У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Моральні проблеми Тома Сойєра і Гека Фінна у повістях Марна Твена

Моральні проблеми Тома Сойєра і Гека Фінна у повістях Марна Твена

Здається, що бешкетник Том Сойєр. розбишака, завзятий шукач кладів і любитель авантюр, дуже далекий від усього, чого навчають у школі, від вирішення будь-яких моральних проблем. Йому не цікаво і нудно тлумачити біблійні тексти, просто неможливо тихо сидіти на заняттях.

Однак життя ставить Тома перед дуже серйозним вибором. Наприклад, убивство Робінзона. Індіанець Джо вчинив убивство, утік і в усьому звинуватив невинну людину, Поттера. Том випадково стає свідком цього жахливого вбивства на цвинтарі. Хлопчику було дуже страшно, та він, перемагаючи страх, який наводив на нього індіанець Джо, викрив злочинця перед судом. Таким чином він врятував Поттера від шибениці! І при цьому Том не переймається мораллю тоді, коли бешкетує. обманює інших. Наприклад, тітку Поллі, коли передає свій обов'язок фарбувати паркан друзям, перетворивши необхідність на жадане щастя. Він без докорів сумління капостить братові Сіду, підступному і поганому хлопчиську, який полюбляє робити підлі речі зненацька.

Іноді Том навіть не може передбачити, які наслідки матимуть його витівки. Його «подвиг» з удаваною смертю і «похороном» виглядає надто жорстоким. Батьки завжди дуже хвилюються, коли їхні діти не приходять додому вчасно, а якщо взагалі загубилися — це жахливо! А якщо випадково вони втрачають їх назавжди — це вже трагедія. Том нічого такого не передбачив, для нього це була просто весела гра. Тільки пізніше він зрозумів, що вчинив.

Мене дуже хвилює епізод з історії про Гека Фінна, коли Гек стоїть перед вибором — виказати свого друга Джима чи врятувати його. Гек побожний, він знає про те, що приховувати негра-втікача — великий гріх, та в душі Гека живе віра у справедливість і він не виказує друга, з яким ділив найважчі часи плавання.

Том і Гек — бешкетники, але веселі і добрі хлопці, які у будь-якій ситуації ладні прийти на допомогу, вибрати з-поміж зла і добра тільки добро. Ось чому книжки Марка Твена про пригоди Тома Сойєра і Гекльберрі Фінна — мої найулюбленіші.