У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Пророче сновидіння короля Карла в «Пісні про Роланда»

Пророче сновидіння короля Карла в «Пісні про Роланда»

Автор «Пісні про Роланда» написав не історичний твір, хоча, на перший погляд, він таким видається. Турольд поставив перед собою завдання створити героїчну поему, яка утверджувала б певні ідеали. Цьому служать усі позитивні образи твору. А ліричні відступи показують закономірність перебігу подій.

Карл повірив підступним маврам, не розгледів зради графа Ганелона і повернувся з військом до Франції-красуні. Підсвідомість розкривала перед ним його помилки, але лише уві сні.

У розділі «Сновидіння Карла» автор через систему фантастичних образів і нереальних подій готує читача до майбутніх трагедій.

Стомлений важким переходом Карл ліг спочивати. Уві сні він бачить Сізерську браму, ущелину в Північних Піренеях, себе і графа- Ганелона. Король тримає ясеневий спис, аж граф Ганелон «цей раптом спис хапає, // Об землю вдарив, та з такою злістю, // Що лиш уламки полетіли в небо». Алегоричний зміст цієї частини віщого сну розкриває справжній перебіг подій. Гострий спис у руках короля — це вірний лицар Роланд, який залишиться в ущелині із військом, але зрадливий граф Ганелон зламає той спис; Роланд загине, а його душа злетить у небо.

Після цього сну Карл бачить інше видіння. Він уже у Франції, молиться в каплиці, як раптом на нього нападає ведмідь, «зубами рве його правицю // Й прокушує до кості плоть живую», а з Арденських гір «барс страшенний на груди кинувся, оскаженілий».

Вєдмідь, барс — видіння, які провіщають королю Карлу нові битви із сильними, жорстокими ворогами, Що не знають жалю. Але раптом «З палацу вибігає хірт проворний». Він кидається на ведмедя, відгризає йому вухо і «На смерть жорстоко б'ється з барсом хижим // І франки гомонять: "Жахлива битва!"»

Собака — це друг, який здатний ціною власного життя захистити короля. Роланд, небіж короля, не знав страху. Він, як хірт, кинувся битися з ведмедем, хижим барсом, що загрожували королю.

Уві сні король Карл передбачив усі події. Єдине, що йому не розкрилося, — це закінчення битви. Але Карл спав міцно, не прокинувся, а ранком забув сон чи не надав йому значення. Дві битви витримав Роланд, у другій маври знищили військо славного лицаря, убили Роланда, але чи перемогли — невідомо. Карл повернувся і помстився підступним іновірцям. Усі події у творі розгорталися так, як їх побачив у віщому сні король Карл.