У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міфологія в колядках і щедрівках - обрядових піснях зимового циклу

Міфологія в колядках і щедрівках - обрядових піснях зимового циклу

Прадавні люди не розділяли матеріальний і духовний світ. У свої вони зверталися до сил природи, їхні міфологічні уявлення та культові чітко відобразилися в календарно-обрядовій творчості.

Обряди зимового циклу тісно пов'язані з давніми міфами про Всесвіту, з богом сонця Сварогом, місяцем і зорею. Слов'яни вірили, що небі зорі є знаком, що у Лади народжується немовля Коляда — сонцестояння. Йому присвячували колядки. Група колядників, маски тварин, зі співами і танцями обходили всі двори. За це хазяї давав

У колядках відбивалися вірування слов'ян. Колядники, вірячи в зверталися до сил природи, величали язичницьких божеств, тварин-тої сили надати допомогу щедрим хазяям, бажали здоров'я, успіху в госп. справах, багатого приплоду худоби. Такі колядки схожі на замовляння, заклинання на щастя, шану і славу господаря.

Будьте здорові на Новий рік, ой Даждьбоже, Щоб водилось вам краще, як торік, ой Даждьбоже, Льон по коліна, щоб у вас голова не боліла, ой Даждьбоже, Бувайте здорові, щоб велись вам воли та корови, ой Даждьбож

Вітаючи господарів дому, у зимових колядках оспівується лад у подвір'я, хазяйство, хата, піч, обори, камори, кошара, клуня, воли, коні вівці, кури, бджоли. Найліричнішими є колядки, в яких оспівується дочка. Тут вона красива, добра, весела, роботяща. У колядках, присвячені, обов'язково є обіцянка винагороди за її працелюбність, добрий хліб дорогі дарунки: перстень, стрічки, дзеркало, хустина. Окрім дарунків, бажали здійснення її заповітних мрій, гарного жениха.

Дуже поширеним жанром календарно-обрядової лірики зимового дрівки, або маланки, які присвячувалися народженню місяця — моя Щедрий вечір слов'яни водили Маланку — найкрасивішу дівчину села прикрашали зорею, в руках дівчина тримала деревце; Місяць (Василь в руках серп; Король був одягнений як мисливець; дід Змій мав довгу містерія відображувала міфологічні вірування слов'ян про зиму, наст; нової праці на полі.

У щедрівках обов'язковим було повторення слів «Щедрий вечір, добрим добрим людям на здоров'я», оспівувався образ Василя (Місяця) і Маланки говорилося про їхній шлюб:

Ой ходив, ходив Місяць по небі,

Ой шукав, шукав ясної Зорі:

— Ой Зоре, Зоре, моя зірнице,

— Ой ходімо ми бога шукати,

— Бога шукати, людей спасати...

Колядки, щедрівки — це народне драматизоване дійство, у якому міфологічні уявлення і вірування давніх слов'ян.