У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Герої-оборонці рідної землі у творі О

Герої-оборонці рідної землі у творі О. Олеся «Княжа Україна»

За всіх часів у всіх народів найбільше шанують героїв, які боронять рідну землю. Згадаємо, скільки пам'ятників збудовано героям Великої Вітчизняної війни, як зацікавлено слухають діти про події днів давно минулих, як захоплюються вони силою людського духу, готовністю на самопожертву заради свого народу.

У творі «Княжа Україна» ми зустрічаємося з героями літописними, звитяжні подвиги яких вдячна людська пам'ять зберегла для нащадків. Один із таких героїв — Микита Кожум'яка. Він герой-богатир, який не боїться стати у двобій із сильнішим ворогом. Він дуже сильний, такий, що витримав навіть іспит із насланим на нього биком. Своєю силою він здобув перемогу для війська князя Володимира. На честь цієї перемоги було збудовано місто, назване Переяслав.

Аскольд і Дір, варязькі воїни, запрошені боронити Київ від хозар, стають своїми у княжому місті завдяки звитяжним подвигам, саме через них чужинців запрошують очолити і війська, і державу.

Сміливим і мудрим вояком зображений князь Олег, який дійшов із військом до самого Царгорода і, побачивши, що вхід до порту перегороджено ланцюгами, звелів переставити свої човни на колеса і таким чином скорив стародавнє місто. На знак перемоги він навіть прибив свого шита на брамі Царгорода.

Літописні герої — гарний приклад мужності, доброти, самопожертви, любові до свого народу. Герої сильні і сміливі, не бояться ворогів, тому розповіді про них мене дуже захоплюють. Я також хочу стати героєм, схожим на Микиту Кожум'яку.