У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





І сива давнина постає переді мною (історичне минуле у баладах)

І сива давнина постає переді мною (історичне минуле у баладах)

Давнина у літературних пам'ятках. Збереглися різні документи про історичні події, які відбуватися у глибокій давнині. Звернути на них увагу людей XXI століття допомагають балади і билини, створені безіменними авторами, і літературні пам'ятки, творцями яких є геніальні поети.

Героїчні події сивої давнини. Перші героїчні події на Київській Русі пов'язані з ім'ям Іллі Муромця. Постать цього богатиря зобразив на своєму полотні художник В. М. Васнєцов, інші художники. Народні творці розповіли про неймовірну силу Іллі Муромця у билині «Про Іллю Муромця та Соловія».

Риси характеру билинного богатиря. Показавши битву Іллі Муромця із Соловієм-розбійником, автор звертає нашу увагу і на інші риси характеру героя: сміливість, цілеспрямованість, скромність, щирість, загострене почуття справедливості.

Балада О. С. Пушкіна «Пісня про віщого Олега». Імена тих, хто зберіг для нащадків подробиці життя Іллі Муромця, невідомі. А ось ім'я поета, що розповів про київського князя Олега, відоме всім. Ми дізнаємося з діалога князя і волхва про те, що князь мав неабияку силу і хоробрість. Проте засмучує трагічне пророцтво волхва віщому Олегові. Він пророкує князю смерть від власного коня.

Любов народна до героїв. І в баладі О. С. Пушкіна «Пісня про віщого Олега», і в народній билині про Іллю Муромця відчувається притаманне нашому народові почуття подяки своїм улюбленим героям. Ті події давнини викликають повагу до наших предків, ми розуміємо, як непросто було здобувати перемогу у боротьбі за незалежність, за те світле майбутнє, до якого прагнули люди з давніх-давен.