У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Внутрішня екологія, або ще раз про здоровий спосіб життя

Внутрішня екологія, або ще раз про здоровий спосіб життя

Дискусії щодо здорового способу життя не вщухають. Головна причина уваги до цієї проблеми — чимало людей із поганими звичками. Найприкріше те, що ці звички розповсюджуються і серед молоді, навіть серед підлітків. Попри офіційну заборону на продаж тютюнових та алкогольних виробів дітям до вісімнадцяти років, багато підлітків і палять, і до пива вже встигли звикнути.

Я хотів би висловити власні роздуми щодо цієї проблеми, бо і мене вона хвилює, як і кожного, хто свідомо ставиться до власного майбутнього!

Мене прикро вражає кількість реклами сигарет та алкоголю за майже повної відсутності соціальної реклами. Соціальна реклама, що пропагує здоровий спосіб життя та цікаві й різноманітні види дозвілля, могла б якщо не врятувати, то значно поліпшити ситуацію. На жаль, ринкові відносини, які є правильним шляхом регулювання економіки в цілому, тут «працюють» проти людей: виробники відповідних товарів мають кошти, щоб сплачувати рекламу власних виробів, а держава не має достатньо фінансів, щоб розміщувати великі блоки соціальної реклами на телебаченні. Мені здається, доцільним кроком була б повна, а не часткова, як зараз, заборона реклами алкоголю та сигарет.

Зрештою, все залежить від нас самих, від свідомого вибору кожного, а не від того, що нам пропонує реклама. Здоровий спосіб життя — не шаблон і не порожні слова, не нотації старших — це певна внутрішня екологія, повага до себе та оточуючих, зрештою, це дорослість. Мені здається, соціальна реклама й суспільна свідомість має нівелювати ті стереотипи, що впливають на підлітків, підштовхують їх до шкідливих звичок. Наприклад, не секрет, що серед молоді існує стереотип, що сигарета робить їх «дорослішими», «крутішими». Але ж хіба це так? Дорослість — це вміння обирати, вміння не бути, як усі, вміння планувати і мислити на перспективу. Я з дитинства захоплююсь футболом, нехай я не стану професійним гравцем, але моє захоплення і — головне — мій спосіб мислення аж ніяк не сполучається ні з палінням, ні з вживанням алкоголю. Спорт робить мене здоровішим та міцнішим, впливає на реакцію, витривалість, то з якого дива я руйнуватиму те, до чого сам прагну? Я розумію, що здоров'я, гарний фізичний стан, та й здоровий дух, що, за прислів'ям, у здоровому тілі, принесуть мені щастя. Це мій вибір, і це моя дорослість. Саме завдяки цьому я почуваюсь відповідальним за себе, відчуваю себе хазяїном власного життя. Навіть якщо з якихось причин я покину спорт, у будь-якій професії мені знадобиться ясність думки, витривалість, гарний тонус та емоційний стан. Мені здається, що я пишу зараз найочевидніші у світі речі, тому мені важко навіть уявити, чому ці речі не є такими очевидними для тисяч моїх ровесників!

Нехай навіть молодим людям невластиво думати про далеке майбутнє, але ж шкідливі звички шкодять їм вже зараз, хіба вони не відчувають цього? Прекрасно, що в Україні все ж існують благодійні організації, які займаються цими питаннями: створюють реклами й брошури, організовують дозвілля, читають лекції в університетах та школах. Імовірно, їхня справа рано чи пізно дасть свої плоди. Щось має змінитися у свідомості підлітків, адже якщо цього не станеться, народ сам винищить себе. Здоров'я не робить людину щасливою, тобто цього, напевно, недостатньо для абсолютного щастя, але відсутність здоров'я робить неможливим усе інше! Доки підлітки підкоряються ілюзіям і вважають, що їхні шкідливі звички роблять їх дорослішими і полегшують спілкування в компанії, жорстока реальність диктує своє: нездоровий спосіб життя, навпаки, утруднює соціалізацію, бо усе це заважає роботі, спілкуванню з іншими людьми, та, найголовніше, шкодить самій людині.

Мені здаєтеся, ефективна соціальна реклама має не лякати, а пояснювати — пояснювати механізми хімічного впливу токсинів на організм та мозок підлітка, пояснювати, що існують інші засоби дозвілля, пояснювати психологічні комплекси, що заважають людині вести цілком здоровий спосіб життя. З огляду на масштаби проблеми, я замислююсь над тим, а чи не влаштуватися мені волонтером в одну з громадських організацій. Зрештою, внутрішня екологія — екологія власного життя, повага до себе, відмова від шкідливих стереотипів — важливі чинники, і від вибору кожної окремої людини залежить майбутнє всіх людей.