У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Енергія та життєрадісність народних коломийок

Енергія та життєрадісність народних коломийок

Різнобарвність усної народної творчості. Народна творчість, незважаючи на те, що вона існує тільки в усному побутуванні, налічує безліч жанрів. Є серед них і героїчний епос, і тонка лірика, і фантастичні балади. Усе народне життя відображується у фольклорі.

Особливості жанру коломийок.

Структура. Коломийка — специфічний жанр. Він складається з двох рядків, кожен з яких має 14 складів. Дворядкові фрагменти об'єднуються у в'язанки коломийок. Структура їхня не завжди усталена і найчастіше залежить від виконавця.

Настрій. Найчастіше коломийки наповнені веселим, жартівливим настроєм. Хоча побут часто був тяжким і сповненим труднощів, проте в людському житті було й багато радісних моментів. Частими темами коломийок є гуляння, вечорниці, веселощі молодих.

Приклади. Ставлення людей до коломийок відображається у самих текстах. Очевидно, що молоді дівчата та парубки дуже любили співати коломийки:

Коли собі заспіваю, то журба щезає, Бо то ж наша коломийка такі чари має. Ой щебече соловейко у мене на груші, Кожен так собі співає, як йому на душі. Та хоч би всі зорі впали й писарями стали, Ще би наших співаночок не переписали.)

Висновки. (Коломийки — самобутній народний жанр, сповнений енергії та життєрадісності. Коломийки мають специфічну будову, теми та образи.)