У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Історичні персонажі у поемі О

Історичні персонажі у поемі О. Олеся «Княжа Україна»

Який гарний у нас письменник — Олександр Олесь! Які в нього чудові вірші — і про природу, і про історію. Його історичні віршовані оповідання під назвою «Княжа Україна» — це яскраві сюжети і образи видатних діячів української історії.

По-перше, це справжні герої-лицарі. Ось нескорений, князь Василько з Холма, якого татари узяли в полон, носить камені з собою, показує своїм виглядом, чим треба боротися із холмчанами. Ось Аскольд і Дір — славні вояки, яких запросили стати володарями Києва, його оборонцями від хозарської навали, бо нікому вже стало боронити місто. Ось Микита Кожум'яка, що має легендарну богатирську силу. Ось і сам Віщий Олег, світла легенда української історії, витязь, який прибив свого щита на брамі Царгорода.

По-друге, це герої-розумники. І найбільший із них — то князь Ярослав Мудрий, за часів якого постав Київ з руїни, став багатим і затишним. Про Ярослава сказано, що найбільшими його досягненнями є міцність державного устрою, справедливі суди.

Ось княгиня Ольга і князь Ігор, історія їхнього одруження. Княгиня Ольга — втілення прекрасної української жінки, чарівної, «як ранок». їхнє кохання розпочинається тоді, коли проста дівчина-селянка захоплюється юнаком без будь-яких князівських ознак, у скромному одязі, без оздоб, із простим луком.

Просто, доступною мовою, розповів Олесь про нашу стародавню історію, її головних героїв. Ці легенди багато чого можуть навчити, а насамперед — любити свою рідну країну Україну, бажати їй щастя і процвітання, єдності й могутності.