У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Проблематика драми Г

Проблематика драми Г. Ібсена «Ляльковий дім»

«Ляльковий дім» — один із найвідоміших творів норвезького драматурга Генріка Ібсена. П'єса — один із взірців «нової драми». У ній порушено проблеми самопожертви заради кохання, становиша жінки у суспільстві і родині.

Проблема існування жінки у суспільстві. Нора — головна героїня драми «Ляльковий дім». У зовні щасливій родині дружина адвоката Хельмера героїчно намагається зберегти родинний спокій, бути люблячою дружиною і взірцевою матір'ю. Заради лікування свого чоловіка Нора взяла гроші у борг у банку, підробивши підпис батька, який невдовзі помер. Шантаж збурює її почуття, чоловік дізнається правду і Нора розуміє, що прожила вісім років із чужою людиною, яка не розуміє її.

Проблема взаємовідносин чоловіків і жінок у суспільстві. Торвальд Хельмер і Нора: подружжя з «Лялькового дому». Ми знайомимося із родиною Хельмерів, коли вони святкують підвищення у банку. Чоловік любить свою дружину, але це любов до гарної ляльки: він не зважає на її почуття та бажання, вважає марнотраткою, навіть забороняє іноді купувати собі солодощі — печиво із мигдалем. Коли Торвальд дізнається про вчинок Нори, він навіть не запитує, навіщо вона це зробила, бо турбується тільки про те, щоб це не завадило його успішній кар'єрі, боїться пліток. Прямий і черствий, він змінює своє кохання до дружини-ляльки на гнів, карає її зневагою: «... вона, моя радість, моя гордість... була лицемірна, брехлива..., яка бездонна прірва бруду, удавання!» Та коли все вирішується і Крог- стад повертає Норі папірець із фальшивим підписом, Торвальд милостиво каже, що має простити Нору. Він не розуміє, чому Нора, його мила, гарна дружина-лялька, більше не хоче нею залишатися.

Що краще — жінка-лялька чи жінка-особистість? Чарівна дружина Торвальда Хельмера розуміє, що в боротьбі за здоров'я чоловіка та родинне щастя втратила найважливіше — гармонію в родині, почуття любові до чоловіка. Вона розуміє, що була для чоловіка тільки іграшкою, з якою він навіть не розмовляв. Торвальд не вартий жертви Нори, яка не збирається повертатися до родини: «Для цього має відбутися чудо з чудес, щоб спільне життя по-справжньому стало шлюбом». Її не зупиняє обов'язок матері родини, вона хоче знайти себе — для цього і залишає свій дім.

Прототип Нори. Лаура Кілер, котра, «маючи наміри врятувати чоловіка і дітей», фальшувала вексель, та вчасно знищила його. Чоловік Лаури під тиском суспільства розлучився з Лаурою. Дітей її відібрали, назвали Лауру брехухою. Так суспільство розправилося із жінкою, яка висловила особисту думку і дозволила собі право бути собою.