У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





У гостях у богині Берегині

У гостях у богині Берегині

У музеї я бачив глиняну фігурку прадавньої богині із піднятими до неба руками. Це було зображення богині Берегині. Про неї я знаю міф, у якому йдеться про те, що люди йдуть до Сварога та Берегині побачити його хатину, піч і жорна, і диво-хліб, схожий на Сонце. Сварог хотів навчити людей будувати хати, а не жити у печерах, сіяти і пекти хліб, а Берегиня — ткати полотно і вдягатися в біле, як належить дітям Білобога. Тоді зійшлися Чорнобог і Мара у підземному царстві, стали землю трусити, ящерів випускати. Вийшли боронити своїх богів хоробрі сварожичі, та не могли спинити страшної сили. Та коли сила наблизилася до першої на землі Сварогової хатини, вийшла Берегиня у білому вбранні із вишитими на ньому червоними стрілами Перуна і соколами, підняла догори руки — і зупинила чорні сили, загнала їх у річку Рось, а Білобог у гніві перетворив ящерів на скелі.

Відтоді Берегиня — захисниця білої хати, тому її образ різьбили на хатах, вишивали на сорочках та рушниках, малювати на писанках. Здавна охоронницею України є Богоматір Оранта — її зображують із піднятими до неба руками, немов старовинну Берегиню.

Я вмію писати писанки. На яйці, яке є символом початку життя і Всесвіту, українці з давніх-давен малюють усякі цяточки, хвильки, сонечка — прадавні символи сонця, зірок, нескінченності. Одного разу ми намалювали на яйці Берегиню — білий контур із піднятими руками, прикрашений білими смужками. Потім узяли гарячий віск, що ллється зі свічки у писачок, нанесли його на біле, як сніг, яйце. А потім поклали у коричневу фарбу, зроблену з лушпиння цибулі. Якщо яйце" потримати у фарбі недовго — воно буде жовте, трохи більше — коричневе.

Ось вона. Берегиня, з'явилася!