У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





«В оборону хліба» (моральні проблеми у поезії Б

«В оборону хліба» (моральні проблеми у поезії Б. Олійника)

Проблеми моралі Б. Олійник розглядає практично в усіх поезіях, бо вважає їх головними. Вони постають у всій різноманітності людського життя: кохання і зрада, любов і ненависть, честь і безчестя, материнська любов і синівська відданість. Усе це важливо, усе це потребує захисту, більше того — оборони. Отож одну з мо- ральних проблем поет розкриває у вірші, названому «В оборону хліба». Хліб для України — особлива цінність. Ця земля віками родила хліб. Велика частина українців мала відношення до його вирощування. І всі цінують хліб як джерело життя. Святим називали його, забороняли навіть лаятися у присутності хліба на столі, бо то великий гріх. Часом саме життя залежало від шматочка хліба, якого багатьом не вистачило в голодні роки. Тож цілком зрозумілі почуття ліричного героя, який звертається до зухвалого юнака:

коли ти замахнувсь ривком

Ударить хліб,

твоя весела кеда

Мені під серце влучила носком.

Поет говорить від імені людей, які звикли працею здобувати хліб, і тому так переконливо звучать його слова: «Ми всі із хліба виростали, сину, / Із праці себто — чуда із чудес». Про що вірш? Про обурення дорослої людини з приводу хлоп'ячого зухвальства? І так і ні. Твір цей про дещо більше й важливіше — про те, що становить підґрунтя моралі, без якої важко жити в одному суспільстві. Хіба хліб — то тільки продукт харчування?

Ми в нім шануємо не тільки тіло,

У нім народна світиться душа.

Цей вірш про те, що є цінним для кожного. Це дідівська мораль, традиції, які підтримують людину, дають їй силу і надійність для життя. Сумно, що не всі молоді люди засвоїли ці ази моралі. Отож і доводиться боронити від них не тільки хліб, а й моральні цінності в цілому. Не можна нехтувати ні працею поколінь, ні їхньою вірою; ні їхніми цінностями, бо ми всі живемо в одному суспільстві. Отже, вірш «В оборону хліба» — один із тих, що покликані розставити акценти щодо цінностей моралі й поведінки. Поет допомагає зрозуміти, яку цінність має любов, добро, вірність, повага до батьків. Його поезія залишається і радницею, і дороговказом, і моральним орієнтиром.