У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Що тане альтруїзм

Що тане альтруїзм? (Твір-роздум)

Нещодавно я почув нове слово — «альтруїзм». Тлумачний словник твердить, що альтруїзм — це моральний принцип, спрямований на безкорисливі дії заради блага та задоволення потреб інших людей. Це пряма протилежність егоїзмові й принцип відмови від власної користі заради загального блага.

Мені здалося не випадковим, що слово егоїзм я знаю дуже давно, а от про слово альтруїзм дізнався тільки нещодавно. На жаль. Насправді егоїстичних мотивів та вчинків у нашому житті значно більше, ніж безкорисливої самопожертви. Але не все так погано. Дізнавшись про це нове поняття, я спробував відшукати якомога більше інформації про нього. Так, деякі вчені твердять, що альтруїзм закладений в людині генетично і є необхідною умовою виживання біологічного виду. Наприклад, ще під час давніх воєн (ледь не за часів динозаврів) людина, яка добровільно стояла на чатах і приносила звістку про наближення ворога, зазвичай гинула, проте рятувала цілу общину. Якби не знайшлося жодного, хто робив би такі безкорисливі подвиги, люди, мабуть, вимерли б разом із прадавніми істотами.

Але зараз, коли не йдеться про давню людину та родові общини... Невже альтруїзм і досі є умовою виживання? Мій батько був дуже задоволений тим, що я зацікавився цим питанням. «Альтруїзм вигідний для всього суспільства, — сказав батько і навів простий приклад: — Уяви, що ти керуєш автомобілем і на нерегульованому перехресті маєш вибір — пропустити автобус чи ні. Якщо ти егоїст, ти поїдеш першим. Якщо альтруїст, пропустиш транспорт. Так от, якщо ти його пропустив, то пасажири автобуса, нехай їх буде тридцятеро, зекономили по десять хвилин кожен. За ці десять хвилин кожен зробить щось своє — реалізує щось у межах професії, принесе радість іншому, нехай навіть просто відпочине. Ти втратив свої десять хвилин, але суспільство отримало тридцять помножити на десять, тобто триста хвилин корисного часу. Отак просто!» — посміхнувся батько.

Я багато міркував і вирішив, що альтруїзм у моєму розумінні — це однозначна ознака дорослості та зрілості вдачі. Коли у людини вистачає благородства робити щось для інших не заради винагороди чи похвали, а просто через високий моральний принцип, через щире бажання зробити світ і життя людей кращими.

Альтруїзм і егоїзм... Я здогадуюсь, про яке слово більшість підлітків дізнається спочатку. Але я сподіваюсь, що ті, хто все ж зрозумів сутність та значення альтруїстичної поведінки, запровадить у своє життя нові стратегії поведінки, яка піде на користь не тільки усьому суспільству, а й самій людині — не менше...