У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 620

УДК 620.9:338.51(477)

Денисов А.С., Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки і з питань європейської інтеграції

Проблеми тарифікації продукції енергетичної галузі України

Статтю присвячено розгляду методологічних питань ціноутворення на енергетичну продукцію в Україні. Проаналізовано світовий досвід та проблеми формування тарифів в Україні, визначено основні напрямки диференціації цін для окремих категорій споживачів.

The article is devoted to consideration of methodological problems of pricing the energy products in Ukraine. The world experience and problems of tariffs formation in Ukraine are analyzed. The basic directions ofprice differentiation for each category of consumers are determined.Реалізація курсу України на розвиток ринкової економіки вимагає переосмислення ролі ціни. У ринкових умовах ціна виступає основним об'єктом конкуренції, а конкуренція є головним регулятором економіки.

Лібералізація цін, злам механізму ціноутворення попередньої системи не відкидає, а навпаки, вимагає дотримання основними постулату суспільного розвитку - наступності. Ігнорування його значно ускладнило трансформаційні перетворення в напрямі ціноутворення і, зокрема, у галузі енергетики.

Посилена увага до ціни, врахування об'єктивних закономірностей, які вона відображає, є особливо актуальними для енергетики України. Для народного господарства в цілому та окремих його галузей важливо сформувати та використовувати економічно обґрунтовані ціни на енергетичну продукцію та послуги. Від їх рівня залежать пропорції розподілу національного доходу на фонди споживання та накопичення, рівень цін на інші товари та послуги, ефективність інвестицій тощо.

Визначені обставини зумовлюють необхідність розробки і використання в період стабілізації економіки України „адаптованої" системи ціноутворення на енергію. Дана система повинна слугувати зв'язуючою ланкою між поточними цінами і тими, що традиційно використовуються у країнах зі стабільною і розвинутою ринковою економікою.

З суто ринкової позиції ціна повинна формуватись під впливом попиту та пропозиції енергії. Тому управління попитом на енергетичну продукцію як загальносистемна задача завжди було і залишається актуальним для енергетичної галузі України. Однак якщо до створення енерго- ринку можна було говорити про правомірність застосування для її вирішення адміністративних методів управління електроспоживанням, то ринкові принципи господарювання виключають цю можливість і вимагають застосування економічних принципів. У енергетиці одним з них традиційно є тарифи на енергетичну продукцію.

Над проблемою тарифікації продукції галузі плідно працює багато українських та зарубіжних науковців. Значний внесок здійснили такі відомі дослідники, як Андрощук О.В., Батюк Н.Б., Да- нилюк О.В., Дерзський В.Г., Домбровська Г.П., Замулко А.І., Катренко Г.М., Коваль Я.М., Лен- ко В.Г., Находов В.Ф., Наумчик В.С., Праховник А.В., Потребич А.А., Рабинович М.Д., Радченко Ю.В., Федоренко Л.Н., Ферт О.Р., Шелепова О.І.

Проте на даний час ряд питань ціноутворення та тарифікації в енергетичній галузі України залишається не вирішеним. Серед них: невизначеність у методологічних підходах до узгодженого формування та використання оптових цін та роздрібних тарифів; непропорційність співвідношення між тарифами на енергетичну продукцію для приватних та промислових споживачів; відсутність диференційованого державного регулювання енергетичної галузі України.

У зв'язку з цим метою даної статті є дослідження існуючих методологічних підходів до ціноутворення в енергетиці України, викриття основних проблем застосування тарифів у вітчизняній енергетиці та визначення ціноутворюю- чих факторів в енергетичній галузі України.

Ціна ринкової економіки визначається за схемою: тип - зміст - форма - види - функції - механізм формування - місце у господарському механізмі. Тип ціни та її зміст зумовлюються економічними відносинами даної економічної системи. Ціна ринкової економіки визначається як найрозвинутіший тип ціни. Вона основується на фактичних витратах, але формується під впливом попиту і пропозиції на ринку і є конкурентною [3, с. 15]. Однак у країнах з трансформаційною економікою, де дія ринкових механізмів послаблена, здійснення процесу ціноутворення без "ліберального втручання" держави може призвести до негативних наслідків. У зв'язку з цим визначення ролі держави в сфері регулю-

З рис. 1 можна зробити висновок про позитивний вплив "ліберального втручання" держави у ринок енергетичної галузі, про що свідчить відсутність "стрибкоподібної" динаміки.

Дослідження проблеми цін і ціноутворення в період переходу від планово-адміністративної системи до ринкової має свою специфіку в Україні: незважаючи на протилежність цих систем, перехід характеризується наступністю розвитку. Ця наступність істотно відмінна від багатовікового еволюційного розвитку [4, с. 3], результати якого дала розвинута ринкова економіка з її механізмами господарювання, заснованих на законах і категоріях виробництва. Ці особливості безпосередньо стосуються проблем формування системи цін та тарифів в енергетичній галузі України.

На даний час в Україні при формуванні рівня тарифів на енергетичну продукцію застосовуєть- вання цін та тарифів на послуги природних монополій набуло особливої актуальності. Поєднуючи досвід командно-адміністративної та ринкових систем регулювання процесу ціноутворення, в Україні створена система стабілізації (хоча вона не є досконалою) цін на енергоринку. Розглянемо динаміку цін за вісім місяців 2003 року (рис. 1).

ся витратний підхід [5, с. 6]. Серед методів ціноутворення, що базуються на витратах, можна виділити наступні:

ціноутворення на основі граничних витрат;

ціноутворення за принципом "витрати плюс надбавка";

ціноутворення на основі норми прибутку.

Дані методи відрізняються один від одного

способом визначення рівня прибутку. Єднає ці методи однаковий підхід до формування вартості енергії, згідно з яким вартість енергії формується на основі урахування постійних та змінних елементів витрат.

Говорячи про витратний метод ціноутворення, доцільним вважається розглянути структуру витрат енергетичної галузі (рис. 2).

Провівши аналіз витратного підходу до формування цін на енергію, було виявлено основний недолік, який полягає


Сторінки: 1 2 3