У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вірш «Пам'ятник» - поетичний заповіт Пушкіна

Вірш «Пам'ятник» - поетичний заповіт Пушкіна

Зв'язок вірша «Пам'ятник» з одою Горація «До Мельпомени». (Оду Горація «До Мельпомени» перекладали Ломоносов і Державін. «Пам'ятник» — це не переспів відомого твору, а оригінальний вірш, у якому думки автора стають зрозумілими самі собою, а не в якомусь зіставленні з Державіним, Ломоносо- вим чи й самим Горацієм.)

«Пам'ятник» Пушкіна — це новий візерунок, вишитий по старій канві.

Власне розуміння поета змісту і цінності поезії. (Зміст і цінність поезії Пушкін вбачає у тому, щоб служити добру і будити в людях добрі почуття. У цьому основне завдання поезії і найвища її ціна.)

Уславлення свободи. (Поет славить свободу. Особливого значення це слово набуває у «жорстокий вік». Свобода, з точки зору Пушкіна, — це почуття, яке має підносити людину над собою і рад несправедливістю у суспільстві.)

Багата ідейна палітра вірша «Пам'ятник». («Пам'ятник» — це глибокий і сильний своєю думкою вірш. Він має багато поетичних ідей. Ці ідеї у творі перегукуються, з'являються і зникають за внутрішньою необхідністю і в результаті власних асоціацій поета. За ними видно цільну натуру митця, його життєвий досвід і мудрість.)

Єдність і суперечність у вірші «Пам'ятник». (В останній строфі твору дехто знаходить суперечність всьому тому, що сказано раніше про безсмертя і славу поета, про значення його творчості. Але останні рядки виникли у зв'язку з внутрішньою необхідністю поета донести думку про непокору митця будь-якій земній владі.)