У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Бережіть свій час

Бережіть свій час! (Допис у газету)

«З усіх втрат втрата часу — найтяжча», — казав Григорій Сковорода. Протягом сторіч філософи звертати увагу на цінність часу, на швидкоплинність часу, що тече, мов пісок крізь пальці, але водночас є найціннішою річчю у світі. Час — це саме життя, а втрачати час — значить марнувати безцінні миті свого існування.

Берегти час — не значить тремтіти над кожною миттю, адже їх все одно не зупиниш, не збережеш. Берегти час — значить доцільно й розумно використовувати його.

Щоб доцільно розраховувати час, варто дотримуватись кількох простих порад. По-перше, не відкладати на потім простих справ, які потребують менше п'ятнадцяти хвилин, а робити їх одразу, щойно виникла необхідність. Адже потім на те, щоб зібратися з думками, зосередитися та взятися до діла, ви витратите значно більше часу, ніж якщо зробити все одразу. По-друге, планувати свій день заздалегідь, дотримуючись певного режиму та розпорядку. Навряд чи можна назвати ефективним використання часу, якщо воно підпорядковане хвилинним рішенням, забаганкам та лінощам. По-третє, як не дивно, «фахівці з часу» радять не жаліти сил та ресурсів на відпочинок, але планувати його розумно. Відпочинок має бути джерелом поновлення сил, а не просто лінощами й бездіяльністю. Відповідна кількість годин на сон, прогулянки свіжим повітрям та спорт, спілкування з близькими — не варто обмежувати себе у цьому, адже це природні потреби організму. Втомлена людина, тим більше хронічно втомлена, витрачає на прості завдання набагато більше часу, ніж та, яка тримає себе в тонусі й достатньо відпочиває. Тому вміло спланований відпочинок тільки допомагає роботі та аж ніяк не шкодить їй.

Правила, здавалося б, дуже прості, але не кожному під силу примусити себе жити за розкладом. Починати варто поступово. Нехай це буде цікаве й доцільне розподілення часу з умілим врахуванням своїх особливостей, уподобань, справ — тоді успіх прийде неодмінно, а розклад сприятиме порядку та спокою й не буде примусовим.

Як би там не було, час нашого життя — безцінний дар. Цінуйте хвилинки радості, поєднуйте експромти з раціональним плануванням і бережіть свій час, адже кожна мить неповторна!