У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Навіть найрозумніший помиляється

Навіть найрозумніший помиляється

Розум людський живиться наукою, досвідом, читанням. Та чи може навіть найрозумніша людина уникнути помилок? Звичайно ж, ні.

Кажуть, що не помиляється лише той, хто нічого не робить. І це справді так. Хто працює, той шукає шляхи розв'язання проблем і неодмінно помиляється. І це стосується навіть відомих науковців, не те що звичайних людей. Не випадково ж мудреці говорили, що людині властиво помилятися, але безглуздо наполягати на своїй помилці. Таким чином наші пращури намагалися попередити, що не слід боятися помилятися, але треба вчасно зрозуміти й визнати помилку, щоб діяти далі. Адже на помилках розумний навчається, набирається досвіду.

От, наприклад, Терентій Пузир із п'єси І. Карпенка-Карого «Хазяїн» був досвідченим у господарських справах. Багато працюючи, він опанував науку заробляти гроші по-різному і, здавалося б, помилитися не міг щодо грошей ніяк. Але коли фальшивий банкрут Михайлов запропонував йому відверте шахрайство, то Пузир не зміг утриматися від участі в ньому, аби тільки гроші. Отож справедливо кажуть, що навіть найрозумніший помиляється.