У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Віра в необмежені можливості людини - провідна ідея доби Відродження

Віра в необмежені можливості людини - провідна ідея доби Відродження

Культурна спадщина Ренесансу. В епоху Відродження людство відкрило для себе шедеври античного світу, які безжально нищилися в добу середньовіччя. У свідомості людей ця доба асоціювалася зі зневагою до культури, до особистості, із вогнищами інквізиції і уславленням вічного життя на «тому світі». Античність, навпаки, — це розквіт культури, літератури, архітектури, увага до людини, її внутрішнього світу і до всього, що її оточує. Основна ідея епохи Відродження — це гуманізм і свобода особистості.

Нове світосприйняття. У добу Відродження люди зрозуміли, що можна бути щасливими не лише на небі, у потойбічному світі, а й на землі, за життя. Людство усвідомило, що Земля — це не «юдоль смутку», а краса весни, щастя кохання, радість материнства.

Гуманізм і релігія. У добу середньовіччя засуджувався потяг людини до радощів. Ренесанс змінив ставлення людини до Бога, до релігії. Гуманісти нової епохи не заперечували існування Бога. Вони звільняли свідомість людей від влади церкви. Геніальні художники, прикрашаючи церковні стіни, малюючи ікони, зображувати Діву Марію юною, красивою матір'ю, маленького Ісуса — пустотливим хлопчиком, а на розп'яттях він був не виснаженим бородатим аскетом, а юним атлетом.

Значення винайдення книгодрукування. У середині XV століття німець Йоганн Гутенберг винайшов книгодрукування, яке змінило духовне життя Європи. Монополія церкви, багатіїв на книгу була назавжди втрачена. Книга стала доступна широкому колу людей, які вчилися читати, щоб мати змогу познайомитися із видатними творами сучасників. Відкриватися школи, де вивчали грецьку мова і латину, поширюватися нові філософські ідеї.

III. Роль літератури в поширенні нових ідей. У добу Відродження гуманістами називати освічених громадян, які вивчати науки про людину, письменників і поетів, які ставили в центр Всесвіту живу людину. Літературні твори уславлювати багатство людської душі, щирість почуттів, красу природи. Виникли нові літературні жанри: поезія, проза, драма, роман. Гуманісти мріяли про нове суспільство, де пануватиме дух свободи, рівності, братерства.