У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Твір на тему: Чому байки Л

Твір на тему: Чому байки Л. Глібова актуальні і сьогодні?

Якось на виховній годині наш класний керівник Володимир Микитович нас дуже здивував. Він запропонував за основу нашої бесіди взяти байки Леоніда Глібова. Але ж зараз не урок української літератури, яку викладає Володимир Микитович. Та й тема виховної години була нам відома заздалегідь — «Підбиття підсумків минулого місяця». І до чого тут байки Глібова, якого ми ще навіть не проходили? Мої однокласники притихли, вони зацікавилися, про що ж піде мова? Володимир Микитович прочитав нам байку «Муха і Бджола» і сказав, що цю байку ми ще вивчатимемо, але вона доречна до нашої сьогоднішньої бесіди. Про що Муха каже Бджолі? «Яка погана... на світі доленька твоя: раненько встане, пізно ляже...».—

Ось ваші батьки, — каже вчитель, — працюють не покладаючи рук. Вони створюють умови для нормального життя вашої родини. І якщо ви раптом скажете їм, як ця Муха Бджолі, що їхня «доленька погана», вони образяться. Дорослі працюють не тільки заради хліба насущного — вони реалізують свої здібності, досягаючи якоїсь заповітної мети. Тим самим вони дістають задоволення від життя. Адже і ви, будучи школярами, працюєте. Не секрет, що і в нашому класі є учні, які думають так само, як Муха: працювати — це погано. Вони прогулюють уроки, а якщо і ходять до школи, то роблять це формально, завдання не виконують, існують за рахунок іншого: на контрольних списують, біля дошки — чекають на підказку. Та вам і самим це відомо не гірше за мене. А ще є такі, що завжди готові до уроку. Ось і розсудіть самі: у кого погана доля — у тих, хто працює, як Бджола з байки, або проводить час у неробстві, як та Муха? Але неробство до пори до часу. Муха нікому не потрібна, її звідусіль женуть. А кому потрібен випускник школи, який за роки навчання не надбав ніяких знань? На кваліфіковану працю його не візьмуть, вчитися далі він не зможе — не готовий до цього.

Але буває ще й таке, як у байці «Жаба і Віл» — її теж ще доведеться вивчати. Коротко розповім. Жаба вирішила, якщо вона надметься, то стане такою самою, як Віл, — великою і сильною. Який сенс Жабі бути схожою на Вола? Ії попереджала подруга схаменутися, та де там! Жаба від своїх непомірних амбіцій, тобто гонору, почала надиматися і луснула. Серед нас теж знайдуться такі, що намагаються робити все напоказ, за будь-яку ціну привернути до себе увагу. Треба знайти своє місце у житті, зрозуміти, на що ти здатен, тобто жити так, як сказано у байці «...найлучче жити, як милосердний Бог дає».

Написані понад сто років тому байки Леоніда Глібова ніколи не втратять своєї актуальності, тому що людина завжди різна. Поруч із гарними рисами сусідують і такі, як заздрість, лінощі тощо. Тому, як тільки бачите, що починаєте ухилятися від будь-яких своїх зобов'язань, пригадайте байки, про які я вам розповів, і вам перехочеться бути невдалим і смішним.