У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Твір на тему: Добро і зло у казці братів Грімм «Пані Метелиця»

Твір на тему: Добро і зло у казці братів Грімм «Пані Метелиця»

У чарівній казці братів Грімм «Пані Метелиця» йдеться про дівчинку, якою мачуха була дуже незадоволена і намагалася, щоб та робила якнайбільше важкої роботи, а свою рідну дочку берегла від неї. Та одного разу бідне дівчисько упустило в колодязь свій починок. Зла мачуха змусила дівчинку лізти до колодязя й діставати втоплене майно. От пасербиця і впала у той колодязь. Тільки впала вона не на дно, а опинилася посеред зелених лук. Оскільки вона була добра, то й допомогла хлібу, а потім яблуні, так само, як Марійка у російській казці «Гуси-лебеді». Як і Марійка, опинилася дівчинка у хатинці, а там — стара жінка, пані Метелиця, добра і ласкава, а не зла Баба Яга. Запропонувала та жінка служити в неї, вибивати її пухові ковдри і подушки. І поки дівчинка вибивала їх, надворі йшов сніг. Працювала дівчинка дуже добре — тому, коли скучила вона за домівкою, пані Метелиця винагородила її і відпустила. Побачила мачуха, яка багата повернулася з колодязя пасербиця, і сама свою дочку у колодязь кинула. А дочка її, лінива й груба, працювати не навчена, викликала гнів пані Метелиці, тож за це і отримала тільки смолу.

Ця німецька казка, яку переказати брати Грімм, дуже схожа на іншу, французьку, «Подарунки феї», її написав Шарль Перро. Мачухина дочка отримала в подарунок за грубощі тільки змій та жаб, а добра пасербиця — дорогоцінне каміння та квіти, які падати з,її вуст при кожному слові.

У казках добро завжди сильніше за зло, добрий отримує нагороду, а злий і байдужий — погане ставлення і покарання. Казки навчають дітей, як треба поводитися, що правильно, а що ні. І хоч сучасні дівчатка і хлопчики — не казкові персонажі, їм добре було б замислитися над поведінкою казкових персонажів, і своєю також... Адже в кожного з них завжди є вибір — на який бік стати, бути добрим чи злим, чемним чи грубим, ніжним чи жорстоким, трудящим чи лінивим. Тож треба наслідувати той гарний приклад, про який розповідають казки, і, можливо, тоді станеться Диво. Як у казці.