У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Що таке дрес-код

Що таке дрес-код?

Слово «дрес-код» я почула зовсім недавно. Тоді мені й пояснили його значення, але нещодавно я подумала, що новим є тільки слово, а явище насправді дуже старе. Якщо йдеться про частину етикету, пов'язану з одягом, то цьому явищу, мабуть, стільки ж років, скільки одягу як такому.

Історія моди — надзвичайно цікавий і складний предмет. Складний перш за все через те, що мало хто звертає увагу на зміни моди. Точніше, кожна дівчинка, і я не виняток, дуже пильно стежать за змінами моди, але ці зміни цікавлять їх у локальному відтинку часу, а от глобально — так щоб простежувати закономірності, виявляти суттєві зміни у глобальних речах (наприклад, в еталонах жіночої краси) — усе це під силу тільки фахівцям або дуже зацікавленим особам.

Що ж до дрес-коду, то його норми інтуїтивно зрозумілі кожному. Але чомусь не всі поспішають їх дотримуватись. Наприклад, існує дрес-код для навчальних закладів. Звісно, він ніде не оформлений в юридичних документах, але це таке неписане правило, яке частіше є суворішим за деякі писані. Якщо в школі носять форму, це частково вирішує питання, а от коли форму не носять — як бути тоді і як визначити, що припустиме, а що краще залишити для неформальної обстановки? На жаль, основним критерієм тут має бути власний смак і власне розуміння етикету та певної «межі», яка розділяє офіційні установи й неформальне спілкування. Іноді в школі виникають конфлікти між вчителями та учнями, пов'язані з одягом учениць. Хоча я й сама учениця, частіше я на боці старших: деякі дівчата насправді «передають куті меду», та й сперечаються тільки через дух протиріччя, самі ж розуміють власну провину. Для мене еталоном стилю є моя старша сестра, вона на шість років старша за мене, тому вдягається інакше і стриманіше, ніж я. Але саме її стримана елегантність багато чого мене навчає: завдяки сестрі я розумію, що неяскраві кольори можуть бути дуже красивими і запам'ятовуватись краще, ніж крикливі відтінки. А ще саме сестра вказала мені на те, що треба комбінувати кольори, а в костюмі має бути небагато кольорових акцентів. Якщо ж вдягти кілька речей, і всі вони яскраво-червоного кольору — то ти найпевніше запам'ятаєшся як людина з поганим смаком, ніж як красива дівчина.

Але це все про моду та смак, а що ж із дрес-кодом? Мама розповідала мені, що за її навчання в школі не можна було не тільки прийти не в формі, а й носити яскраві великі аксесуари, фарбуватися, фарбувати нігті. Звісно, норми, що були звичними для її ровесниць під час навчання у школі, для мене виглядають як неймовірно суворі. Що ж до сучасного етикету, то я зацікавилась цим питанням. Дізналася, що існують певні стандарти — діловий стиль, який навіть поділяється на суворий діловий та відносно вільний, повсякденний діловий, спортивний, вечірній тощо. Це не тільки стилі одягу, а й класифікація одягу за призначенням, тобто певна таблиця стандартних дрес-кодів. Виявляється, це поняття поширюється також на макіяж та зачіски — не. тільки на власне костюм. Так, прийти на ділову зустріч чи до навчального закладу з надто яскравим макіяжем вважається неприпустимим.

Важливо розуміти, що правила дрес-коду створені не для того, щоб обмежувати, а навіть на користь людині, яка їх дотримується. Будь-яке правило можна порушити, але чи є в цьому сенс? Можна прийти на співбесіду чи іспити у рожевій сукні, але результатом буде навіть не тільки кумедний вигляд і насмішки оточуючих, а й поганий результат співбесіди чи іспитів. Виявляється, старе прислів'я «зустрічають по одежі» теж про дрес-код!

У мене є стільки різноманітної інформації про одяг, його стилі, правила етикету, з ним пов'язані, що в мені просто вирують думки. Але чомусь мені погано вдається їх систематизувати. Так чи інакше, яка ж дівчина зможе спокійно говорити про одяг? Я сподіваюсь, що з часом усі мої знання якось систематизуються.

Працюючи над цим твором, я спитала у сестри, яке визначення дрес-коду та вмінню добирати одяг вона б могла дати. І сестра вкотре не розчарувала мене. Вона відповіла так: «Відповідність дрес-коду — це коли твоя оригінальність не суперечить здоровому глузду». Мені дуже сподобалось таке визначення, бо воно, на мою думку, дуже точно відображає поняття дрес-коду — старе поняття під новітньою іншомовною назвою.