У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вплив дитячих вражень на формування особистості Лесі Українки

Вплив дитячих вражень на формування особистості Лесі Українки

25 лютого 1871 року в Новограді-Волинському в сім'ї Косачів народилася друга дитина. Дівчинку назвали Ларисою. У п'ять років вона попросила рідних називати її Лесею.

Батьки Лесі Українки багато уваги приділяли вихованню дітей, їхній освіті, вивченню мов і ніколи не забороняли спілкуватися з ровесниками з бідних сімей.

Леся виділялася з-поміж однолітків великими здібностями, була розумницею і чепурушкою. Весела і жвава, дівчинка любила співати, танцювати, вигадувала цікаві забавки, придумувала подорожі у фантастичні краї. Коли Леся у п'ять років навчилася читати, то першими улюбленими книжками стали ті, в яких розповідалося про подорожі славетних мандрівників і різні дива.

Дитячі роки майбутньої славетної поетеси минули на Поліссі, в чудовому краю таємничих лісів, глибоких озер, росистих трав. Разом із сільською дітворою діти родини Косачів співали народних пісень, щедрували і колядували під час зимових свят, слухали казки. Волинь розбудила уяву вразливої дівчинки, вводила її в химерний світ народної фантазії. Якось Леся, наслухавшись історій про мавок, утекла вночі в ліс і, перемагаючи страх, шукала міфічну істоту. Цей образ назавжди зачарував поетесу.

Витвори народної уяви живили образний світ поетеси і збагачували його.

На розвиток таланту Лесі впливали народні пісні, які маленька дівчинка любила слухати разом із сільськими дівчатами. Тоненьким голоском виводила про нещасливе кохання, про смерть козака і злу мачуху. Коли Леся вивчила нотну грамоту, то стала записувати тексти і мелодії почутих пісень.

Ще маленькою Леся захопилася малюванням. Батько запросив художника, який учив дівчинку малювати з натури. Вони виходили за село в поле, ліс, до річки, і Леся змальовувала все, що впадало їй в око.

У десять років Леся тяжко захворіла, через що ніколи не ходила до школи, не закінчила жодного навчального закладу, але, маючи феноменальні здібності, дуже швидко досягла висот і стала високоосвіченою людиною. Разом із близькими людьми майбутню поетесу формувала, виховувала і готувала до творчого подвигу вся Україна. Саме народне життя кликало Лесю до тієї праці, якій вона присвятила всю себе до останку.