У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Єдність народу - міцність держави (за творами О

Єдність народу - міцність держави (за творами О. Олеся та А. Лотоцьного)

«Один у полі не воїн», — каже народне прислів'я. Та й один пальчик на руці нічого не спроможний зробити. Тільки п'ять пальців разом роблять руку сильною. От і споконвічний закон нашого народу — єдність. Козацька республіка на Запорожжі існувала тільки завдяки єдності. Про єдність розповідають і твори українських письменників.

У творі «Ярослав Мудрий» Олександр Олесь розповів нам про одного з найвеличніших правителів стародавньої України. Князь Ярослав Мудрий славний тим, що за його правління Україна стала багата, заможна, до неї їхали іноземні посли із дарами. Перед смертю Ярослав заповів своїм нащадкам, що треба їм триматися разом, не сваритися, тоді їм ніякі вороги не страшні. Він казав: «Не сваріться, жийте в згоді: тільки мир збере усе, а незгода, наче вітер, все по полю рознесе...» Ярослав вбачав у розбраті загрозу руйнації Київського князівства: «Як не будете всі разом йти до спільної мети, ви, державу зруйнувавши, подастеся у світи. Ви розгубите ту землю, що придбали вам батьки, і тинятиметесь всюди, як вигнанці й жебраки».

Однак нащадки Ярославові не виконали дідівського наказу. Вони «недовго пам'ятали мудрий заповіт...», — каже автор. І осміяли Ярослава на весь світ — розпалося його князівство.

У творі А. Лотоцького «Михайло-семиліток» маленький князевич Михайлик є душею народу. І поки він удома — нащадок київського престолу — стоять непохитно київські мури, не взяти їх найсильнішим ворогам. Та ось надумалося печенігам зрушити єдність київську, зруйнувати київські стіни, і вони винайняли ворожбитів, які посіяли незгоду у душі захисників міста. Стали городяни слухати тих, хто нашіптував: «Віддайте князенка — і спасеться ціле місто». Вмовили старшого сина князя Володимира, Лихослава, який хотів посісти чільне місце в державі й у батьківськім серці. І постановили віддати семилітка у заклад печенігам. Тоді в останній раз Михайло-семиліток визволив Київ від ворогів і пішов з нього назавжди.

Ось такі в нас легенди. Згода, єдність — це велика сила, тому й слава і пошана тому, хто об'єднує народ круг себе задля величних справ.