У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Менеджмент - мистецтво керувати

Менеджмент - мистецтво керувати

Кілька років тому у передачі «Що? Де? Коли?» я почув питання, відповідь на яке мене дуже здивувала і змусила замислитися. Питання стосувалося Генрі Форда — людини, відомої не тільки заснуванням марки автомобілів Форд, а й своєю цікавою біографією, новаторськими ідеями в галузі організації праці та виробництва, зрештою, автобіографічними книгами. Одного разу Генрі Форд зібрав на нараду провідних менеджерів своєї компанії і повідомив: «Завтра ви з сім'ями поїдете в безкоштовну подорож на круїзних лайнерах — квитки вже придбано, усе сплачує компанія, приємного відпочинку». Питання до гравців звучало так: «Навіщо Генрі Форд це зробив?» Лунало безліч відповідей і гіпотез — можливо, він так зміцнював командний дух серед управлінців? Або вирішив, що вони надто втомилися — і просто захотів дати їм перепочити? Правильна відповідь, яку так і не дали знавці, дуже здивувала мене: таким чином Генрі Форд перевірив ефективність менеджерів. Якщо за їхньої відсутності все піде шкереберть — значить вони недостатньо добре організували роботу підлеглих у тому відділі, за який відповідальні. Якщо ж їх тижнева чи двотижнева відсутність суттєво не вплине на результати роботи відділу — то менеджер все організував добре і його таланту можна довіритись. Отака дивна, але по-своєму геніальна стратегія!

Саме після цієї передачі я всерйоз замислився: навіть така, здавалося б, нетворча професія, як управління підприємствами (а я маю намір навчатися на факультеті менеджменту, але тоді я ще вагався і був далекий від остаточного вибору) — навіть така спеціальність вимагає таланту, як зараз кажуть, «креативності», тобто оригінального творчого підходу. У профільних вишах дають багато корисних знань щодо менеджерських посад, особливостей цієї професії, але я зрозумів, що самоосвіта — прекрасний спосіб розвинути загальну ерудицію, дізнатися більше про свою майбутню професію та й просто почитати щось цікаве, поєднуючи приємне із корисним.

Саме вищезазначені міркування змусили мене взятися за біографію Генрі Форда, і я ні на мить не пожалкував, що зацікавився цієї інформацією. Це був насправді геніальний керівник! Він почав як звичайний робітник-автомеханік, а завершив свій кар'єрний шлях власником величезної автомобільної корпорації, до того ж зробив неабиякий внесок у сукупність знань щодо керування великими підприємствами, організації праці тощо.

Свої міркування й основні події свого життя Форд виклав у книгах «Моє життя і робота», «Сьогодні і завтра», «Рух уперед». Я ще тільки збираюся прочитати ці книги, але вже знайомий з уривками з них. Мені багато що подобається у стратегії керування Форда, взагалі у його життєвих поглядах. Звісно, частково вони вже застаріли, адже багато промислових реалій залишилося в минулому, та й взагалі змінилася економічна ситуація, але деякі його думки не втратили актуальності. Доказом того слугують афоризми Генрі Форда, ось, наприклад, мої найулюбленіші: «Вважай, що ти здатен на те чи інше звершення, або вважай, що ти на це не здатен: і в першому випадку, і в другому ти матимеш рацію»; «Не шукай помилку — шукай, як її виправити»; «Якщо ти маєш ентузіазм, ти можеш здійснити все, що завгодно». І ще одна думка, яку я виніс для себе з афоризмів Форда: «Якщо в мистецтві взаємин і є якийсь секрет успіху, то він полягає у вмінні зрозуміти точку зору іншої людини і дивитися на речі як з її, так і з власної точки зору».

Дипломатичність у поєднанні з дисципліною, ентузіазм, віра в перемогу та власні можливості, правильна організація праці, великий талант спілкуватись і керувати — усі ці риси зробили з Форда геніального менеджера. Саме завдяки його біографії я зрозумів, що ця професія так само вимагає творчого підходу, постійного пошуку нових ідей, енергійності та новизни мислення.

Я поважаю людей, які люблять свою справу і беруться до неї з іскрою в очах. Психологія взаємин, а також механізми ефективної роботи менеджера цікаві мені вже зараз, а в майбутньому перейдуть із площини моїх зацікавлень у площину професії. Мені смішно чути від ровесників, що професія, яку я обрав, нудна. Насправді вона мені дуже цікава, як будь-якій людині, що хоч трішки знайома з її сутністю. Адже менеджмент — це мистецтво, яким я планую колись оволодіти.