У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 811

УДК 811. 161. 2.09

Школа B.M

Бердянський державний педагогічний університет

ЕКЗИСТЕНЦШНІ МОТИВИ ДРАМАТУРГІЇ ІВАНА ДНІПРОВСЬКОГО

У статті розглядається специфіка висвітлення основних екзистенційних мотивів драматургії Івана Дніпровського. Особливу увагу приділено темі пошуку сенсу життя, проблемі абсурдності світу. Ключові слова: екзистенційність, абсурд, відчуження.

Актуальність цього дослідження полягає у необхідності розгляду спадщини українських драматургів 20-30-х років ХХ століття, твори яких довгий час були вилученими з літературного процесу, зокрема Івана Дніпровського (1895-1934). Серед тих, хто повертає набуток митця українському читачеві, назвемо Н.Кузякіну, М.Наєнка, І.Михайлина, Р.Мовчан, Л. Скорину.

Предметом їхнього розгляду були різні аспекти творчості майстра, але екзистенційна проблематика ними не акцентувалася. Тому метою нашої розвідки ми визначили аналіз окремих аспектів екзистенціалізму, які мають місце у творах майстра. Завдання, які ставили при цьому, полягали у аналізі п'єс «Любов і дим», «Яблуневий полон», «Шахта «Марія» крізь призму поетики експресіонізму.

Дніпровський, на відміну від свого друга дитинства драматурга Куліша, - багатогранний митець: поет, прозаїк, драматург. Тому його драматургічна спадщина нечисельна: три опубліковані п'єси («Любов і дим» (1925), «Яблуневий полон» (1926), «Шахта «Марія» (1931)) та одна драма, що залишилася у рукописному варіанті («Останній Главковерх»).

Дві перші п'єси - своєрідне змагання із Кулішем, із його «97» та «Комуною в степах». Критики віддають перевагу «97» над «Любов і дим» та «Яблуневому полону» над «Комуною в степах», задаючись питанням, яку мету ставив перед собою автор, створюючи «Шахту «Марію», що її Л.Скорина назвала дублем драми «Любов і дим» [8, с. 365].

Дія п'єси «Любов і дим» відбувається на тлі заводу, який, зусиллями голодних робітників, підводиться із руїн, незважаючи на наміри колишніх власників, об'єднаних із нинішніми бандитами, зашкодити цьому процесу. На чолі робітників стоїть завком Шура, а їхніх противників очолює донька колишнього власника заводу Ірина. Автор досить рельєфно зображує особистісні плани цих антагоністок, розкриваючи їхні образи за сюжетним принципом.

Дебютний твір Дніпровського - гімн новій людині, яка відмовляється від особистого заради торжества колективної справи (образ Шури). Це типовий образ, виведений у «97» та «Комуні в степах» Куліша (Мусій Копистка та Хима), це Вагнерша із «Завойовників» Яновського, це багаточисельні герої інших письменників. І вони мали реальних прототипів у житті, людей, які, повіривши в можливість реалізації ідеалів, проголошених революцією, віддавали себе обраній справі.

Жанр твору можна означити як своєрідне антижитіє: коли житійна література відображала процес духовного зростання особистості, то п'єса «Любов і дим» показувала деградацію душі (від вбивства з співчуття (коня) до вбивства з помсти (людини)). Але в середині 20-х цей образ створювався і сприймався із іншою конотацією - як героїчна біографія, гідна для наслідування: «Якась абсолютна формула людини» [підкреслення наше - В.Ш.], - так схарактеризував його сучасник митця [7, с 116]. Це було суголосно духові часу, відбивало тодішні життєві реалії: тоталітарна ідеократнчна держава, яка починала будуватися, «розчиняла у собі особистість, підпорядковувала людську одиницю загальному темпоритму життя, прагнула не лишити їй бодай шпаринки автономного існування, просякаючи своїми схемами світобачення в закапелки внутрішнього Я» [1, с 153].

Дія наступного твору митця - п'єса «Яблуневий полон» подає картини, які передували зображеному в «Любов і дим» - моделює події громадянської війни. І знову, як і в попередній п'єсі, стикаються антагоністи, на цей раз - представникам червоного війська проставляється армія УНР. Командир червоного загону, що з боями проривається до з'єднання з головними силами, у дорозі зустрічається із жінками, які змушують його (коханням чи погрозами) завершити свою міліарну місію. Засвідчивши відмову від колишнього стилю життя, він стає непотрібним мілітаризованому теперішньому, а, відтак, втрачає право на життя, яке у нього відбирає рідний брат, котрий виступає двійником головного персонажа. «Яблуневий полон» можна було б трактувати у рамках житійної літератури: зображений процес переродження людини, подана метаморфоза: жорстокий вбивця - ніжний коханець.

Житійна модель п'єси розгортається у руслі твору-подорожі. Саме в дорозі Зіновій зустрічає ніжну жіночну Іву, яка зупиняє міліарний шлях командира-героя. Зустріч із Ярославною - його колишньою жертвою, закріплює цей пацифіський вибір (але неможливість погодження раціонального та емоційного викликають дисгармонію у його внутрішньому світі).

Порівнюючи героїв обох творів, Зіновія можна розглядати як своєрідне продовження Ірини, яка під впливом коханого теж кардинально змінює свої життєві пріоритети. Та коли Ірина перебувала дещо у тіні своєї антагоністки Шури, то в тіні Зіновія знаходиться його брат Артем - своєрідне продовження образу Шури. Артем наскільки вжився із роллю червоного ката, що самоідентифікує себе з образом сатани. Шуру та Ірину, Зіновія та Артема можна розглядати як двійників-антагоністів: саме перед Шурою схиляється Ірина, демонструючи відмову від себе колишньої, саме від руки брата-звіра гине Зіновій, в душі якого пробудилася людина і котрий не зміг витримати іспит на гуманізм (переважно всі сюжети про двійників включають мотив смерті).

У «Яблуневому полоні» простежується ще один варіант двійників, пов'язаний із образом Ярославни (алюзія на героїню епічного твору). У минулому Ярославна - чудова оперна співачка, тепер - холодний кат. Цю метаморфозу автор пояснює її помстою за мученицьку смерть свого чоловіка. Про те, наскільки помста деструктивно діє на людську душу, автор вказував у «Любов і дим», де в репліці Кувадла, який мстився колишній коханій


Сторінки: 1 2 3