У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Основні мотиви лірики Івана Малковича

Основні мотиви лірики Івана Малковича

«Я — подорожник, прикладайте мене до рани...» Поезія Івана Малковича — це цілюще джерело, яке здатне вилікувати душевні рани Поет виріс серед незайманої краси Карпатських гір, серед простих людей, які зберегли красу своїх душ. Він звертається до Бога із проханням дати щастя кожній людині:

Хай кожен в цім світі спасеться, Хай світить з-за темних круч Довкола кожного серця Віри твоєї обруч.

Ліричні діалоги Івана Малковича.

Вірш «Напучування сільського вчителя» — щира й довірлива розмова з читачем. (Ми часто чуємо, що українська мова — солов'їна. Від постійного повторення ці слова дещо втратили свою глибину, зробилися мовним кліше. Поет у творі «Напучування сільського вчителя» не лише знаходить чудові асоціації щодо літер української абетки, а й доносить до читача важливу думку, що «не можна покладатися тільки на солов'їв» у збереженні рідної мови.)

Вірш «Музика, що пішла» — застереження людині не відпускати музику свого серця. Вірш «Музика, що пішла» сповнений глибокого філософського змісту. Ліричний герой не чує музики, він відпустив її, і тепер вона, боса і неприкаяна, десь блукає у непевній, звабній ночі. Але герой вчасно схаменувся, зрозумів, що треба кинути все і йти шукати музику, яка давала йому крила.

Вірш «Із янголом на плечі» — заклик до збереження душі. Образ-символ янгола, якого людина тримає на плечі, пронизує увесь вірш «Із янголом на плечі». Кажуть, що кожен із людей при народженні отримує від Бога подарунок — янгола-охоронця, який береже нас від зла. Ми йдемо дорогами життя, а цей янгол захищає нас своїми крильми. Та треба пам'ятати, що й нам треба берегти свого охоронця, адже недобрі вчинки, злі думки можуть убити його.

Духовні обереги поета-лірика. Кожен твір Івана Малковича — це зізнання поета у любові до світу, до людей. Кришталево чисті рядочки поезій гріють душу, розкривають перед нами безмежний світ радості, вчать берегти ту радість, берегти серце від мороку. Любов, ніжність, радість, чистота — ось духовні обереги, які насичують кожну поезію Івана Малковича.