У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Що таке щастя

Що таке щастя? (За твором Б. Лепкого «Цвіт щастя»)

Що таке щастя? Це вічне питання, на яке кожен шукає власної відповіді. Кожна людина протягом життя намагається сформувати своє розуміння щастя — і досягти цього стану. Проте важко висловити, навіть приблизно, що ж таке щастя, що потрібно для нього...

Твір Б. Лепкого — красива історія про чисту і наївну дитячу душу. Дитина все допитувалася у матері, що ж таке щастя. Почувши, що щастя — це така квітка, яка росте далеко-далеко, ген за водою, маля без роздумів вирушило на пошуки щастя, щоб принести її собі та матері. Хлопчик захворів, але, на щастя, видужав. І навіть дорослим продовжив шукати власну квітку щастя.

Образ квітки-долі нагадав мені народні пісні та легенди. Щось невловимо фольклорне простежується у розповіді матері про чарівну квітку, яка росте ген за водою. Та сама чарівність, яка пронизує народну творчість, відчувається і в цьому образі. Мені сподобалось закінчення твору. Автор розповідає, що хлопчик дізнався від старого вчителя про всі квітки, дізнався, що не росте за ставом чарівний цвіт долі, але не покинув пошуків. Богдан Лепкий ніби хоче сказати читачеві, що його герой, хоча й пізнав життя, хоча й розуміє раціонально несправжність цього образу, проте не втратив віри. Дитяча віра у казку, у цвіт щастя не полишила змужнілого, майже дорослого юнака. Я впевнений, що з роками кожен із нас має зберегти віру в дива — тільки тоді вони траплятимуться.

Поки що мені важко сказати, що таке щастя. Я відчуваю його зовсім неочікувано, воно приходить у звичайні моменти. Наприклад, коли ми усією родиною сідаємо за святковий стіл перед Новим роком, навколо запах хвої та мандаринів, я відчуваю щастя. Коли я довго працюю над якимось завданням, в мене не виходить, але зрештою я досягаю успіху, відчуваю радість перемоги над собою, — я відчуваю щастя. Коли мої друзі кажуть, що довіряють мені, коли звертаються за порадою — я теж стаю щасливим. Напевно, щастя — це відчуття потрібності і розвитку. Коли ти рухаєшся вперед у цьому житті, а поряд із тобою близькі та друзі, — це щастя. Я думаю, що цвіт щастя існує, але росте не за далеким озером, а всередині нас. Вміння спілкуватися і робити інших щасливими, вміння жити в гармонії із собою — це той добрий грунт, на якому квітка щастя виростає якнайкраще.