У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Різнобічність просвітительських інтересів Марніяна Шашкевича

Різнобічність просвітительських інтересів Марніяна Шашкевича

Уся свідома діяльність західноукраїнського митця і просвітителя Маркіяна Шашкевича була спрямована на те, щоб західна гілка нашого народу відчула себе органічною частиною української нації і піднеслася до вершин європейської культури.

Маркіян Шашкевич народився 6 листопада 1811 року на Львівщині в багатодітній сім'ї священика. Після закінчення початкової школи і гімназії слухав філософський курс у Львівському університеті і водночас навчався в духовній семінарії, але за виявлення власних поглядів і порушення дисципліни був виключений із семінарії ще на початку навчання. Розлючений батько відмовився допомагати Синові, і Маркіянові довелося вчити грамоти дітей у Будинку вбогих, де його рідний дядько був управителем, та інтенсивно займатися самоосвітою.

Ще під час навчання в семінарії Маркіян Шашкевич заприятелював з Іваном Вагилевичем та Яковом Головацьким. Юнаки захоплювалися усною народною творчістю, мріяли про просвітницьку діяльність серед селянства, вивчали історію і культуру краю.

З часом М. Шашкевичу дозволили відновити заняття в семінарії, і тепер троє друзів завжди були поряд. Вони створили гурток «Руська трійця», намагалися видати збірку «Син Русі», але цензура не дозволила цього зробити. Зрештою вдалося видати альманах «Русалка Дністровая», до якої увійшли деякі твори Шашкевича.

Ліричні твори Маркіяна Шашкевича наповнені роздумами про долю рідного народу, закликами до сучасників не миритися з гнітом:

Гей, хто русин, за ратище, В крепкі руки меч ясний, Шпарка стріла най засвище: Гордий ляше, день не твій!

Шашкевича приваблювали романтичні постаті козацьких ватажків. Низку поезій він присвятив козацько-селянським війнам.

Члени гуртка «Руська трійця» вивчати фольклор, етнографію, мову рідного народу, активно виступали проти політики денаціоналізації українців. Маркіян Шашкевич був не лише керівником гуртка, а й духовним натхненником усіх справ. До інтенсивної літературної праці митця додається вивчення творчості багатьох європейських і українських письменників та поетів, перекладацька діяльність, впорядкування «Читанки для дітей», протистояння введення в українську літературу польського аіфавіту.

Маркіян Шашкевич, як згадував Яків Головацький, своєю ясною думкою осягнув минуле й сучасне, пророче дивився в майбутнє. Поет М. Устиянович ставив постать Маркіяна Шашкевича в один ряд з Іваном Котляревським, Григорієм Квіткою-Основ'яненком, Тарасом Шевченком.

У чернетках Маркіяна Шашкевича є такі рядки:

Понад життя свого важке каміння, Мов сонце, подаєш нам обіруч, — Щоб і моє тримало покоління, — Ясного слова сонячний обруч.

Ці слова можна віднести до постаті й самого Шашкевича. Про велич «будителя свідомості» Дмитро Павличко сказав пророчі слова: «Будеш, будителю, жить, доки живе Україна».