У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Життєва мудрість повісті «Маленьний принц»

Життєва мудрість повісті «Маленьний принц»

Маленький принц прибув із далекої планети-астероїда В-612, і Земля була вже сьомою планетою його подорожі. А мандрував він із перелітними птахами. «Яке безглуздя», — сказав би якийсь серйозний дорослий. Серйозні дорослі дуже спрощено дивляться на світ, бо не бачать в ньому нічого, окрім того, що їх цікавить. Ось, наприклад, огрядний чоловік з астероїда 328 вважав, що володіє усіма зірками, бо до цього ще ніхто не додумався. Він уже нарахував декілька мільйонів зірок, але додавав до них нові й нові. При цьому він навіть не одразу згадав, як звуться «маленькі золоті штучки, що викликають мрії у ледарів». Навіщо ж він це робив? Ні він, ні зірки не мали з цього аніякої користі. Адже зірки дуже далекі. Вони навіть не знають, що ними хтось володіє.

Дорослі часто не бачать очевидних речей. Зірками можна милуватися, їх можна вивчати. Але володіти ними... Задля цього зірки — надто волелюбні створіння. Але дорослі про це чи не знають, чи просто забули. І очевидні й прості шляхи стали для них неочевидними й безглуздими.

На мій погляд, «Маленький принц» — це книга про дуже важливі речі, які чомусь випали з нашого поля зору. Про те, як бути друзями. Про те, що таке любов. Майже всі діти чомусь дуже хочуть якнайшвидше стати дорослими. У свою чергу, не всі дорослі хочуть повернути своє дитинство. Але деяким здається, що вони пропустили щось дуже важливе, коли були дітьми. І ще є люди, які до кінця життя зберігають у своїй душі якусь дитячу часточку.

Одного з таких людей зустрів глибоко в пустелі маленький хлопчик із золотим волоссям. «Намалюй мені баранця», — сказав хлопчик. Так Антуан де Сент-Екзюпері познайомився з Маленьким принцом.

Зазвичай вважають, що діти дуже мало знають про закони, які керують цим світом. Але хто взагалі знає, що насправді керує світом? Сприйняття дитини, з одного боку, відкрите для всього нового. А з іншого — воно ще не зіпсоване всілякими правилами, якими дорослі ускладнюють собі життя. Звідси щирі дитячі питання, які дорослим здаються незручними. Звідси подив: як можна рахувати зірки і думати, що робиш щось корисне? Коли десь існує така маленька планетка, що навіть баранцю ніде заблукати? Планетка, яку розірвугь своїм корінням баобаби, якщо їх вчасно не виполиш? Планетка, на якій живе єдина у Всесвіті Троянда і діють два маленькі вулкани?

І хто стає другом Маленького принца? Троянда, що сумує за ним на далекій планеті. Лис, який навчив Маленького принца простої істини: ти відповідаєш за всіх, кого ти приручив. Льотчик, у якого посеред пустелі зламався Літак. Людина з романтичною професією та романтичним поглядом на світ. Дорослий, що дозволив дитині себе приручити.

І я думаю, що якби автор показав принцові свій малюнок №І. хлопчик таки побачив би на ньому удава, що проковтнув слона.