистоти. Завершивши головний смисл, кінцівка твору ніби спалахом освітила весь його попередній розвиток. Тому-то ідея чистоти материнської моралі є такою відчутною при читанні твору. Досить часто те чи інше висловлювання поета про матір набуває такої вагомості, що починав «тримати на собі» весь твір:

Віддай усе, що взяв, і освятись.

Ще більше, ніж узяв, зумій віддати...

Стоїть на видноколі світла мати —

У неї вчись.

Головна причина вагомості теми матері в поетичному світі Б. Олійника полягає в тому, що майже всі поезії, присвячені цій темі, є мистецькими шедеврами. До таких творів, поза всяким сумнівом, слід віднести «Мати сіяла сон...», «Пісню про матір», «Мати наша — сивая горлиця...», «Мамо, вечір догоря...» (останній вірш із поеми циклу «Сиве сонце моє»).

Для Б. Олійника, так само як і для його найвидатнішого і найближчого за часом попередника в розробці материнської теми, Андрія Малишка, образ матері підноситься до символічного значення «Народ». Мати для поета є носієм зразкової народної моралі. Від своєї матері поет в основному сприйняв багатство народної пісні:

Спасибі, мамо, що в голодний день

Ти, мов у казці, де дарують царства,

Передала єдине із багатства —

Найвищу пробу золотих пісень.

Образ матері буквально тисячами природних зв'язків пов'язаний із народом, його історією, піснею, рідним словом.

Мати наша — сивая горлиця.

Все до її серденька горнеться:

Золота бджола — намистиною,

Небо — празниковою хустиною,

Сивий дуб — прокуреним прадідом...

Уже з цих перших рядків відчуваємо якесь дивне, майже не знайоме нам навіювання. Тут йдеться про гармонію Людини і Природи Щоправда, наше визначення аж надто загальне. Треба точніше: Людина, а Мати. Природа-світ любить матір. Золота бджілка горнеться до неї намистиною — і ми її легко розуміємо, бо вона, скромна трудівниця, тягнеться до такої ж невтомної трудівниці, якою є сільська жінка-мати. «Небо» в системі образів Б. Олійника завжди пов'язане із чимось духовно високим, небуденним, святковим. Тому саме воно дарує матері празникову хустину. (Тут Б. Олійник вловив одну із зворушливих рис наших сільських матерів — їхню особливу любов до хустинок, що йде від давніх народних традицій). Сивий дуб горнеться до жінки прокуреним прадідом — і цей образ незмірне чарівний і глибокий. Не кажучи вже про точність порівняння дуба з «прокуреним прадідом», ця фраза наділена ще й іншою точністю — точністю відображення народних сімейно-побутових традицій у ставленні до людей похилого віку. За ними завжди доглядали матері. Звідси і відповідне вдячне ставлення дідів і прадідів до них.

Образ матері у Б. Олійника художньо осягається в трьох основних образах. Досить часто він постає гігантським пам'ятником матері, що бачиться на тлі далекого горизонту: «Стоїть на видноколі світла мати...», «Мати дуже висока, древніша від космосу, На плечі в неї райдуга гнеться коромислом». У таких випадках образ матері набирає символічності. Другий вид образів — духовне осягнення ролі матері («Мати сіяла сон...», «Мати наша — сивая горлиця» та ін.). У поезіях цього плану теж небагато живої конкретики.

До третього виду належать поезії, що побудовані в основному на конкретних реаліях. Треба сказати, що власне окремих віршів, посвячених материнській темі і написаних у ключі живої образної конкретики, майже нема. Кілька свіжих виразних художніх деталей знаходимо в поезії-притчі «Та було у матері чотири сини...»:

Мати працювала в городній бригаді

І любила борщ пісний.

Перед сном, бувало, вмикала радіо,

Як передавали пісні.

А роки летіли, мов сиві коні...

Вже й недобачати стала.

Над очима клала дашком долоні —

Ждала-виглядала.

Фінал, вершина освоєння цієї теми — поема «Сиве сонце моє» (1978), після якої поет значно рідше звертається до теми матері.

Поема «Сиве сонце моє», так само як і поезія «Пісня про матір», освоює болючу тему відходу матері із цього світу — відходу «за межу». Але якщо в поезії йшлось просто про матір як про образ узагальнюючий, то цю поему Б. Олійник присвятив пам'яті своєї матері.

В роки війни була ще молода. «Вже — солдатка. Іще — не вдова». Війна закінчилась. Відсвяткували День Перемоги. Вже почали повертатися із фронтів ті, кому випала доля повернутись. А чоловіка все не було. А потім прийшов лист, з якого дізналась, що він ніколи не повернеться. Знепритомніла. А далі - доля вдови-солдатки, яких так багато було після війни у наших селах.

Чомусь особливо вдячний поету за такі, приміром, рядки,


Сторінки: 1 2