У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Творчість А

Творчість А. Малишка

Андрій Малишко — співець із народу. (Поет народився 14 листопада 1917 року у великій селянській родині, де було 11 дітей. Батько, намагаючись прогодувати сім'ю, займався ремеслом чоботаря, ходив на заробітки до Таврії.)

«Стежина» поезії.

Перші збірки. (1936 року вийшла перша збірка віршів «Батьківщина», а потім популярними стали збірки «Лірика» (1938), «З книги життя» (1938), «Народження синів» (1939), «Україно моя» (1942).)

Патріотичний цикл «Україно моя». (Цикл складається з 5 частин, що об'єднані спільною темою — темою війни. Перша частина розповідає про початок війни, багата на національні символи: Дніпро-Славутич, Київ, Шевченко тощо, а також нові поетичні образи:

Україно моя, далі грозами свіжо пропахлі, Польова моя мрійниця, крапля у сонці з весла. Я віддам тобі кров, свою силу і ніжність по крапці, Щоб з пожару ти встала, тополею в небо росла.

У другій частині йдеться про прощання з рідною землею. Біографи сповіщають, що Малишко останнім залишив Київ, коли вже на місто з іншого боку заходили гітлерівці:

І лежала земля, в попелищі земля чорнотіла, Я дививсь — і німів, і прощавсь — і прощатись не міг.

У третій частині від імені ліричного «я» поет передає біль через те, що рідна земля відібрана, загарбана ворогом, і висловлює віру й надію визволити її. У четвертій частині розповідь про горе, якого зазнають українці на окупованих територіях і гаряча надія на відплату.

У п'ятій частині висловлено думку щодо ціни народної трагедії і близької відплати:

Катів поведуть на страту, на нашу святу розплату, І в них не вистачить крові за грізне горе твоє!

Повоєнні збірки. Після війни вийшли збірки «Ярославна» (1946), «Полудень віку» (1960), «Дорога під яворами» (1964), «Серпень душі моєї» (1970).

Виявляється у пісенності, розмовній інтонації, народній лексиці; синонімічні повтори, що зустрічаються в поезії Малишка, теж від фольклору: хлопці-молодці, стежки-доріжки, рута-м'ята, хліб-сіль, сон-трава тощо. Малишко також використовує традиційні для народної поезії образи-символи зорі, сонця, веселки, розквітлого саду.

Філософічність зрілої поезії. Через простоту вислову поет передає глибокі роздуми про сенс життя.

Новаторські пошуки — невід'ємна риса поезії Малишка. Для нього не існувало непоетичних тем, які майстерно розкриває, залучаючи як багату образну систему, так і звукопис.

Різноманітність жанрів. Писав ліричні вірші, балади, пісні, поеми, вірші-портрети.