У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Шіллер - виразник просвітницьких ідей свободи і справедливості

Шіллер - виразник просвітницьких ідей свободи і справедливості

Шіллер народився і жив у Німеччині, розділеній на численні герцогства, що було причиною її відсталості в політичному і економічному відношенні. Герцоги володіли не тільки землями, а й людьми, які жили на цих землях. І лише від волі малих і великих тиранів залежала доля людей. Але, на диво, саме в роздробленій Німеччині всупереч усьому творили найталановитіші поети і філософи, серед яких чільне місце посідає Фрідріх Шіллер.

Життя і доля поета залежали від волі брутального герцога, який володів містом Марбах, де 10 листопада 1759 року народився Фрідріх Шіллер. З юності майбутній поет не терпів наруги над собою. Його глибоко хвилювали філософські вчення, які проповідували ідеї свободи і справедливості. Він поділяв переконання французького філософа Ж.-Ж. Руссо про право кожного народу на незалежність і свободу, роздумував над долею співвітчизників, не мирився із нав'язаною йому долею безправного раба. Соціальні й духовні пута гнітили Шіллера, а поезія рвалася із серця. У своїх перших віршах тоді ще юний поет шле прокльони тому, хто принижує людську гідність, нищить життя.

Пишучи і друкуючи твори, Шіллер чинить злочин, адже підлеглі герцога-хазяїна не мали права самовільно писати, а тим більше видавати твори. Юнак-ідеаліст Шіллер не лякається заборон, адже він підняв голос не лише проти свого герцога, а й проти тиранії взагалі. Кожен його наступний твір — це заклик до боротьби проти жалюгідного животіння, за свободу і справедливість.

Час відгукнувся у творчості Шіллера гнівним тираноборством. Письменника мало цікавила реальна різноплановість людського життя. Усі його думки були спрямовані на долі людини і людства, на пошуки шляхів до свободи. Художнє мислення Шіллера було реалістичним і конкретним, а тому в його творах поряд із філософською глибиною так багато картин справжнього життя. Разом із тим письменник тяжів до ідеалізації, узагальнення та філософсько-поетичних абстракцій. Часто його герої ставали символами і рупорами ідей.

У своїх різнопланових, різножанрових творах Шіллер розкриває величезні духовні можливості людини, її гуманність, силу думки і волі, здатність до самопожертви і героїзму.

Досвід Французької революції допоміг Шіллеру зрозуміти, що волю завоювати дуже непросто. На зміну феодалізму прийшли буржуазні порядки, але свобода, рівність, братерство виявилися ілюзією.

Дорослішаючи, Шіллер позбувся юнацького захвату, з яким очікував швидких змін. Він зрозумів, що причина людських нещасть криється не в природній недовершеності людини, а у впливі несправедливого суспільного стану на життя людей, на кожну особистість. Ідейні пошуки привели Шіллера до серйозного вивчення історії. На прикладах з минулого письменник намагався пізнати і зрозуміти закони розвитку суспільства, щоб відповісти на питання сучасності. Історичний досвід підказував йому, що людство, нехай дуже повільно і важко, все-таки пробивається крізь хаос до світла свободи.

Німеччина не зазнала таких революційних потрясінь, які відбулися у Франції 1789 року, коли повсталий народ зруйнував Бастилію — символ монархії і тиранії. Але слово Шіллера прозвучало, було почуте співвітчизниками і оцінене нащадками.