У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Якби люди по правді жили

Якби люди по правді жили...

(за романом Панаса Мирного й Івана Білика «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»)

В особі Панаса Мирного поєдналися високий царський чиновник і український письменник. Тяжко переживаючи заборону українського слова, Панас Мирний змушений був ховатися під псевдонімом, друку-ватися за кордоном. Незважаючи на постійну небезпеку, полум'яний патріот завжди прагнув бути корисним своїй Вітчизні. Прикладом його сподвижницької діяльності є високохудожні твори, що збагатили українську літературу.

Роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», написаний Панасом Мирним у співавторстві з Іваном Біликом, правдиво показує життя селянства, його матеріальне становище, мрії, прагнення на межі двох епох — кріпосництва та «голодної волі».

Основною сюжетною лінією роману є доля Чіпки Варениченка. З дитинства його зневажали люди, тому він почував себе самотнім у цьому світі. Хоча вже в ранні роки малий хлопчина прагне творити доб-ро, якого сам рідко зазнавав. Рано усвідомлена несправедливість приз-водить до озлобленості, готовності помститися цілому світові. Супереч-ливості вдачі героя простежуються протягом усього розвитку подій.

Чіпка-господар любив землю. Саме на своєму полі зустрічає герой кохану. Розмовляючи з нею, він виявляє лагідність, щирість. Та ра-зом із землею Чіпка втрачає й віру в справедливість: «І добро, і душа пропала... бо немає правди між людьми...» Його болісні роздуми про кривду підігріті болем образ, принижень, призводять до морального занепаду хлопця. У горілці топить своє горе Чіпка, але намагається вирватись із тенет пияцтва.

Нечипора обрали до управи, і йому здається, що особистою участю в громадських справах він нарешті доб'ється правди: «А може, мамо, людям у пригоді стану... добро яке зроблю».

Коли Варениченка усунули від виконання обов'язків, у його душі знову запанували озлобленість і мстивість. Відплатою за особисті кривди стають злочини. Чіпка не роздумує про добро і зло, його внут-рішній голос замовкає, зневірившись у всьому. Свою душу Чіпка оста-точно топить у крові родини Хоменків.

Немилосердна, жорстока дійсність тягарем давила на головного ге-роя ще з дитинства, породжуючи в душі напружені роздуми, душевну боротьбу. Силою своїх душевних переживань притягує до себе Чіпка, а своєю жорстокістю і злочинністю — відштовхує, викликає осуд.

Панас Мирний, Іван Білик, зобразивши суперечливий характер Чіпки Варениченка в романі «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», примушують замислитись над моральними цінностями та над історією свого народу.